Apátfalva igazságot szolgáltatott a Mikulásnak

Családi ezüst

Belpol

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

Az apátfalvi Beke Mihály május 29-én a makói piacon vásárolt, amikor szólt neki egy ismerőse, hogy híres lett: bemondták a nevét a Rádió 7-ben valamilyen földüggyel kapcsolatban. Nem sokkal később hívta az apátfalvi polgármester is azzal, hogy figyeljen, mert akiről a Rádió 7 beszél, arról nem sokkal később a Promenad24.hu is írni szokott, hiszen ugyanaz a kiadója a portálnak és a rádiónak. Valóban: „Különös földeladás borzolja a kedélyeket Apátfalván. Helyi hivatali forrásainktól arról értesültünk, hogy saját képviselőjelöltjének, Beke Mihálynak adott el értékes önkormányzati földeket Szekeres Ferenc polgármester” – írta a zömmel Lázár János választókerületéhez tartozó települések életéről beszámoló kormánypárti hírportál.

A cikk szerint olyan földről van szó, amelyet húsz éven át bérelt egy vállalkozó, és meg is vette volna. Az önkormányzat azonban előbb úgy döntött, maga műveli, majd most mégis eladta azt a 6,5 hektárt 20,5 millióért Bekééknek. A portál szerint az „apátfalviak” „nem értik”, „miért kell elkótyavetyélni a családi ezüstöt, felélni a falu vagyonát”, ha csak azért nem, mert „kellett a pénz, hogy polgármesterként lehessen mivel villogni a kampányban”.

Beke Mihály meglepődött, de nem nagyon. Lehetett erre számítani, miután valóban megvette azt a földet, és tényleg elindult képviselőjelöltként Szekeres Ferenc mellett, a választókerületi Fidesz-vezetés akaratával szembemenve.

Ki a diktátor?

Szekeres Ferenc 2014-ben nyerte meg először a polgármester-választást Apátfalván a Fidesz–KDNP jelöltjeként. Korábban a helyi postahivatalban dolgozott. Legyőzte az addigi MSZP-s polgármestert, Varga Pétert, és a hatfős testületbe is öt fideszes került be. Idővel a képviselő-testületen belül konfliktus támadt, Szekeres azonban megerősödve került ki ebből, 2019-ben nagyobb fölénnyel győzött. Az, hogy utóbb megromlott a kapcsolat közte és a környék befolyásos országos politikusa, Lázár János között, legkésőbb idén április 12-én mindenki számára kiderült.

A Promenad24-en aznap jelent meg a Lázár Jánosnak új ajánlata van Apátfalva számára című írás. A miniszter Varga Róbertet mutatta be a kormánypártok polgármesterjelöltjeként. Lázár úgy ítélte meg, hogy Apátfalva „az utóbbi időben elszigetelődött, számos területen megszakította az eddigi konstruktív munkakapcsolatokat”. Ezért a 2800 lelkes Csongrád-Csanád megyei községnek „új településvezetőre van szüksége”, „aki lendületet tud hozni a faluba, aki jóban van a kormánnyal is, és képes elintézni dolgokat”. Varga pedig ilyen, Lázár jó szakembernek, tapasztalt irányítónak mutatja be az egykori labdarúgót, a Magyar Közút jelenlegi dolgozóját, aki képes szót érteni mindenkivel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A magyar kenyér

Az Agrárminisztérium közleménye és Nagy István miniszter Facebook-oldala szerint Országos Pálinka- és Tönkölypálinka Verseny zajlott a napokban Magyarországon – vette észre a Telex.

Színessel

Ez a cikk nem a labdarúgásról szól. Ez a cikk, és úgy nagy általánosságban az efféle cikkek nem is értik a labdarúgást. Ez a cikk a propagandáról, a propaganda mögül vigyorgó gonoszról, s mintegy mellesleg egy Orbán-idézetről szól.

Máma itt, holnap ott

Pár évvel ezelőtt még a Visegrádi 4-ek volt a szilárd pont az univerzumban, ahonnan ki akarta billenteni a helyéből a világ-, vagy legalábbis az európai politika univerzumát. Ám ez még a V4-ek fénykorában sem jött össze, egyrészt mert a V4-eknek sosem volt fénykoruk, másrészt már a tervet sem értette senki, harmadrészt meg a legutolsó verziójából Szlovákia és Csehország idejekorán kicsekkolt.

„Most sem vagyok egyedül”

Szereti, ha a színpadon valami őszinte és igaz, de a színházon kívül már nem szeret konfrontálódni. Alföldi Róberttel való szakmai kapcsolatáról, az Egy tökéletes napról és a nyitott és empatikus viselkedés fontosságáról is beszélgettünk vele.

Jupiter lesújt

  • Vásárhelyi Júlia

Megszégyenítő vereséget szenvedett az európai parlamenti választáson Emmanuel Macron centrista szövetsége. A köztársasági elnök már közvetlenül az urnazárás után bejelentette a Nemzetgyűlés azonnali feloszlatását, és új választást írt ki. A végeredmény akár társbérlet is lehet a pillanatnyilag nyerésre álló szélsőjobbal.

A nemzet vagy a kormány szolgálatában?

Matolcsy György, az MNB elnöke az év elején szép szavakkal köszöntötte az általa vezetett intézmény centenáriumát: „A Magyar Nemzeti Bank száz esztendeje a helytállás évszázada, a nemzet szolgálata és a töretlen munka Magyarország gyarapodásáért. (…) Az 1924-ben életre hívott, a pénzügyeket szabályozó és felügyelő önálló MNB hazánk egyik legstabilabb és legnagyobb tekintéllyel bíró nemzeti intézményévé vált.”

Előbb lövünk

Az Orbán-rendszer módszeres környezetrombolása és természetpusztítása erős kontrasztot mutat a rezsim némely képviselőinek „zöld” megnyilatkozásaival. E disszonancia áthidalására lassan új értelmezési keret is születik.

Szocialista hungarikum

Színes, magyar kocka, de semmi köze Rubik Ernőhöz. A vidék vizuális jelképe, a háború utáni modern építészet legkommerszebb terméke. A szépnek jóindulattal sem nevezhető kockaház azonban művészek sokaságát ihlette meg, amiben egyformán van szerepe a bugyuta egyszerűségnek és a gazdag asszociációs lehetőségeknek.

A gyengék Atlasza

  • - ts -

Velünk volt. Velünk volt ötven évig. Másokkal volt az hatvan is, mindenesetre Donald Sutherland magyarországi belépője, bár meglehetősen furcsára sikeredett, emlékezetesre aligha.