Cyber hírek

  • 2000. május 4.

Belpol

Atlantis: további halasztásA múlt héten egymás után háromszor halasztották el az átépített pilótafülkéjű Atlantis űrrepülőgép startját a rossz időjárási körülmények miatt: kétszer túl erős szél fújt Cape Canaveralon, a harmadik alkalommal pedig a biztonsági leszállóhelyeken esett az eső. A NASA pénteki közleménye szerint legközelebb május 18-án próbálkoznak meg a kilövéssel.
Az átépített űrrepülőgép legfontosabb feladata az épülő nemzetközi űrállomás (ISS) visszavontatása egy harminc kilométerrel magasabb pályára, mert az ISS a megnövekedett napszél miatt hetente csaknem három kilométert veszít magasságából. Az Atlantis hét űrhajósa - köztük egy orosz asztronauta - két meghibásodott akkumulátort is kicserél az objektumon: amennyiben a hatból háromnál több akkumulátor mondja fel a szolgálatot, a tartalék üzemanyagkészletét fogyasztó űrállomás irányíthatatlanná válik. Az űrsikló tíznaposra tervezett útja során hat napon keresztül kering az űrállomással összekapcsolva, miközben a külső falra felszerelnek egy orosz készítésű emelődarut. A Zvezda (Csillag) szerviz- és lakómodul többszöri halasztás után vélhetőleg csak a nyáron indulhat a világűrbe - eredetileg az Atlantis útját az orosz modul beszerelése utánra tervezték, de a vészesen süllyedő röppálya és a meghibásodott energiacellák miatt a küldetést előre kellett hozni. Az ISS építésében az USA, Oroszország, Japán, Kanada és Brazília mellett közvetlenül részt vesz 11 európai ország is.

MP3: A zeneipar visszavág Egy amerikai szövetségi bíróság döntése szerint szerzői jogokat sért az MP3.com azon szolgáltatása, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók teljes CD-ket másolhassanak fel a cég szerverére. A szolgáltatást az MP3.com jelenleg is üzemelteti, míg a bíróság fel nem szólítja annak felfüggesztésére. Amint arról korábban beszámoltunk, az MP3.comot januárban perelte be az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA), lemezenként 750-150 000 dollár kártérítést követelve. Az ítélet hatására a cég részvényárfolyama 40 százalékkal csökkent, a kártérítés összegéről augusztus végén dönt a bíróság. A Metallica után Dr. Dre is beperelte a Napstert, mert az nem távolította el számait a hálózatából. A zenész azokat a diákokat is perelni fogja, akik letöltik a jogvédett MP3 fájlokat, lemezeinek illegális másolatai után pedig darabonként százezer, összesen mintegy tíz- millió dollárt követel. "Nem csípem, ha lopják a zenémet" - kommentálta lépését a rapper. A múlt héten üzembe helyezett Freenet-hálózattal szemben viszont a legelszántabb szerzői jogvédők sem tehetnek semmit: a Napster elvén működő, azonban decentralizált és titkosított fájlcsereberét lehetővé tévő rendszernek nincs központja. A freenet programot futtató felhasználók számítógépe egyben szerverként is funkcionál, ami lenyomozhatatlanná teszi, ki milyen adatállományokat mozgat. A program első bétaverzióját eddig több mint húszezren töltötték le a freenet.sourceforge.net címről.

Mitnick nem beszélhet Az amerikai igazságügyi minisztérium megtiltotta a feltételesen szabadlábra helyezett Kevin Mitnicknek, hogy előadásokat tartson vagy cikkeket írjon a számítógépes biztonság témakörében. A hacker közel öt évet töltött börtönben, és januárban azzal a feltétellel szabadult, hogy további három évig nem használhat számítógépet, mobiltelefont vagy egyéb drót nélküli távközlési eszközt. Mitnick szerint a hivatal a szólásszabadságát sérti azzal, hogy nem engedi technológiai kérdésekről beszélni, ami azért is különös, mert idén március elején maga a szenátus kért tőle szakértői véleményt biztonságtechnikai kérdésekben.

Neal Stephenson díja Neal Stephenson cyberpunk író - akit sokan William Gibson utódának tartanak - kapja a linzi Ars Electronica egyik fődíját az eredetileg weboldalaknak szánt .net kategóriában. A digitális művészet legrangosabb díjára Stephenson nem pályázott, mégis neki ítélték az Arany Nika szobrot és a százezer schillinget. A zsűri tavaly is hasonló döntést hozott, amikor a szintén be nem nevezett Linus Thorvalds kapta a díjat a Linux operációs rendszerért. A díjat az Ars Electronica fesztivál keretében, szeptember 4-én adják át.

Arcfelismerő rendszer A Jövőnéző értesülése szerint a Visage Technology és a Biometrica Systems által kifejlesztett arcfelismerő rendszerekkel szerelik fel a kaszinókat Las Vegasban. A berendezés a Visual Casino elnevezést kapta, feladata pedig, hogy arcfelismerő algoritmusa segítségével azonosítsa a kaszinóban az ismert csalókat, a nemkívánatos, illetve a fokozott védelmet igénylő személyeket (vagyis a VIP-eket). Az eljárás alapelve egyszerű, a kamerák által készített és digitalizált képet a rendszer összehasonlítja az adatbázisában lévőkkel, és az eredménynek megfelelően cselekszik: riasztja a rendőrséget, vagy figyelmezteti a biztonságiakat. A felismerő rendszer természetesen hálózatba is kapcsolható, így a különböző kaszinók egymást segítve szűrhetik ki például a csalókat, kevésbé áll fenn tehát annak a veszélye, hogy egy kidobott hamiskártyás egy másik helyen próbál szerencsét. Az üzemeltetők ugyanakkor biztosítják a diszkrécióról is vendégeiket, azaz a hálózat teljesen zárt, nincs kapcsolata az internettel, csak az egyes kaszinók állnak összeköttetésben egymással, és így bizalmas adatok véletlenül sem kerülhetnek nyilvánosságra.

Morze

Elektronikus bírók Brazíliában Az igazságszolgáltatás krónikus túlterheltsége miatt a brazil rendőrség bevezette az "Igazság négy keréken" programot, melynek keretében az utcákon cirkáló bírók egy laptop és a rajta futó "Elektronikus bíró" nevű szoftver segítségével rögtön a bűncselekmény helyszínén letárgyalhatják az egyszerűbb ügyeket. A mesterséges intelligencián alapuló program összetett kérdésekkel tárja fel a helyzetet, és akár szabadságvesztést is kiszabhat.

Génterápia: sikeres gyógyítás Francia orvosok sikeresen alkalmazták a génterápiát egy ritka örökletes betegség gyógyításában. Az X-kromoszómához kötött súlyos, kombinált immunhiány születése pillanatától steril szobába kényszeríti a beteget. A kutatóknak a Science hasábjain közzétett eredményei szerint háromból két kisgyermeknél teljes gyógyuláshoz vezetett a normális génekkel transzformált vérképző őssejtek visszajuttatása a beteg csontvelőbe.

Internet a Boeingen Az Index értesülése szerint a Boeing repülőgépein hamarosan akár 11 ezer méteres magasságban is internetezhetnek az utasok. A Connexion elnevezésű, nagy sebességű adatátvitelt lehetővé tévő műholdas szolgáltatás tévéadásokat és utazási információkat is kínál: a Boeing együttműködési megállapodást írt alá több tartalomszolgáltatóval, köztük a CNN-nel és a CNBC-vel is.

Dollármilliók domainnevekért Egy domainnév-árverésen 8 millió dolláros kikiáltási árról indít a hell.com, amelyet még 1995-ben 100 dollárért regisztrált egy művészcsoport. Idén már több internetcím cserélt gazdát hasonló összegért: a business.com 7,5 millió, a loans.com 3 millió, az autos.com 2,2 millió dollárért kelt el.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.