Célkeresztben Szada alpolgármestere, mert indult az előválasztáson

  • narancs.hu
  • 2021. december 27.

Belpol

Nagyon tagadja az országgyűlési képviselő is, a polgármester is, amit Simon Erika állít, valami mégis történni fog vele.

Volt egy összejövetel Szadán, a Változás Útján Egyesület önkormányzati képviselői voltak jelen, valamint Pintér Lajos polgármester és Simon Erika alpolgármester. Arról volt szó, hogy Vécsey László országgyűlési képviselő Simon leváltását kéri, mert csak így támogatja tovább a települést – állítja Simon Erika a Telex riportjában

A Pest megye gödöllői járásához tartozó 5500 lelkes nagyközségben a polgármester és hat önkormányzati képviselő – köztük Simon – a Változás Útján Egyesület színeiben győzött 2019-ben. A Fidesz-KDNP-nek két képviselője van a testületben.

Simon Erika azt mondja, a szervezetben vannak jobb- és baloldali érzelmű lokálpatrióták is. Ő indult az ellenzéki előválasztáson Pest megye 6. választókerületében az Új Világ Néppárt jelöltjeként, hárman voltak versenyben, ő a második lett Hohn Krisztina (LMP, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, ÚK, MMM) mögött.

„Pár napja értesültem arról egy önkormányzati képviselőtársamtól, hogy a térség fideszes országgyűlési képviselője, Vécsey László a szadai polgármesternek azt mondta, csak akkor támogatja Szadát, ha engem eltávolítanak az alpolgármesteri pozícióból” – nyilatkozta Simon Erika. Állítja, megkérdezte a polgármestert, így van-e ez, ő pedig megerősítette, aztán a Változás Útján Egyesület többi képviselőjének jelenlétében is beszélt erről. Már azon tűnődtek, hogyan lehetne ezt megfelelően megoldani: talán, ha Simon Erika lemond, vagy ajánlanak neki valamilyen más feladatot az alpolgármesteri szék mellett. Végül kerek perec megkérték, mondjon le, mert ez szolgálja a település érdekét – állítja Simon Erika. 

A Telex megkérdezte Vécsey László országgyűlési képviselőt, hogy tényleg kérte-e Simon leváltását Pintér Lajos polgármestertől. A kormánypárti politikus írásban ezt válaszolta:

„»értesülése«️ minden alapot nélkülöz.”

Pintér Lajos polgármester a kérdésre, tényleg szó volt-e Simon Erika leváltásáról vagy lemondatásáról Vécsey kérésére, ezt válaszolta: 

„cáfolom, és semmilyen ezzel ellentétes hír, információ megjelenéséhez nem járulok hozzá.”

Hozzátette: az önkormányzat, „ahogy eddig sem tette, a jövőben sem fog engedni semmilyen hasonló megkeresésnek”.

A polgármester azonban arról is beszélt a Telexnek, hogy a Változás Útján Egyesület pártoktól független önkormányzati munkára szerveződött. „Ezen célkitűzéseinket Simon Erika, a Változás Útján Egyesület tagjaként, mandátumhoz jutott képviselő-jelöltként és később alpolgármesterként is elfogadta és magáénak vallotta. Alpolgármester asszony értékes munkája nagyon fontos volt Szada számára, azonban a Változás Útján Egyesület elveivel szembemenve a 2022. évi országgyűlési választásokat megelőző ellenzéki előválasztások során nyíltan és köztudottan elkötelezte magát az egyik ellenzéki párt oldalán. Ezzel mind az Egyesület, mind Szada Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének pártsemleges célkitűzését megsértette” – írta a polgármester.

A Telex kérdésére, hogy ez akkor azt jelenti-e, hogy Simont le akarják váltani tisztségéből, nem mondta a polgármester, hogy igen, csak azt, hogy „az előválasztás óta eltelt időszakban többen óhatatlanul is összekötötték az országos politikával a szadai helyi ügyeket. Ezt a folyamatot mindenképpen meg kell állítanunk, és politikai függetlenségünket meg kell őriznünk, hiszen ennek mentén kívánjuk a jövőben is szolgálni Szada lakosságát.”

A Telex megkérdezte Simon Erika képviselőtársait is arról, mit hallottak, de egyikük sem válaszolt. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.