Budai Gyula: Hivatali vesztegetés miatt nyomoznak a "Lánchíd-ügyben"

  • narancs.hu
  • 2024. április 23.

Belpol

Budai Gyula azt állítja, hogy az A-Híd által egy cégnek kifizetett összegek végül közvetítők útján a városházára kerültek.  

Nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda a Lánchíd felújítása ügyében hivatali vesztegetés miatt – közölte Budai Gyula fideszes képviselő a Facebook-oldalán

Budai Gyula most azt mondta, a múlt héten feljelentést tett hivatali vesztegetés miatt a Nemzeti Nyomozó Irodánál a Lánchíd felújításával kapcsolatban, mert egy hozzá eljuttatott levél szerint „a Lánchíd-felújítási botrány főszereplője, Vig Mór a Mammut áruházban található Árgus Security irodájába járt elszámolni a biztonsági cég vezetőjével, és a Vig Mór által átadott készpénz közvetítők útján jutott el a városházára”.

Budai emlékeztetett rá, hogy a KEHI jelentése megállapította, hogy „a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. többször, több mint másfél milliárd forintot utalt át Vig Mór cégére”, majd a cég ezt tovább utalta Vig Mór magánszámlájára és ügyvédi letéti számlájára, innen pedig 900 millió forintot vett fel készpénzben Vig Mór. Egy másik ügyvéd letéti számlájára is utalt Vig Mór cége 500 millió forintot, amit szintén készpénzben vettek fel. Budai szerint „ezek a pénzek jutottak el közvetítők révén a Városházára”.

A fideszes képviselő azt mondta, most a Nemzeti Nyomozó Irodától megkapta a tájékoztatást, hogy elrendelték az ügyben a nyomozást. 

A kormánypárti sajtó által hónapok óta gerjesztett üggyel kapcsolatban korábban a Telex arról írt, hogy a NAV egyébként egy számlagyár ügyében nyomozva jutott el Vig Mórhoz, aki ebben az ügyben előzetes letartóztatásba is került. Az egyebek mellett a Lánchíd felújítását is végző A-Híd Vig Mór cégével, a Sunstrike Kft.-vel volt szerződéses kapcsolatban, a cég pedig elvileg imázsépítő rövidfilmeket, szpotokat gyártott az A-Hídnak, 2020 novembere és 2022 júliusa között összesen 1,4 milliárd forintért, az átutalt pénz azonban végül Vig Mórhoz köthető magán- és letéti számlákon kötött ki, ahonnan valaki felvette – erről állítja most Budai Gyula, hogy azok végül valójában a fővárosnál kötöttek ki. 

A fővárost és a Lánchíd felújítását ugyanakkor mindeddig csak a kormánypárti sajtó keverte bele az ügybe, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes januárban azt mondta, nem kaptak olyan megkeresést, hogy állítsanak fel vizsgálóbizottságot a „Lánchíd-ügyben”, az A-Híd ügyei és a Lánchíd felújítása között pedig semmilyen kapcsolat nincs, már csak azért sem, mert 2020-ban kezdődő kifizetésekről van szó, a Lánchíd szerződését pedig csak 2021-ben kötötték. Az A-Híd és anyacége egyébként az elmúlt években több tízmilliárd forintnyi állami megbízást is kapott, dolgozott például a déli M0-s hídon is. 

A városháza akkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Lánchíd felújítása költségkereten belül maradva, a határidő előtt elkészült, ráadásul a korábbi szerződés 34,4 milliárd forintról szólt, a 2021-es viszont már csak 26,3 milliárd forintról. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk