Cselesen, csak úgy 30 százalékkal emelte az államtitkárok fizetését a kormány

  • narancs.hu
  • 2018. november 18.

Belpol

Miniszteri döntéssel. A polgármesterek háborognak, mert az elviekben az államtitkári fizetéshez kötött önkormányzati vezetők bére egy forintot sem emelkedett.

Saját  hatáskörben emelték meg a miniszterek az államtitkárok alapilletményét, így valamennyien megkapták a maximális 30 százalékos többletet – írja a Magyar Hang nyilvános adatokra hivatkozva. Ez azt jelenti, hogy míg az előző ciklusban havi bruttó 997 ezer forintot kerestek az államtitkárok, május óta 1,296 milliót kapnak.

A polgármesterek bérét 2016 óta az államtitkárok fizetéséhez kötötték, de úgy tűnik, csak papíron. Az államtitkárok úgy keresnek többet, hogy a polgármesterek fizetése nem emelkedett.

Az eddigi rendszer lényege pont az volt, hogy az államtitkári béreket nem lehetett volna anélkül emelni, hogy a polgármesterek fizetése ne emelkedett volna, azonban az államtitkári illetményadatokból az látszik, a kormány megtalálta a megoldást. Erre az államtitkárok fizetését szabályozó törvényben lévő kiskapu ad lehetőséget, a rendelkezés szerint ugyanis a miniszter dönthet úgy, hogy az államtitkár alapilletményét legfeljebb 30 százalékkal megemeli (például pluszfeladat esetén) – ezzel éltek egytől egyig a tárcavezetők.

Egy jegyző érdeklődésére az egyik észak-magyarországi kormányhivatal úgy védte meg a miniszteri döntést, hogy szerintük pusztán „egyedi, miniszteri döntésből fakadó emelések történtek”, ezért nincs lehetőség a polgármesteri bérek növelésére.

Mármint minden egyes esetben egyedi döntés történt.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetség (TÖOSZ) elnöke, Schmidt Jenő a Magyar Hangnak úgy nyilatkozott, amelyik önkormányzat az előírttól több pénzt szeretne a polgármesterének adni, saját bevételei terhére megteheti, már ha erre lehetőséget enged erre a település költségvetése.

Figyelmébe ajánljuk