Botka: a NER nagy gazdasági nyertesei adjanak vissza a közösbe!

  • narancs.hu
  • 2020. április 6.

Belpol

Itt az idő a közös segítségnyújtásra, és ebből az utóbbi évek nagy meggazdagodóinak is ki kell venni a részüket - erre építene szolidaritási programot Botka.

Botka László a Facebook-oldalán adott ki egy közleményt, amelyben azt írja, meg kell hirdetni egy Nemzeti Szolidaritási Programot.

Botka szerint a járvány gazdasági és társadalmi hatásainak mélységét még egyelőre nem láthatjuk, de bizonyos lépéseket már most meg kell tenni.

Ezen lépések egyik legfontosabbjának tartja egy szolidaritási program meghirdetését, amelynek lényege, hogy a járvány elleni küzdelem közös nemzeti ügy, és a válsággal szemben pedig nemzeti összefogásra van szükség itthon is.

"A járvány idején joggal várják el az emberek, hogy az Orbán Viktor által épített „nemzeti tőkés” réteg is belenyúljon a zsebébe, és hozzájáruljon az ország megmentéséhez" - írja Botka.

Botka szerint nem lehet az a megoldás, hogy "tovább sarcolják a közfeladatokat ellátó intézményeket és az önkormányzatokat", miközben az elmúlt 10 évben "a nemzeti együttműködés rendszerének kiválasztottjai százmilliárdos vagyonokra tettek szert az állami megbízásokból, az uniós támogatásokból".

Botka László

Áprils 5. Most van a 23. házassági évfordulónk. 23 boldog év és 3 ... gyönyörű, okos kislány. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a tüdőgyógyász-onkológus főorvos feleségem most is bátran a frontvonalban harcol a járvány ellen! Naponta többtucatnyi beteget ellátva. A feleségem és én tesszük a dolgunkat felelősséggel, de arra kérünk mindenkit: diákot, nyugdíjast, otthon dolgozót, hogy maradjon otthon!

Botka konkrét javaslatcsomat ajánl arra, hogyan kellene az új tőkés rétegnek gazdasági segítséget nyújtania a járvány súlytotta nehéz helyzetben a rászorulóknak:

  • Járuljanak hozzá a járvány okozta károk enyhítéséhez azok a vállalatok, amelyek az elmúlt évtizedben hatalmas nyereséget értek el közbeszerzésekből, azaz:

Amelyik cég 2010 óta több, mint 5 milliárd forint értékben nyert közbeszerzést, az hozzájárulásként fizesse be a szolidaritási alapba ennek a pénznek az 1%-át, aki több mint 10 milliárdot nyert, az a 2%-át, akik pedig 100 milliárd forintnál többet kaptak, azok 3%-ot adjanak be az alapba. (Botka szerint ez az elmúlt 10 évben nyertes ajánlattevők 2%-át érinti, mégis közel 500 milliárd forint plusz forrást jelenthet a védekezéshez. A szolidaritási hozzájárulás alsó határa úgy lett megállapítva, hogy nem érinti azokat a kis- és középvállalkozásokat, akik a járvány miatt most nehéz helyzetbe kerültek.)


  • Vegye ki a részét a járvány elleni védekezésből "a nemzeti tőkésosztály", mint "a rezsim legnagyobb haszonélvezői", azaz:

Akinek 100 milliárdnál nagyobb a vagyona, az 3%-kal, akinek 10 milliárdnál nagyobb, az 2%-kal, akinek 1 milliárdnál nagyobb, az 1%-kal járuljon hozzá a járvány miatt bajba jutott emberek megsegítéséhez. A tőkevagyon alapján fizetett szolidaritási hozzájárulás várhatóan 120 milliárd forintot jelent, vagyis a vállalati befizetésekkel együtt több, mint 600 milliárd forint folyhat be.


Botka szerint az így létrehozott szolidaritási alapból elsőként aa járvány ellen a frontvonalban harcolókat lehetne segíteni, és meg lehetne teremteni a biztonságos munkafeltételeket számukra. Emellett kifejti, hogy minden magyar állampolgárnak (minden munkavállalónak, álláskeresőnek,
nyugdíjasnak és gyermeknek) alanyi jogon annyi támogatást kell adni, amennyi ahhoz szükséges, hogy válság ideje alatt a havi jövedelme elérje a nettó 110 ezer forintot.


Ne legyen fogoly a saját otthonában! Élvezzen ki minden percet!

És egy barátja minden csütörtökön meg is látogatja. Odakünn a helyzet olyan, amilyen - de még ez sem lehet elégséges ok arra, hogy ne éljünk teljességre törekvő életet, melyhez az ismeretszerzés és a színvonalas szórakozás is hozzátartozik. A Magyar Narancs heti nyomtatott kiadása az idevágó lehetőségeket a legteljesebb természetességgel biztosítja.

Figyelmébe ajánljuk