Bürokráciacsökkentés Fidesz-módra: közel 12 ezren dolgozhatnak jövőre a minisztériumoknál

  • narancs.hu
  • 2021. május 31.

Belpol

2010-ben 5748-an dolgoztak a tárcáknál.

Míg a 2010-es kormányváltás idején az akkori zárszámadási törvény szerint 5748-an dolgoztak a minisztériumokban, ez a szám azonban jövőre már 11 979 lehet – írjaNépszava. Orbán Viktor több mint egy évtizedes kormányzása alatt nemcsak a minisztériumok, hanem az állami felső vezetők száma is megkétszereződött: 2010-ben a második kabinet 106 miniszterrel, államtitkárral és helyettes államtitkárral alakult meg, mára 198-an dolgoznak ugyanezekben a beosztásokban.

A lap szerint a minisztériumi dolgozók megsokasodásának egyik oka az, hogy a háttérintézmények beolvadtak a minisztériumokba. További jelentős bővülést hozott az uniós pénzek felhasználását végző Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) feloszlatása, az itt dolgozó mintegy 500 embernek is a különböző szaktárcáknál találtak helyet.

A létszámnövekedés harmadik forrásának a bürokrácia “öntörvényű növekedését” nevezi a Népszava. Példákat is hoz:

  • 2010-ben a Miniszterelnökségen 93-an dolgoztak, ma már a miniszterelnöki kormány- és kabinetiroda 780 főt számlál.
  • A külügyi tárcánál ma 40 százalékkal dolgoznak többen. Bár, a jelenlegi Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) jogelődjétől, a nemzeti fejlesztési tárcától időközben oda került a "külgazdaság". De az ITM létszáma így is 400 százalékkal bővült.
  • Ezzel szemben például a Honvédelmi Minisztérium szinte alig hízott: a 2022-re tervezett 509-es létszámuk 12 évre vetítve kilenc fős növekedést mutat.
  • Az agrártárca létszáma pedig annak ellenére csökkent, hogy ebbe olvadt be az egykori környezetvédelmi minisztérium.
  • De például a közigazgatási feladatait a Miniszterelnökségnek átadó igazságügyi tárca létszáma csökkent is.

A 2022-es költségvetési tervek alapján jövőre 423 fővel, 3,7 százalékkal növekszik a minisztériumok létszáma.

A zárszámadási törvény alapján 2010-ben az országgyűlés és a kormányzat működtetése 640 milliárd forintba került az adófizetőknek, ugyanez 2022-ben már 1116 milliárd forint lehet. Ennyit a közigazgatási bürokráciacsökkentésről.

(Népszava)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?