Az orosházi kézilabda-egyesület összeomlása

Milliárdos tao-bukta

Belpol

Kamatokkal együtt 1,3 milliárd forintot kellene visszafizetni a tao-támogatások szabálytalan felhasználása miatt az orosházi férfi kézilabdaklubnak, amely már 2022 nyarán visszalépett a bajnokságtól. Az illetékes államtitkárság vizsgálódik, a NAV nyomoz, felelősök egyelőre nincsenek.

Közérdekű adatigénylésünk során a Honvédelmi Minisztériumban (HM) meggyőződhettünk arról, amit eddig is erősen vélelmeztünk: a 2013-tól elnyert több száz millió forintos sportfejlesztési támogatás elszámolásainak jó részét – szabálytalanság miatt – nem fogadták el az illetékesek. A számlák egy része nem a jóváhagyott program elemeit valósította meg, egy másik részük pedig a gyanú szerint fiktív lehetett. A visszafizetési kötelezettség mára eléri az 1,3 milliárd forintot; ennek mintegy 40 százaléka büntetőkamat, amelyet a vonatkozó kormányrendelet alapján szabnak ki azokra a sportegyesületekre, amelyek vagy szabálytalanul használják fel a társasági adó és osztalék sportegyesületeknek felajánlható részéből, azaz a taóból származó sportfejlesztési támogatást, vagy a pénz felhasználását nem tudják megfelelően igazolni.

Az ügyben a NAV Dél-alföldi Regionális Igazgatósága is eljárást folytat; több érintett volt klubvezető jelezte lapunknak, hogy az ügyben tanúként meghallgatták.

Visszafizetés, felszámolás

Ellenőrző szerepüket a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) és a HM Sportért Felelős Államtitkársága a jelek szerint csak azt kö­vetően vették komolyan, hogy 2022 nyarán az Orosházi Férfi Kézilabda Sportegyesület (OFKSE) egyik pillanatról a másikra vissza­lépett a bajnokságtól. Az államtitkárságon rendelkezésünkre bocsátották a felszámolónak elkészített azon összegzéseket is, amelyek a sportfejlesztési programhoz kapcsolódó visszafizetési kötelezettséget rögzítik éves bontásban 2012-től 2022-ig. Például 2018-ban 286, 2019-ben 343, míg 2021-ben 224 millió forintot kellett volna a klubnak visszafizetnie a szabálytalanságok miatt. Az egyik elnökségi tag viszont a lapunknak azt nyilatkozta, hogy szabálytalan felhasználás miatt soha nem fizettek ki évi 10 vagy 20 millió forintnál nagyobb összeget.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?