Novák Katalin közölte: nem lesz bábu államfőként

  • narancs.hu
  • 2021. december 27.

Belpol

Kifejtette azt is, hogy nem járul hozzá, ha egy kétharmados törvényt feles többséggel módosítana az Országgyűlés.

„Magyarország első női köztársasági elnökének lenni többletfelelősség. Az elmúlt napokban számtalan nőtől hallottam, hogy ezt a saját sikerének is érzi” - jelentette ki Novák Katalin az Indexnek adott interjújában.

Az államfői posztra készülődő korábbi Fidesz-alelnök azt mondta, vannak, akik rutinból, reflexszerűen támadnak mindent, amit Orbán Viktor bejelent, mert azt gondolják, az nekik szükségszerűen rossz. Akik azt mondják, én csak egy bábu leszek ebben a tisztségben, valójában nem engem, hanem a nőket becsülik le. Nem feltételezik, hogy egy nő önálló döntésekre képes, szuverén közéleti szereplő lehet – magyarázta.

Ellenőrző szerepéről azt mondta, "az elnök egy törvény aláírását megelőzően kifejezheti, ha fenntartásai vannak. Ez a lehetőség nekem is rendelkezésemre áll majd".

Majd arra a kérdésre, hogy amennyiben elnöksége alatt az Alaptörvényt, vagy egy kétharmados jogszabályt próbálnának meg feles többséggel megváltoztatni, akkor aláírna-e egy ilyen jogszabályt, azt felelte: „a jogállamiság lebontásához én soha nem fogok hozzájárulni.”

Utóda a választásokig Gulyás Gergely lesz a családügy adminisztrációja élén.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk