Csák János megválik az NKA-t vezető Bús Balázstól

  • narancs.hu
  • 2024. február 14.

Belpol

Hogy az NKA alelnöke saját szándékából távozik, vagy menesztették, nem világos.

Az Index úgy tudja, Csák János kulturális és innovációs miniszter menesztette Bús Balázst, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnökét. (Az NKA elnöke a mindenkori miniszter, így a tényleges vezetés az alelnök feladata.) Arról is szó volt, hogy Bús maga távozik, mert ismét polgármester lenne a III. kerületben. Erre utalna, hogy pár perccel ezelőtt Bús arról posztolt, hogy újraindul Óbudán. „A mai napon kezdeményeztem felmentésemet Csák János miniszter úrnál az NKA alelnöki és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő főigazgatói tisztségből, arra való tekintettel, hogy Óbudán újra elindulok az önkormányzati választáson polgármesterjelöltként.”

A hírportál azonban arról ír, Csák és Bús között konfliktus támadt a készülő kulturális törvénnyel kapcsolatban. Bús Balázs nem értett egyet a kultúrstratégiai intézmények koncepciójával (ez azt jelenti, hogy minden művészeti területen lesz egy kiemelt intézmény), illetve azzal, hogy a minisztérium szorosabbra akarja fűzni a kapcsolatot az NKA-val – írja a lap.

Ha Bús Balázs valóban a polgármesteri indulás miatt váltana, ráérne lemondania az NKA élén akkor, amikor és amennyiben tényleg megnyerte a választást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk