Tartalom

MaNcs, XII. évf. 08. szám, (2000.02.24.) (2000-02-24)

Egotrip

Egotrip

Kálmán C. György: Magánvalóság (Meghalni a hazáért)

Azért itt nem egészen egyéni, önös érdekekről van szó, távolról sem - fogalmazgattam már jó előre -, meg kell értenetek a mi szempontjainkat is, amelyek jóval magasabbak, voltaképpen elvekről, eszmékről és eszményekről van szó - mondtam már Sárikának -, joggal várható el az önfeláldozás gesztusa ezek oltárán, egy család, mit család!, a haza üdvéről van szó, nem holmi nyomorúságos anyagi szükségletekről, figyelj, Jakab, ne csináld ezt, nyugton légy, hopp!

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Befejeződött a rendszerváltás - mondta Erzsi Bélának, aki éppen egy tavaszi löncshúst próbált kiszabadítani a dobozából. Egyben eljött az időknek végezete is - tette hozzá -,gyere már, olyan van a tévében, hogy arcon rúgod a vízóra-leolvasót!

Publicisztika

Publicisztika

Babarczy Eszter: Vidámabb múltat tessék vágni!

Sally Humphreyszel beszélgetek. Sally ókortudós és antropológus. Azt mondja, mindenki meglepően ideges errefelé, amikor a nemzeti örökség szó felemlítődik, pedig neki erre kéne konferenciát szerveznie. Vagy nacionalista gonoszságra gondolnak rögtön, vagy nemzetietlen gonoszságra. Sóhajt. Nemzeti, hát nemzeti. Mit kell úgy odalenni egy szótól? Mennyivel érdekesebb lenne egy konfúzabb, életközelibb kultúrafelfogás, amely számol az értelmezés és végső soron a történeti tudat erotikus vonásaival! Mennyivel érdekesebb lenne azoknak a metaforáknak és kódoknak a felnyitása, amelyekben magától értetődőnek hitt alapelveket adnak át jelenlegi professzorok jövendő professzoroknak a módszertani kurzuson! Rugalmas, anyagközeli interdiszciplinaritást! Vissza a dolgokhoz és a sztorikhoz! Le a konzervatív purizmussal és a fantáziátlan mítoszutánnyomásokkal! Le a műemlékvédelem lírai szlogenjeivel és brutálisan unalmas praxisával! Ne üljünk romjainkon, beszélgessünk róluk! Halljuk ki az összes hangot a káoszból!

Publicisztika

Kis ál-lak a nagy duma mentiben

Az első és az utolsó könnyen abszolválható: néhány másodpercnyi erőlködés egyfelől, egy lendkerekes rendőrautó a kölöknek másfelől, és már pipálhatunk is két tételt. Pár hete a középsővel sincs gond: a kormány takaros lakástámogatási konstrukciót hozott tető alá, a lapok alig is győznek beszámolni arról, mint szállnak be újabb és újabb bankok a hitelezésbe; "Hogy lehet felvenni nyolcmilliót?", hirdeti diadallal a hiteles polgári napilap. És tényleg: ezer kíváncsiskodóból már vagy ötvenen kaptak is kölcsönt, nem csoda, ha magyar hág magyar tyúkszemére.

Publicisztika

Egy fejezet az aljasság hazai történetéből

A P&B Média Rt, a Magyar Nemzet és a Mahir Lapkiadó Kft, a Napi Magyarország kiadója egyesíteni fogja a két - nevezzük így, a vicc kedvéért: - konzervatív lapot. E hír kettő kivételével minden hétvégi napilapban megjelent. A két újság, amely erről nem számolt be, a Napi Mao és a Magyar Nemzet volt: előbbi tán szeméremből, utóbbi vezetőinek gyávasága miatt. Az "egyesülésnek" nevezett operáció ugyanis a Magyar Nemzet megszűnését jelenti, akár Napi Magyarországnak, akár Magyar Nemzetnek hívják majd a két lap bagzatása utáni hibridet. Annak az újságnak legfeljebb betűtípusa emlékeztet majd a magyar sajtó- és kultúrtörténet egyik, hol fényes, hol szomorú napokat látott, de mégiscsak: jelentős fejezetére.

Belpol

Belpol

Szimfonikus csárdás (Melis László zeneszerző)

Nincsenek állami díjai, de nincs olyan évad, hogy valamelyik munkájáért ne kapna valamilyen szakmai elismerést: a legjobb színpadi zene, a legjobb filmzene, kritikusok díja, barátok díja stb. A filmszemlén fődíjas Glamournak is ő a zeneszerzője. Hamarosan a boltokban új CD-je (bár éppen ez, hogy új lemeze jelenik meg, ritka), mindenesetre a novemberi trafóbeli koncertjén, ahol igényes, a kortárs zenei irányzatokhoz kötődő műveiből mutatott be, zsúfolásig megtelt a ház. Mindemellett jellegzetes alakja a budapesti éjszakának.

Belpol

Kulturális hírek

Meghalt Hundertwasser71 éves korában, Új-Zélandról Európa felé hajóztában, szívelégtelenség következtében elhunyt Friedensreich Hundertwasser, az utóbbi évtizedek osztrák képzőművészetének és építészetének talán legszínesebb figurája. Hatottak rá az absztrakt expresszionisták, szín- és formavilága rokonságot mutatott a bécsi szecesszió festőnagyságai, illetve a katalán építész, Antoni Gaudí világával, ami az ökológiai tudatossággal párosulva tette egyedivé munkásságát.

Belpol

Cyber hírek

Szálloda a Mir űrállomásonMúlt csütörtökön Londonban bejelentették, hogy egy befektetőcsoport MirCorp néven 20 millió dollárért kibérelte a Mir űrállomást, melyen "szállodát" és egy laboratóriumot kívánnak kialakítani. Az eredetileg 5 évre tervezett űrállomás 13 éve kering föld körüli pályán mintegy 200 kilométer magasan.

Belpol

Tavaszi futballrajt: Szezonkezdet, világvége

Manapság jobb társaságban nem illik a futballt szóba hozni, mert senkit sem érdekel a téma. Mi egy nappal a tavaszi idénynyitó előtt mégis megtesszük: a legutóbbi hírek szerint a Szeged LC és a Gázszer nem tudja folytatni a bajnokságot, s ilyenre még nem volt példa. Bodnár György pedig eladta a tévéközvetítési jogokat birtokló Football Duo Kft.-ben lévő tulajdonrészének többségét.

Belpol

Javaslat az átvilágítás kiterjesztésére: Lusztrálni csak pontosan

Csúcs László kiterjesztené az átvilágítási törvény hatályát: a kisgazda képviselő szerint a bíró vagy pártvezető mellett meghatározó közvélemény-formáló politikai tényező az újságíró is. Az egyébként feles törvényjavaslat bírálói kétlik, hogy elfogadható az átvilágítás kiterjesztése a magánszférára, azaz a nem közhatalmi funkciókat ellátó személyekre.

Belpol

Kukázók Tiszaújvárosban: Tisztázatlan helyzet

Pénteken ül össze a tiszaújvárosi képviselő-testület, hogy megvitassa Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman megállapításait a kukázást tiltó helyi rendeletről. Kaltenbach szerint csekély mértékben sem veszélyes a társadalomra, ha bárki turkál, guberál az utcára helyezett szeméttárolókban. Ráadásul a Polgári törvénykönyv szerint az "uratlan" javakat bárki tulajdonába veheti, márpedig a szemét ura, parancsolója és kidobója lemondott a tulajdonjogáról. A tiszaújvárosi rendelet tehát tilt egy magasabb szintű jogszabályban engedélyezett magatartást, és ez helytelen.

Belpol

Gyerekgyilkosság Nyírbátorban: Tetemrehívás

Február 3-án négy és öt óra között V. Miklóst, a nyírbátori Éltes Mátyás Általános Iskola és Diákotthon tanulóját társai az erdőbe hívták azzal, hogy vadnak csináltak hurkot. Kiérve, Miklós lábát kirúgták, verni kezdték, késsel előbb a combjába, majd nemi szerve fölé szúrtak. Miután elesett, rugdosni kezdték. Félig levágták a fülét, átszúrták a kést a nyakán, késsel vagdosták a mell-kasát a szíve fölött. Kivették a cipőfűzőjét, a nyaka köré hurkolták, és húzni kezdték a földön. A fűző elszakadt, Miklós futni kezdett. Utánamentek, elgáncsolták, újra rugdosni és késelni kezdték. Levetkőztették. Száraz, 8-10 centis faágat tapostak a szájába. Kotont dobtak mellé. Miklós csak órák múlva halt meg. Tizennégy éves volt. Beismerő vallomásuk után a rendőrség előzetes letartóztatásba vette Bélát (14), Krisztiánt (15) és Antalt (18).

Belpol

Felszámolják a MiZo Rt.-t: Boci-nesze

Azzal, hogy a felszámolást elrendelő bírósági végzés jogerőre emelkedett, a végkifejlethez érkezett a MiZo-Baranyatej fordulatos története. A jelenlegi helyzet az ügyben igazán érintettek egyikének sem ígér sok jót.

Belpol

A minisztérium és a cián

Pedig nem teljesen így akartuk. Ám a tárgyban fogant ötleteinket elvitte a Tisza, alant tehát, mint az országban bárhol is: onnan fú a szél. Beszélünk az európai uniós csatlakozás környezetvédelmi kívánalmairól. Beszélgetünk Seregélyes Tibor botanikussal. S fel-idézünk beszédeken át is egy határozottan környezetvédő szándékú tüntetést. Hogyan is mutat környezetvédelmünk mai képe a Tisza távolról sem tiszta tükrében?

Belpol

EU-csatlakozás és környezetvédelem

Akár évekkel is elodázhatja Magyarország európai uniós csatlakozását az Európa Parlament legutóbbi határozata, mely szerint a ciánszennyezésre való tekintettel a csatlakozási tárgyalásokon nem adnak Magyarországnak haladékot a szükséges környezetvédelmi felzárkózásra. E hír első hallásra nem tűnik félelmetesnek. Ám ha hozzátesszük, hogy a tavalyi EU-országfelmérés szerint hazánkban a környezetvédelmi technológiákat úgy 2800-3000 milliárd forintnyi beruházással lehetne felzárkóztatni egy közepesen jó nyugati színvonalra, akkor komoly tartalommal telik meg ez a döntés.

Belpol

Tüntetés a Tiszáért: Saját halott

A Seggfej Állampolgár sorozatból - ezt a címet adnám, ha publicisztikát írnék. Stupid fuckin´ citizen - a Reservoir Dogsban nevezik így a vidám rendőrök azt a civilt, akit kis híján fejbe lőnek, mert töketlenkedik egy rutinigazoltatáskor. E kis zsánerkép külön szépsége, hogy fiktív, maga a főzsaru találta ki azért, hogy kezdő téglája hitelesen simuljon a falba. Nem kétlem, hogy rendőr, hivatalnok, politikus pontosan ilyennek lát minket: seggfej állampolgárnak.

Külpol

Külpol

Holokauszt-kárpótlás Ausztriában: Erősen érintettek

Magyarországon a zsidó kárpótlás ügye többé-kevésbé botrányba fulladt: ugye, emlékszünk még a kormány címére visszapostázott harmincezer forintokra, amelyekkel adott estben néhány év konclágert kívánt jóvá tenni a magyar állam. Ehhez képest Ausztria, ahol a zsidó kárpótlás ügye épp most fordult a célegyenesbe, maga a megtestesült bűnbánat. És ezen előreláthatólag még a most hatalomra került fekete-kék koalíció sem fog változatni.

Könyv

Könyv

Jókai-évforduló Rév-Komáromban: Városfia

"Jártam a korszak legnagyobb hőseivel együtt diadalútjaikon, s futottam futó betyárokkal együtt úttalan pusztákon, mocsarak, erdők sűrűjében; ott voltam Bécs város és Budapest ostrománál, a bombatűz közepett, s a feldúlt Komárom romjai közt. S láttam a világot fejemre szakadni Világosnál; ...volt a nyakamon kötélhurok és érdemrend-szalag; megdobáltak koszorúval és sárral; hallottam magamat hivatni írókirálynak és Kossuth-kutyának; huszonhárom esztendős koromban egy év alatt csináltam forradalmat, háborúba mentem és megházasodtam; - egyiket sem bántam meg" - idézi tudós és őszintén elfogult, helyi (rév-komáromi) méltatója, Szénássy Zoltán, akinek Jókai nyomában című kötete az író születésének 175. évfordulójára jelent meg, a város láthatóan fontosnak érzett ünnepléshalmaza részeként. Mit is tehetnénk hozzá? Sok mindent, de nem szándékunk szólni most a sokfelé ünnepelt és sokfelől vitatott, ám kétségtelenül nagy jelentőségű író élete és művei tárgyában, mi ezúttal a megemlékezésre voltunk kíváncsiak.

Könyv

Nemzeti Emlékhely Székesfehérváron: Romokban hever

Mindenről a török tehet. Ha a város ideiglenes visszafoglalásakor, 1601-ben fel nem robban Ozorai Pipó tornya, ahol a törökök puskaport tároltak, akkor tán még ma is áll a román stílusú templom Székesfehérvár Romkertnek nevezett központjában, s nem kéne több mint tíz éve egy Nemzeti Emlékhely kialakításával foglalkozni (merthogy királyi temetkezőhely lévén eleve az volna), nem kéne pár köbméternyi kő megóvása miatt műemlékvédelem címszóval odaépíteni egy ormótlan tetőt, ily módon az eltüntetéséért sem kéne izmoznia annak, akinek nem tetszik.

Film

Film

"Lépéshátrányban vagyok" (Tim Carroll rendező)

A Bárkában állítja színpadra Peter Oswald Versekkel kártyázó szép hölgyek című verses drámáját, egy XVIII. századi japán szerző, Chikamatsu Monzaemon bábjátékának (bunraku) adaptációját. (Bemutató: február 25.) Immár másodszor rendez Magyarországon, legutóbb ´97-ben, amikor Helen Edmundson Irtás című színművét rendezte a Debreceni Csokonai Színházban. Neki köszönhető, hogy Határ Győzőt drámaíróként is megismerték Angliában: az Elefántcsordát ´94-ben mutatták be az exeteri Northcott Theatre Studióban. Az Oxford University egykori görög-latin szakos hallgatója amatőrként került a színházi szakmába, és jelenleg a Kent Opera társulatának művészeti igazgatója.

Film

"Kiszabadítani valami titokzatosat" (Diedre Dubois énekesnő, Ekova zenekar)

Több rangos francia díj után Csillaghegy és a budapesti francia diaszpóra szívét is megnyerte a párizsi Ekova zenekar. Amerikai-iráni-algériai születésű tagjainak receptje: a fiktív nyelvű ének, a keményen effektezett lant, a különféle keleti ütőhangszerek és a háttérben maratonit kocogó DJ lágy elektronikája nekünk is bejött; a többiről Diedre Dubois énekesnőt kérdeztük.

Zene

Zene

Nyolc kis kritika

Szörnyű lehet ez a skizoid állapot a Királyi Televízióban, hogy ott vannak ezek a kereskedelmi tévék, amiket néznek, meg ott van a közszolgálat, ahol nem számít a nézettség, de mégis kéne valami tréfás, fiatalos, hogy ne csak már a Fábryt meg a Lajcsit, szóval valami, ami nem vásári, olcsó, de nem is akadémikusok beszélgetnek, tehát legyen mondjuk valami vetélkedő, amiben népszerű művészek és irodalom, gondolom, összeültek hárman.

Sport

Sport

Etetés: Nedves légy!

Borsod megyébe két ok miatt érdemes ellátogatni, de a második viszonylag ritkán adatik meg, mert a szlovák állami pénzekből acélművet vásárlók populációja szegényes, és egy horgászcikk szempontjából nem is túl érdekes, marad tehát az első: pisztrángot fogni a Garadna patakban, ahol a víz hideg és tiszta, a táj vadregényes, a helyiek pedig cserzettek, és tanulságos történeteket ismernek Grósz Károlyról, aki egykoron itt szerzett tapasztalatokat, hogyan is kell egy nyomdát és egy országot irányítani.

Sport

Hó és fegyver mind ropognak (Biatlon-világbajnokság - Oslo, Holmenkollen)

A sílövészet azért remek sport, mert van egy látszólag teljesen életidegen vetülete. Olyat ugyanis még a legelvetemültebb kalandfilmrendező vásznán sem lehet látni, ami a biatlonversenyeken úgyszólván mindennapos. Jelesül az, hogy vámtisztviselők, határőrök puskával a hátukon kergetnek rendőröket a hóban, és viszont. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy néha egy-egy medve vagy havasi tigris is beszáll a kergetőzésbe, könnyű belátni, e sportág különlegesen kifinomult élvezeteket tartogat, elsősorban a külső szemlélő számára.

Tranzit

Tranzit

Teszt: Volkswagen Polo 1.4 Comfortline

Amikor a NATO egy lézerirányítású bombával kilőtte Milosevic franciaágyát, már sejtettem, hogy az emberiség - technikailag legalábbis - jó irányba halad. Mert egyrészt itt vannak a hatalmon levő háborús bűnösök derékaljrombolói, másrészt egyre erősebb az új kisautótrend. Az ezredfordulón minden épelméjű autógyár el akarja kényeztetni az átlagbélát, és ez legalább annyira dicséretes, mint az új hadászati doktrína.

Lokál

Lokál

Tollba mondás (Kenu és tipi - Indiántáborok Magyarországon)

A megnyitó napján szinte lehetetlen volt bejutni az egyetlen kisszobát elfoglaló kiállításra, csupán a bakonyi magyar kortárs indiánok sátrát, a beetető, felhőkarcoló tipit tudtuk megtekinteni az aulában, és a nyári táborozók által felénekelt indián harci dalokat hallgathattuk magnóról. Két nappal később már nagyobb szerencsénk volt.