Eldugott közleményből derült ki, hogy tovább bővül a gödi Samsung-gyár

  • narancs.hu
  • 2024. április 23.

Kis-Magyarország

Már a kormányhivatal előtt van a kibővített környezethasználati engedély. 

Újabb több mint 43 ezer négyzetméterrel bővítené gödi akkumulátorgyárát a Samsung – írja a Mérce.hu a Pest megyei kormányhivatal egy közleménye alapján. 

Tavaly decemberben derült ki, hogy a gyár öt éven át környezethasználati engedély nélkül működtette a kazánjait, amely azonban a kormányhivatal szerint nem jelentett problémát, miután a gyár végül decemberben 10 évre előre, 2033 végéig megkapta a környezethasználati engedélyt.

Most ennek az engedélynek a módosításával kapcsolatban derült ki, hogy tovább fog terjeszkedni a Samsung üzeme: az engedély módosítási folyamatát már meg is indította a Pest Vármegyei Kormányhivatal, szokás szerint „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé” nyilvánítva.

A hatóság közleménye szerint a telephelyen két épületet bővítenének, valamint az ezeket összekötő hidat is. Újabb három kazánt is telepítenének a már meglévő hét mellé, „az akkumulátor gyártási kapacitás növelése érdekében” pedig további négy gyártósort létesítenének a meglévő 12 mellé.

Néggyel bővül az úgynevezett „mixing” területek száma is – itt történik az akkumulátorgyártás első lépése, az elektróda gyártás, és itt használják a hírhedt oldószert, az NMP-t, amelyből találtak már a gödi kutak vizében, a gyárból kiömlött szennyvízben és a levegőben is.

Ezzel együtt 20 százalékkal növekedne a gyártási kapacitás, valamint a szerves oldószerekből az eddigi közel 14 és fél ezer tonna helyett 22 ezer tonnányit használnának fel éves szinten. A Samsung által beépített terület így 510 575 négyzetméterről 553 864 ezer négyzetméterre növekedne.

A hatóság közleménye szerint „a tervezett bővítés során a gyártechnológia nem módosul, ugyan azon alapanyagokból ugyan azt (sic!) a terméket tervezik előállítani, mint ami a már meglévő gyártósoroknál történik”.

A Samsung újabb bővüléséről szóló közleményt egyébként nem verték nagydobra a döntéshozók, Göd weboldalán a nem túl figyelemfelkeltő „Tájékoztató” címet kapta, míg a különleges gazdasági övezet felett őrködő megyei önkormányzat oldalán még ennyit sem találni.

A bővítés kapcsán online – avagy köz nélküli – közmeghallgatást sem hirdettek meg, a lakosság május 1-ig küldhet írásban véleményt, már amennyiben szembetalálkozik valahogy egyáltalán ezzel a lehetőséggel. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk