Csepreghy Nándor nettó kétmilliót keres Áder klímaalapítványának kuratóriumi tagjaként

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 15.

Belpol

Többet, mint amikor még hivatalosan is ő volt az igazgató.

Az Áder János volt köztársasági elnök által alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnál Lázár János ugyan nem vesz fel díjazást, helyettese, Csepreghy Nándor viszont bruttó hárommillió forint körüli összegért viszi az operatív ügyeket, miközben államtitkárként is kétmilliót keres, derítette ki a 24.hu.

Mint írják, az alapítvány kuratóriumi elnöke a nyáron az ex-külügyminiszter Martonyi János helyett maga Áder János lett, és bekerült a testületbe Lázár János és Csepreghy Nándor is. Utóbbi egyébként eddig az alapítvány igazgatójaként tevékenykedett. Eddig minden kuratóriumi tag ingyen látta el a tisztségét, és ugyan Áder és Lázár továbbra sem vesznek fel tiszteletdíjat, Csepreghy már igen. A lap kérdésére Lázár helyettese elmondta, hogy nettó kétmilliót vesz fel az alapítványtól, ez nagyjából bruttó hárommillió forintnak felel meg.

Ahogy a lap megjegyzi, ez kiemelkedő díjazásnak számít, mert az egyébként nem teljes embert kívánó munkájukért általában bruttó 1-1,5 milliót kapnak a kurátorok. Csepreghy viszont ennek a dupláját.

A politikus mindezt azzal magyarázta, hogy 

Korábban én voltam az alapítvány igazgatója, most kuratóriumi tagként viszem az operatív ügyeket: én gyakorlom az ott dolgozó munkatársak feletti munkáltatói jogokat, több mint tízmilliárd forintnyi vagyonért felelek.

Majd hozzátette, hogy államtitkári kinevezése óta összeférhetetlenségi okokból nem lehet igazgató, de kuratóriumi tag igen, és delegálás révén lényegében továbbra is ő látja el az igazgatói feladatokat.

Az alapítvány éves beszámolója szerint Csepreghy egyébként tavaly még igazgatóként összesen 25,3 milliót kapott, ami bruttó 2,1 millió forintos havi fizetést jelent. Vagyis most, hogy kuratóriumi tag lett, még annál is többet keres, mint amikor igazgatóként dolgozott az alapítványnál.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk