Csökkent a születéskor várható élettartam Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2023. március 18.

Belpol

1960 óta nem volt erre példa.

A koronavírus hatása meglátszik a születéskor várható élettartamon is:

míg 2020-ban az Eurostat adatai szerint 75,7 év volt Magyarországon, 2021-ben már 74,3-ra csökkent.

Az RTL Híradójának beszámolója szerint ilyen mértékű csökkenésre 1960 óta nem volt példa Magyarországon.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a koronavírus-járvány világszerte megütötte a várható élettartamokat, azonban azt mondja: ez az 1,4 éves csökkenés "egyáltalán nem olyan tragikus, ez néhány év múlva elmúlik" – vagyis

mindez nem azt jelenti, hogy a most élő emberek 1,4 évvel kevesebbet élnének. Ez a szám valójában csak annyit mutat meg, hogy mennyi ideig élne az, akire egész életében a születési évének halálozási kockázatai lennének érvényesek.

Ferenci Tamás biostatisztikus szerint bár a 2022-es várható élettartam jobb lesz az előző évi adatnál, de még mindig nem fogja elérni a koronavírus-járvány előtti időszak adatait.

2021-ben tovább nőtt a várható élettartam különbsége férfiak és nők között:

egy átlagos magyar férfi az Eurostat adatai szerint 70,7 évig, míg egy nő 77,8 évig élhet.

Egy a tévé által megszólaltatott háziorvos ezt a különbséget részben a férfiak túlzott alkohol- és dohányfogyasztásának mértékére vezette vissza.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.