Budai iskolai kórus énekel Orbán és Trump konzervatív konferenciáján

  • narancs.hu
  • 2024. április 18.

Belpol

A szülők nem is tudták, hogy politikai eseményre viszik a gyerekeiket.

A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola hetedikes-nyolcadikos lánykórusa fog fellépni hamarosan Donald Trump előtt a CPAC Hungary konzervatív konferencia díszvacsoráján az Operaházban – számolt be a hírről először a Szabad Európa, majd a 444. Az eseményt a Szánthó Miklós által vezetett Alapjogokért Központ szervezi. A fő megszólaló idén is Orbán Viktor lesz, a cél pedig „a washingtoni és brüsszeli mélyállamok visszaszorítása”.

Friedrich Attila, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola igazgatója csak több szülő rákérdezése után tájékoztatott arról, hogy politikai rendezvényre viszik a gyerekeket. Az eseményt a szülők beleegyezése nélkül leszervezték, Friedrich azzal védekezett, hogy a felkérés az Alapjogokért Központtól, egy „civil szervezettől” érkezett. 

 „Ez a konkrét esemény nem pártpolitikai jellegű, hanem kulturális” – indokolta, hozzátéve, hogy a fellépés még jól jöhet az intézménynek: „A döntésben az is közrejátszott, hogy tavaly szeptemberben a kórusiskola bővítésére vonatkozó beruházást a gazdasági helyzet miatt törölték. (...) A gálavacsora fővédnöke az egyik legfőbb közjogi méltóság, ezért úgy gondoltuk, hogy jó alkalom a kórusiskola ügyének napirenden tartására, hiszen a kórus fellépésével személyes benyomásuk lesz az iskoláról” – írta Kövér Lászlóra utalva.

A fellépésért egyébként az igazgató tájékoztatása szerint a kórus honoráriumot is kap, amiből a 7-8. osztályos lányok számára varratnak új kórusruhát.

A lap megjegyzi, hogy Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolát 2019-ben vette át a katolikus egyház Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéje, de a gondok akkor sem oldódtak meg, a kis iskolaépületben például nincsen megfelelő tornaterem és öltöző, és ebédelni is külső helyszínre járnak a gyerekek.

Az iskola növendékei és a kórus többször is fellépett az elmúlt években a Karmelitában. Sapszon Ferenc, az iskola karnagya szerint a CPAC-on fellépni kultúrmisszió, nem pedig politikai célú tevékenység. „Egy fontos szó: a hála. Sokszor tapasztalom, hogy vannak, akik pont azt támadják, amiért a leghálásabbnak kellene lenniük.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk