Csoda történt: 6 milliárdot követel a BKV az oroszoktól

  • narancs.hu
  • 2019. február 28.

Belpol

Előrelépés történt egy régóta húzódó ügyben.

A BKV megindította a peres eljárást az orosz Metrovagonmash-sal szemben, derült ki Tarlós István Gál József képviselői kérdéseire adott írásbeli válaszaiból - derítette ki az Index. A portál úgy tudja, hogy a BKV kiegyezett volna a kétmilliárd forintos kötbérértékkel, viszont a cég ezt sokallta, ezért a közlekedési vállalat beadta a bíróságra a keresetet a teljes, vitás és nem vitás kötbérkövetelésre, tehát összesen majdnem hatmilliárd forintra.

A kötbérigény nagyrészt abból a csúszásból származik, ami az ajtóhibák miatt következtek be: ismeretes, hogy 2017 januárjában valamennyi felújított orosz metrószerelvényt kivontak a forgalomból. A Metrovagonmash a klímaberendezések beszerelésével akarta ledolgozni a kötbért, de ezek csak jelentős szerkezeti átalakítás után valósulhattak volna meg.

A Narancs.hu többször is foglalkozott az üggyel: januárban még úgy látszott, nem lesz eredmény, akkor még nagyobb esélyt volt egy kártérítési per indításának, mint a peren kívüli megegyezésnek. Lapunk megkeresésére a BKV akkor azt közölte, „a tárgyalások még folyamatban vannak az orosz partnerrel, de ezzel párhuzamosan folyamatban van a bírósági kereset előkészítése.”

Valamiért nem veri ki az oroszokból a BKV az egymilliárdos kötbért

Se eredmény, se határidő: lassan két éve tárgyalgat a BKV a 3-as metró hibás szerelvényeinek egymilliárdos bánatpénzéről. Lapunk úgy tudja, a kötbértárgyalások hiábavalósága miatt a BKV vezetésében is sokkal nagyobb esélyét látják egy kártérítési per indításának, mint a peren kívüli megegyezésnek a 3-as metróra hibás metrószerelvényeket gyártó Metrowagonmash-hal.

Figyelmébe ajánljuk