Csúszásban Mészáros és társa 8 milliárdos labdarúgó Eb-s parkosítása

Belpol

A Puskás Aréna körüli parkrendezést 8 milliárd forintért intézik Mészáros Lőrinc és Paár Attila (ex Tiborcz István üzlettárs) építőipari cégei. Az eredeti határidő szerint májusig mindennel végezniük kellett, Fürjes Balázs bejelentése szerint még csak az első ütemmel készültek el.

Nem adta meg a kért információkat a Narancs.hu-nak sem a Nemzeti Sportközpontok (NSK) sem a Budapest Fejlesztési Központ Zrt. (BFK) arról, sikerült-e határidőre befejezni a nyári labdarúgó Európa-bajnokság több mérkőzését kiszolgáló Puskás Aréna körüli terület rendezését. A tájékoztató tábla szerint a fejlesztést két ütemben végzik el, az első tervezett átadása 2020. május 15., másodiké 2021. április 30. A munkálatok azonban még zajlanak, a területen építési konténerek sorakoznak, munkások jönnek-mennek, kertészek, kőművesek dolgoznak, földmunkák is folyamatban vannak.

A BFK-tól annyit tudtunk meg,

hamarosan a végéhez ér a területrendezés, amelynek keretében több zöldfejlesztés valósul meg, új fasort telepítenek a Stefánia úton, a létesítmény körül új parkot hoznak létre.

További részleteketért az NSK-hoz irányítottak, amely válasz helyett a BFK-t vezető, a főpolgármester angol tudásáról viszont tartalmasan értekező Fürjes Balázs május 3-i Facebook-posztját küldte meg. Ezek egyikéből sem kaptunk választ azonban kérdéseinkre: módosították- e határidőt, a beruházás összegét, mely projektelemeket valósítottak meg, melyek vannak még hátra.

Érdemi információt a stadion környezetét érintő közbeszerzési eljárásból lehet kinyerni. Az NSK 2019 áprilisában „2020. évi EB kiegészítő tervezés és kivitelezés” (a labdarúgás nevesítése nélkül – a szerk.) tárgyban tette közzé felhívását, amiről anno az Átlátszó szamolt be. A pályázók körét azonnal egyre csökkentve hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárással a Magyar Építők Zrt.-re bízták a feladatot, amely a ZÁÉV Építőipari Zrt.-vel konzorciumban bruttó 190 milliárd forintért építette fel a Puskás Arénát. A Paár Attila és Mészáros Lőrinc érdekeltségeihez tartozó építőipari cégek számára ez egyenes utat jelentett „a 2020. évi labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseinek megrendezéséhez szükséges egyes kiegészítő építési, szerelési és létesítési munkák megvalósítására irányuló tervezési és kivitelezési feladatok” elvégzéséhez is. (A labdarúgó Eb-t eredetileg 2020-ban rendezték volna, a pandémia miatt idén június 11-én kezdődik.)

 
Fotó: A szerző felvétele/Zsidai Péter

Az NSK a munkákat az Európa-bajnokság eseményeihez igazodva, két ütemben rendelte elvégezni 20-22 hónap alattvagyis 2021 májusig. A közbeszerzés kiírásában az aréna nyugati parkrészére multifunkcionális térként hivatkoznak, ahol gyermekjátszótér, pihenőpark, pavilonok, sportolási lehetőségek, árusító helyek vannak, ideiglenes időszakokban szabadtéri rendezvényterületek jönnek, szurkolói zónák jönnek létre. Ugyanezeket a funkciókat várták el a keleti parkrészről. Kiemelt feladatként a Dromosz, vagyis még a régi Népstadionhoz épített a 16 szoborcsoport és a pilonok (a stadion tartószerkezetét megalapozó építmény) méltó módon való felújítását, belső területén egy rekortán futókör létrehozását nevesítették. A tenderfelhívásban szó volt még a stadion bejárati és parkoló szintjén egy 220 fő befogadására képes ideiglenes médiaterületet kiépítésérről. Mindezekhez terveket, bontást, építést, közműfejlesztést, közlekedési kapcsolatokat, elektromos munkákat, akadálymentesítést, tájépítészeti feladatokat rendeltek meg.

A nyugati parkrészen eddig egy szerény mászókás játszótér, egy kb. 300 méteres futókör, egy gördeszkapálya, két teqball asztal és kültéri erősítő eszközök készültek el. A keleti parkrészen egy közepes, mászókákákkal, két csúszdával, hintával ellátott, valamint kisebb játszótér és egy mosdó jött létre, újrafüvesítették a kifényesített szoborcsoportok közötti mezőt, gumiburkolattal látták el körülötte a volt salakos futópályát, és egy szökőkutat építettek. Se pavilonok, se médiaközpont, se egyéb, a sporteseményhez szükséges kültéri fejlesztések nem mutatkoznak a helyszínen az április végi határidőre.

 
Fotó: A szerző felvétele/Zsidai Péter

Hogy mindezért 5 milliárd forintot fizetni túlzásnak tűnik - az első ütem költségeire ennyit szántak -, arról a helyszínen bárki meggyőződhet. Az EB miatti területrendezés teljes költsége azonban ennél jóval több, összesen 8 milliárd forint. A megbízást 2019. augusztusban nettó 8 milliárd 48 millió forintért kapta meg a Magyar Építők-ZÁÉV duó, amely egyébként májusban 200 millióval olcsóbb, 7,8 milliárdos ajánlatával nyert. A szerződés módosítását követően a 8 milliárdos nettó megbízási díj még 72 millióval növekedett – összességében a 7,1 milliárdot kivitelezésre, 300 milliót a tervezésre költhettek, illetve elkülönítettek egy 155 millió forintos tartalékkeretet.

Az eredeti határidó csúszására, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár május 3-i játszótérátadó posztjából lehet következtetni. Fürjes szavai szerint a második ütem kivitelezése még hátra van: „Birtokba vehető Budapest legújabb zöld parkja…készen vagyunk az első ütemmel! Mi minden van itt? Felsorolni is nehéz. Már most, az első ütem végeztével is szinte minden üzemel.”

Fürjes Balázs a vadonatúj pihenőpark látogatására bíztatta a budapestieket, a játszótérről a sportolási lehetőségekről azonban semmilyen tájékoztatót nem helyeztek ki legalább a Stefánia útra, ahol egy árva kaput hagytak nyitva. A nyugati parkrészen található sportolási lehetőségekről szintén semmi infót nem lehet látni a stadion környékén. A Fürjes által pár nappal későbbre ígért nyitott büféknek sincs nyoma, a játszóteret pedig lezárták az átadás után.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk