Cyber hírek

  • 2000. február 24.

Belpol

Szálloda a Mir űrállomásonMúlt csütörtökön Londonban bejelentették, hogy egy befektetőcsoport MirCorp néven 20 millió dollárért kibérelte a Mir űrállomást, melyen "szállodát" és egy laboratóriumot kívánnak kialakítani. Az eredetileg 5 évre tervezett űrállomás 13 éve kering föld körüli pályán mintegy 200 kilométer magasan.
Az eredeti tervek szerint legkésőbb 1999 végén a Csendes-óceánba vezetve meg kellett volna semmisíteni az elöregedett, súlyos technikai problémákkal küszködő szerkezetet. Az amszterdami székhelyű MirCorp egy amerikai milliomos, Walt Anderson vállalata, amely az orosz RSC Energia konszerntől vásárolta meg az űrállomás felújítási jogait. Ha a márciusra tervezett terepszemle és nagyjavítás sikeresen végződik, a MirCorp fejenként 20 millió dollárért meghirdeti az utakat - az első jelentkező Vlagyimir Szteklov orosz színész, aki egy brit-orosz koprodukcióban készülő mozifilmben olyan űrhajóst alakít, aki nem akar visszatérni a Földre. A Mir pályán tartása becslések szerint évente 100 millió dollárba kerül, és a NASA szerint hátráltatja az amerikai-orosz együttműködésben épülő új nemzetközi űrállomás építését, amely az orosz fél késlekedése miatt nem a tervek szerint halad. (Lásd még: Kozmikus buhera, Magyar Narancs, 1997. április 3.)

Haider-fikázó weboldalak Az új osztrák kormányban helyet kapott Szabadságpártot (FPÖ) és vezetőjét, Jörg Haidert, valamint koalíciós partnerét, a Néppártot (ÖVP) kifigurázó weboldalak bukkantak fel az interneten a www.fpo.at és www.ovp.at címeken. Az oldalak a pártok programjaként Jacques Chirac lemondatását, Németország annektálását és a Szerbiával kötendő szövetséget hirdetik. A Szabadságpárt amerikai ügyvédek segítségével vizsgálja az oldalak eltávolíttatásának lehetőségét.

Windows 2000: világpremier A Microsoft múlt csütörtökön világszerte, így Magyarországon is nagy felhajtással övezve indította útjára a Windows 2000 operációs rendszer termékcsaládot, amelyet mintegy háromévi fejlesztőmunka és egymilliárd dollár ráfordítással készített. Az ötezer programozó által írt és hétszázötvenezer tesztelő által kipróbált rendszer főbb újításai között a webes technológiák integrálása, az intelligens kártyák kezelése és teljesen újraírt biztonsági rendszer is szerepel. A szoftveróriás szerint ez a szoftver az "új gazdaság" alapját, "az internet biztonságos üzleti felhasználását" fogja megteremteni - a Windows 2000 a Windows NT hálózati operációs rendszer utódja, otthoni használatra továbbra is a Windows 98 második kiadását (Win98 SE) ajánlja, amelyet egyelőre meg nem jelölt időpontban a millenniumi kiadás (Windows ME) fog leváltani. A magyar nyelvű változatok megjelenése május elején várható a Windows 2000 Professional és Server változatokból, az Advanced Server honosítását nem tervezik. Az új operációs rendszerre az elsők közt átálló Intel közleménye szerint a Windows 2000 jóval hardverigényesebb az NT-nél, míg a Microsoft azt állítja, hogy független tesztek szerint azonos hadverkonfiguráció mellett is gyorsabban működik, mint elődje. Egy nyilvánosságra került belső feljegyzés szerint az új operációs rendszer 63 ezer ismert hibával rendelkezik, ebből a Microsoft 28 ezret ismert el, de a cég szóvivője szerint "minden szoftver tartalmaz ilyeneket a megjelenéskor". A premierrel egy időben a svájci kormány is fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított a Microsoft-termékek ügyében, a német hatóságok pedig az új operációs rendszer egy programját készítő alvállalkozó, az Executive Software szcientológus tulajdonosai miatt egyelőre nem engedélyezték a Windows 2000 árusítását. Az Egyesült Államokban nagy vihart kavart Bill Gates sajtónyilatkozata, mely szerint a Microsoft hajlandó lenne nyílttá tenni a Windows forráskódját versenytársai előtt, amennyiben a cég számára kedvező döntés születik az antitrösztperben - a szoftveróriás kisvártatva hivatalosan cáfolta Gates kijelentését. Amint arról a múlt héten beszámoltunk, az Európai Unió szintén antitrösztvizsgálatot indított az új operációs rendszer ügyében.

Vízzel hajtott hordható számítógép A Xybernaut és a DCH Technology olyan hordható számítógépet fejleszt, amelyet hidrogénnel működő üzemanyagcellák látnak el energiával. A cellák újratöltéséhez csupán vízre van szükség, és a hagyományos lítium-ion akkumulátorokkal összehasonlítva 3-6 óra helyett 12-24 órára elegendő áramot biztosítanak a Xybernaut hordható számítógépeinek. A Xybernaut Mobile Assistant IV hordható számítógép Pentium alapú, Windows 98, NT vagy Red Hat Linux fut rajta, és rendelhető hagyományos lapos vagy fejre erősíthető kijelzővel is.

Lara Croft a Nike-nál A Nike sportszergyár a Tomb Raider számítógépjáték-sorozat virtuális főhősnőjét, Lara Croftot választotta az egyik új edzőcipője reklámkampányához. A tévéhirdetésben Croft kisasszony Pete Sampras, Michael Jordan, André Agassi és Ronaldo számítógépes hasonmásával együtt szerepel. Időközben az Eidos Interactive elkészült a Tomb Raider 3 Sony Playstationön futó verziójával, a játék piacra kerülését Lara Weller, a hivatalos Lara Croft-hasonmás a weben is közvetített testfestésével harangozta be. (Lásd még: A mellbőség zavara, MaNcs, 1999. december 16.)

Morze

Perel a Pantel Az Index értesülése szerint a Pantel-GTS konzorcium bíróságon támadta meg a közbeszerzési döntőbizottság határozatát, amely érvénytelenítette a konzorcium által megnyert postai tendert. A 2,5 milliárd értékű pályázat lett volna az első, melyen alternatív távközlési cég nyer jelentős állami megbízást - a Compaqkal közösen induló Matáv azonban megtámadta a döntést, arra hivatkozva, hogy a nyertes pályázat nem szabványos technológiát alkalmaz. A bizottság januárban érvénytelenítette a tender eredményét.

A Matávé a Tiszanet A Matáv megvásárolta a szegedi Tiszanet internetszolgáltató részvényeinek 87 százalékát. A Szegeden és környékén mintegy 80-85 százalékos piaci részesedéssel rendelkező, négy éve alapított Tiszanet Rt. részvényeinek 13,2 százaléka az eddigi menedzsment kezében maradt. A cég a vidéki szolgáltatók közül elsőként 4 Mbps nemzetközi kapcsolattal rendelkezik, és hamarosan elindítja kereskedelmi kábeltévés szolgáltatását is.

Digitális zene az EMI-tól Az EMI lemezkiadó és a Supertracks internetes zeneportál (amelyben az EMI részesedést vásárolt) online zeneterjesztő rendszer fejlesztésébe fogott. A két cég február elején az EMI 25 lemezét digitalizálta és árulta a zenekiadók által támogatott másolásvédett formátumban, most pedig a választékot kiterjesztik az EMI Virgin, Capitol, Blue Note és Angel kiadóihoz tartozó 1500 előadó kislemezeire. A kínálat várhatóan még tovább bővül az EMI és a Time Warner két hete bejelentett egyesülését követően.

Olimpiai múzeum A Nemzetközi Olimpiai Bizottság múzeummal egészítette ki honlapját, amelyben a szövegek mellett kép-, hang- és videoanyagok is letölthetők, és interaktív kapcsolatfelvételi lehetőséget is kínál az olimpiával kapcsolatos emléktárgyak gyűjtőinek a www.olympic.org címen.

Francia internetszolgáltatót vesz a T-Online A Deutsche Telekom német távközlési óriás internetszolgáltató leányvállalata, a T-Online megvásárolta a harmadik legnagyobb, 400 ezer előfizetővel rendelkező francia telefonos internetszolgáltatót, a Club Internetet. A T-Online lépését elemzők azzal magyarázzák, hogy az áprilisban tőzsdére lépő, Németországban 4,2 millió előfizetővel rendelkező T-Online az AOL Europe internetszolgáltató vetélytársává kíván válni az európai piacon.

Betiltott veseárverés Az eBay internetes aukciósház németországi oldaláról törölt egy bejegyzést, amely működőképes emberi vesét kínált eladásra. Az anonim svájci ügyfél által felkínált vese értéke az aukció leállításának pillanatában százezer dollár volt.

Figyelmébe ajánljuk