Budapesten és Lvivben rendez nyári egyetemet ukrán diákoknak a CEU

  • narancs.hu
  • 2023. július 3.

Belpol

A budapesti program részeként kedd este Vonnák Diána Osztap Szlivinszkij ukrán költővel beszélget.

A CEU Láthatatlan Egyetem Ukrajnáért „Kulturális reprezentáció, dekolonizáció és kánonépítés: Ukrajna 2022 előtt és után” címen júliusban Budapesten és Lvivben rendez nyári egyetemet a háború által sújtott ukrán diákoknak.

A különböző előadások és beszélgetések célja, hogy a háborús tapasztalatok reflektált vizsgálatán keresztül feltérképezzék a háború utáni ukrán társadalom és kultúra újjáépítésének lehetséges útjait. Éppen ezért többek között olyan témák is előkerülnek majd, mint a többnemzetiségű kulturális örökség kezelésének kérdése, a nemzeti kánonépítés befogadást, más esetben éppen kirekesztést erősítő hatásai, vagy éppen a háború és a művészet kapcsoalta.

A budapesti program részeként július 4-én este 7 órakor Osztap Szlivinszkij ukrán költő, műfordító, esszéista, az ukrán középnemzedék egyik legelismertebb szerzője, a lvivi Ivan Franko Egyetem docense és Vonnák Diána, író, műfordító, lapunk szerzője, a Stirlingi Egyetem kulturális antropológus posztdoktori kutatója beszélget és tart a nagyközönség számára is nyitott felolvasó estet ukrán, angol és magyar nyelven Szlivinszkij Háborús Szótár című friss könyvéből. A beszélgetés helyszíne a CEU Nádor utcai épülete.

A Háborús Szótár részletei tavaly júliusban lapunk is közölte.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk