Apátfalva igazságot szolgáltatott a Mikulásnak

Családi ezüst

Belpol

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

Az apátfalvi Beke Mihály május 29-én a makói piacon vásárolt, amikor szólt neki egy ismerőse, hogy híres lett: bemondták a nevét a Rádió 7-ben valamilyen földüggyel kapcsolatban. Nem sokkal később hívta az apátfalvi polgármester is azzal, hogy figyeljen, mert akiről a Rádió 7 beszél, arról nem sokkal később a Promenad24.hu is írni szokott, hiszen ugyanaz a kiadója a portálnak és a rádiónak. Valóban: „Különös földeladás borzolja a kedélyeket Apátfalván. Helyi hivatali forrásainktól arról értesültünk, hogy saját képviselőjelöltjének, Beke Mihálynak adott el értékes önkormányzati földeket Szekeres Ferenc polgármester” – írta a zömmel Lázár János választókerületéhez tartozó települések életéről beszámoló kormánypárti hírportál.

A cikk szerint olyan földről van szó, amelyet húsz éven át bérelt egy vállalkozó, és meg is vette volna. Az önkormányzat azonban előbb úgy döntött, maga műveli, majd most mégis eladta azt a 6,5 hektárt 20,5 millióért Bekééknek. A portál szerint az „apátfalviak” „nem értik”, „miért kell elkótyavetyélni a családi ezüstöt, felélni a falu vagyonát”, ha csak azért nem, mert „kellett a pénz, hogy polgármesterként lehessen mivel villogni a kampányban”.

Beke Mihály meglepődött, de nem nagyon. Lehetett erre számítani, miután valóban megvette azt a földet, és tényleg elindult képviselőjelöltként Szekeres Ferenc mellett, a választókerületi Fidesz-vezetés akaratával szembemenve.

Ki a diktátor?

Szekeres Ferenc 2014-ben nyerte meg először a polgármester-választást Apátfalván a Fidesz–KDNP jelöltjeként. Korábban a helyi postahivatalban dolgozott. Legyőzte az addigi MSZP-s polgármestert, Varga Pétert, és a hatfős testületbe is öt fideszes került be. Idővel a képviselő-testületen belül konfliktus támadt, Szekeres azonban megerősödve került ki ebből, 2019-ben nagyobb fölénnyel győzött. Az, hogy utóbb megromlott a kapcsolat közte és a környék befolyásos országos politikusa, Lázár János között, legkésőbb idén április 12-én mindenki számára kiderült.

A Promenad24-en aznap jelent meg a Lázár Jánosnak új ajánlata van Apátfalva számára című írás. A miniszter Varga Róbertet mutatta be a kormánypártok polgármesterjelöltjeként. Lázár úgy ítélte meg, hogy Apátfalva „az utóbbi időben elszigetelődött, számos területen megszakította az eddigi konstruktív munkakapcsolatokat”. Ezért a 2800 lelkes Csongrád-Csanád megyei községnek „új településvezetőre van szüksége”, „aki lendületet tud hozni a faluba, aki jóban van a kormánnyal is, és képes elintézni dolgokat”. Varga pedig ilyen, Lázár jó szakembernek, tapasztalt irányítónak mutatja be az egykori labdarúgót, a Magyar Közút jelenlegi dolgozóját, aki képes szót érteni mindenkivel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk