Cyber hírek

publikálva
2000/16. (04. 20.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Titkosszolgálati jelentés a netenFegyelmit kapott a lengyel Államvédelmi Hivatal (UOP) egyik munkatársa, aki figyelmetlenségből a weben is hozzáférhetővé tette az ország biztonsági kockázatait taglaló titkos jelentést. Az UOP jelentése a Lengyelországot fenyegető külső veszélyeket vette számba, köztük az oroszországi hatalomváltást, Ukrajna erősödő oroszbarát politikáját, a litvániai lengyel kisebbség beolvasztására irányuló törekvéseket és a német propagandaoffenzívát Szilézia autonómiájának ügyében.Megint gyermekpornó Újabb internetes gyermekpornó-hálózatot göngyölített fel az FBI: egy texasi házaspár három külföldi webmester részvételével 4-12 éves gyerekek képeivel kereskedett, az illegális fotók nagy részét egy orosz és két indonéz webszerveren tárolták.

A "szolgáltatás" több ezer ügyféllel rendelkezett, akik hitelkártyával mintegy 1,1 millió dollárt fizettek az illegális fotóanyagért. Ha minden vádpontban bűnösnek találják a tetteseket, akár 15 éves börtönbüntetést is kaphatnak.

Sávszélességindex a Dow Joneson A Dow Jones amerikai tőzsde egy új áruforgalmi index indítását tervezi, amelyet az amerikai távközlési hálózatok sávszélességáraihoz kötnek. Az új gazdaság nyersanyagárindexeként beharangozott mutató lehetővé teszi, hogy az olajhoz vagy a gázhoz hasonló tőzsdei kereskedelem alakuljon ki az adatátvitel terén is. A május elején induló index kezdetben három amerikai gerinchálózat sávszélességének kereskedelmét fogja követni.

Tovább zuhan a technológiai piac A múlt héten folytatódott az árfolyamesés a technológiai részvények piacán. Míg a Nasdaq Composite túlnyomórészt technológiai papírokból álló indexe egy hónapja 5048 ponttal rekordmagasságban szárnyalt - és elemzők szerint rövidesen elérhette volna a 6000 pontot is -, az elmúlt öt kereskedési napon fennállása legnagyobb egyhetes zuhanását (25 százalék) produkálta, pénteki záróértéke 3321 volt. A tőzsdei pesszimizmus oka most már nem csupán a Microsofttal kapcsolatos bírói állásfoglalásban keresendő, hiszen a hagyományos iparágak papírjait forgalmazó Dow Jones is visszaesett: az eladási kedv élénkülése a vártnál nagyobb inflációt mutató (és így banki kamatemeléssel kecsegtető) amerikai kormányzati jelentésre vezethető vissza. A tőzsde mélyrepülése láttán - egy hét alatt 2000 milliárd dollárral csökkent az amerikai részvénypiac kapitalizációja - többen az 1987-es "Fekete Hétfőt" emlegetik.

A Gyűrűk ura Egy nap alatt 1,7 millióan töltötték le A gyűrűk ura című film trailerét a www.lordoftherings.net címről, megdöntve ezzel a Baljós árnyak trailerének rekordját. A QuickTime formátumú klip a Peter Jackson által rendezett trilógia első részét, A gyűrű szövetségét promotálja. A filmet 18 hónapon keresztül forgatták Új-Zélandon, Frodot Elijah Wood, Bilbot Iam Holm, Galadrielt Kate Blanchett, Arwen Undomielt pedig Liv Tyler játssza. A trilógia második és harmadik része, A király visszatérése és a Két torony 2002-re készül el.

Fegyveralkatrész a Playstation 2-ben? A japán kormány korlátozásokat vezetett be a Sony új játékkonzolának exportjára, mivel úgy ítéli meg, hogy bizonyos alkatrészei katonai felhasználásra is alkalmasak. A szakértők példaként a Tomahawk irányítható rakétát hozták fel, melynek "látnia" kell a célpontot becsapodás előtt, és addig nagy grafikus teljesítményt igénylő számításokra van szüksége a helyes iránytartáshoz - a Playstation 2 grafikai képességei pedig kielégítik ezeket a követelményeket. A PS2-t egyelőre csak Japánban árulják, ahol eddig 1,4 millió darabot adtak el belőle, és a tervek szerint még idén megkezdenék a tengerentúli és az európai forgalmazást is, ahol további 3-3 millió darabot értékesítenének. Az exportkorlátozások a Microsoft jövőre megjelenő játékgépével, az X-Boxszal szemben versenyhátrányba hozhatják a Sonyt - a japánok azonban óvatosak lettek, mióta 1998 decemberében egy észak-koreai tengeralattjáró elsüllyedésekor annak fedélzetén civil használatra szánt japán radar- és kommunikációs berendezéseket találtak, 1999 januárjában pedig két japánt letartóztattak tank elleni rakétaindító-alkatrészek illegális Iránba szállításának vádjával.

e-Kender Két seattle-i üzletember elektronikus kannabiszáruház indítását tervezi a www.itoke.co.uk címen - értesült az Index. A vállalkozók üzleti terve szerint a piaci igény, ahogy például a kriptográfiai szoftverek esetében is, népgazdasági és közbiztonsági érdekek alapján néhány éven belül felpuhítja a regulációt, hiszen több nyugat-európai országban máris felmerült a könnyű drogok legalizálásának lehetősége. A vállalat másik projektje a Badcop című internetes rajzfilm, amelynek első részében a rossz rendőr visszatér gyermekkora színhelyére, Németországba, és megtudja, hogy a kommunista terrorista, aki annak idején lemészárolta a családját, nem más, mint Joschka Fischer német külügyminiszter. Aláfestő zenének a California Dreaming megy a www.badcop.de címen.

Megépült Babbage nyomtatója Charles Babbage (1791-1871) angol feltaláló mechanikus számítógépet és hozzá tartozó nyomtatót konstruált, amelyet életében nem állt módjában megépíteni. Az Angol Tudományos Múzeum 1985-ben feltámasztotta a projektet, és 1991-re el is készült a 3 tonnás gépezet, amely 4000 darabból áll, és valóban alkalmas a feltaláló által kitűzött célra. További kilenc év elteltével a számítások eredményeit papírra vető, 2,5 tonnás printer is elkészült és működik, jelenleg tesztelik, de sorozatgyártásra valószínűleg soha nem kerül.

Morze

Online zene a Sonytól A Sony Music Entertainment bejelentette, hogy még a hónap folyamán megkezdi több mint 50 vezető zenekar, többek között Lauryn Hill és a Pearl Jam slágereinek internetes árusítását. A vevők egy-egy számot önmagában is megrendelhetnek, a hanganyagokat másolásvédett formátumban tölthetik le a kijelölt forgalmazók weboldalairól.

A Metallica perel A Metallica múlt héten beperelte a Napster szoftvercéget és több amerikai egyetemet slágereinek illegális terjesztése miatt. A zenekar és kiadói által közösen beadott kereset az MP3-formátumú zenék ellenőrizetlen másolásának visszaszorítására irányul. Az ilyen és hasonló perektől tartva, több amerikai egyetem megtiltotta hálózatán a Napster használatát.

Weben a rabolt műkincsek Németország weboldalt hozott létre a www.lostart.de címen, ahol több ezer olyan, a nácik által múzeumokból és magánszemélyektől elrabolt műkincs listája található, amelyekért a károsultak a mai napig nem jelentkeztek. Az oldalon szerepelnek a Hitler által tervezett linzi "Führer Museum"-hoz felhalmozott alkotások is.

Szerb hackertámadás Múlt hétfőn mintegy ötven weboldalra - köztük a Manchester United és az Adidas, továbbá a kosovói albán Koha Ditore napilap és a Kosovapress hírügynökség honlapjára - törtek be ismeretlen nagyszerb hackerek, akik kétfejű sasos címert és "Kosovo Szerbia része" feliratot helyeztek el.

publikálva
2000/16. (04. 20.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra