Tartalom

MaNcs, XII. évf. 18. szám, (2000.05.04.) (2000-05-04)

A szerk.

A szerk.

Kelletlen emberek

Két magas közjogi sarzsi betöltése körüli hallalitól visszhangzott a múlt héten a csalit. Az államfõjelölés körüli hercehurca érthetõ volt, a másik, a leendõ legfõbb ügyész személye körüli felhajtás annál kevésbé.

Egotrip

Egotrip

Erdős Virág: Vidám mesék (Ezerkilencszázkilencvenkilenc)

Január elseje, péntek. Az új esztendőt szűk családi körben ünnepeltük, ilyenkor mi mindig kisebb fogadalmakat teszünk, én megfogadtam, hogy ezentúl nem rontom a levegőt, de azt mondták, hogy szerintük majd úgyse bírom ki.

Ficsku Pál: Belső terror (Megérkezés a Langerhans

Egotrip

szigetekre)

Mielőtt meghaltam volna, mindig azt hittem, ha az ember túléli saját halálát, megváltoznak a dolgok. Lelassul minden. Megváltoznak a fények, mást jelentenek a nevek, másként mozog a világ, az a más lesz a fontos.

Publicisztika
Belpol

Belpol

Kulturális hírek

DJ Krush: pörgésCode4109 címmel megjelent DJ Krush legújabb albuma, amit az úttörő japán DJ első eredeti mix-CD-jeként hirdetnek (tavaly megjelent mixválogatását saját számaiból rakta össze: Holonic: The Self Megamix). "Amennyire csak tudtam, megpróbáltam a stúdióban klubatmoszférát teremteni - nyilatkozta.

Belpol

Cyber hírek

Atlantis: további halasztásA múlt héten egymás után háromszor halasztották el az átépített pilótafülkéjű Atlantis űrrepülőgép startját a rossz időjárási körülmények miatt: kétszer túl erős szél fújt Cape Canaveralon, a harmadik alkalommal pedig a biztonsági leszállóhelyeken esett az eső. A NASA pénteki közleménye szerint legközelebb május 18-án próbálkoznak meg a kilövéssel.

Belpol

Az FKGP országos nagygyűlése: Példátlan önzetlenséggel

A kisgazdapárt szombati országos nagygyűlésén Torgyán József nem vállalta az államfőjelöltséget. Ez persze régóta tudható, éppen ezért minden, ami ennek jegyében zajlott - a megyék képviselőinek dicshimnuszai, Torgyán tudatosan megkomponált, teátrális visszalépése -, cirkusz volt, nem több, egy szemmel láthatóan kóros narcizmusban szenvedő vezető átlátszó erődemonstrációja. De haladjunk sorjában.

Belpol

Árvízi költségek: Száraz elvonás

A tiszai árvíz ellen való védekezés igen sokba került. Előteremtése - az előzetes nyilatkozatok alapján - alaposan megterheli az egyes szaktárcák amúgy is szűkösre szabott költségvetését. Pedig korántsem biztos, hogy - bármennyire dicséretes is a szándék - beljebb kéne venni a nadrágszíjat.

Belpol

Fővárosi vita egy milliárdos csőrendszerről: Labirintus

Az utóbbi tíz esztendő egyik legtitokzatosabb ügye volt terítéken a főváros húsvét előtti rendkívüli közgyűlésén. "Valakik" titokzatos telefonhívásokkal, jogtalanul aláírt szerződéssel két-három milliárd forintot szedtek ki a budapesti önkormányzat zsebéből. Illetve a pénz megvan, csak a főváros nem tud hozzájutni. A vagyon egy háromszáz kilométeres föld alatti kábelhálózat; az ennek hasznosításáról kötött szerződés következtében a csövek eladhatatlanná váltak. A Budapesti Elektromos Művek Rt. viszont kaszálhat: szerintük érvényes az a szerződés, amit a főváros peres úton érvénytelenítene.

Belpol

Pártállam és egyház - 2. rész: Egymásra utaltak

A rendszerrel szemben egyes kisegyházak voltak a legellenállóbbak; az állam ügynökök beépítésével belülről igyekezett bomlasztani ezeket. Néhol nagy sikerrel: évekig tartó viták után, 1981-ben vált ki a metodista egyházból az Iványi Tibor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. Az 1974-es vezetőségválasztást - Iványiék szerint törvénytelen eszközökkel - az egyház lejárt mandátumú, ám hivatalában maradt vezetője vezényelte le: a szuperintendánst támogatta az ÁEH és a kisegyházakkal foglalkozó Szabadegyházak Tanácsa (SZET). Az új, rendszerkonform vezetőség el akarta távolítani a gyülekezetből az ellenszegülőket, akik viszont folytatták munkájukat. Ezért állami bíróság előtt koncepciós per indult ellenük, melyben többüket a gyülekezési joggal való visszaélés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre, munkahelyvesztésre, illetve kilakoltatásra ítélték. Iványiék hiába kerestek jogorvoslatot: a hatóságok azzal utasították el őket, hogy állami szerv nem avatkozhat egy egyház belügyeibe.

Belpol

Soroksári út: egy újabb városközpont: Csatolt területek

A kerület nyilatkozatai előbb szigorúak, később megengedőbbek voltak a HÉV kapcsán: először úgy szólt a verdikt, hogy ha marad a HÉV - azaz a beruházó nem viszi a föld alá -, akkor nem lesz építési engedély a területre. Később ez annyiban finomodott, hogy a rendezési terv szerint a HÉV ide eső egy kilométeres szakaszát a felszínen meg kell szüntetni, ám a rendezési terv erre nézve nem tartalmaz határidőt. Annyi biztos, hogy a HÉV-kocsikat 2004-ben végleg le kell cserélni, mert azután már nem lesz hozzájuk alkatrész. Szakértők szerint egyébként erősen megbontja a Duna-part egységét, hogy a sínek miatt nem lehet legyalogolni közvetlenül a Duna mellé. A sínek vasúti pályaként vannak építve, nem kompatibilisek sem a villamos vágányával, sem a metróéval; egyedül elővárosi vasúti szerelvények lennének használhatók itt. Ráadásul a HÉV Csepelnek sem igazán jó: mivel a szerelvények féktávolsága mintegy kétszáz méter, nem lehet olyan sűrűn megállókat építeni, amelyek jelentősen csökkenteni tudnák a városrész elszigeteltségét, sőt ahol a sín van, ott gyakorlatilag kettévágja a területet. A TriGránit örülne, ha nem lenne ott a HÉV, ahol most van, ám a föld alá süllyesztés költségeit nem akarja vállalni, hiszen még arról sincs döntés fővárosi szinten, hogy egyáltalán megmarad-e a helyiérdekű hosszú távon, és ha esetleg igen, milyen formában.

Belpol

A zámolyi romák Csóron: Anabázis

1997 októberében eső mosta el a Fejér megyei Zámoly község cigánytelepének néhány házát. Az önkormányzat pénzhiányra hivatkozva nem újíttatta fel a vályogputrikat, hanem önkényesen életveszélyesnek nyilvánította, majd ledózeroltatta őket. A hat család a falu művelődési házába költözött, ahol 1999 augusztusáig laktak. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) korábban megállapodott a zámolyi polgármesterrel, hogy - az állami és helyi önkormányzati feladatot magára vállalva - maga épít házat a romáknak. Ez nem sikerült a megbeszélt határidőre, ezért Farkas Flóriánék egy ideig pesti kulturális központjukban, majd a Zámolyon felhúzott ideiglenes faházakban szállásolták el a romákat. A községben ekkorra kilencszáz aláírás gyűlt össze a romák ellen. Augusztus végén három csákvári fiatalember máig tisztázatlan körülmények között tömegverekedésbe keveredett a romákkal, egyiküket halálosan megsebezték. Miután szeptemberben ismeretlen tettesek felgyújtották az egyik faházat, a romák egy pesti lakásba költöztek, itt laktak húsvétig. Időközben az OCÖ hat házból négyet átadott a romáknak Zámolyon.

Külpol

Külpol

Törökország: Most jön a tizedik

Május elseje nem hivatalos ünnep Törökországban. Bár Isztambulban számíthatunk arra, hogy ebben az évben is megrendezik a tüntetők és a rohamrendőrség szokásos összecsapását, a nagyvilág figyelmét elsősorban a leendő török köztársasági elnök személye köti le. Úgy tűnik, hogy ezúttal sikerült konszenzusra jutni az amúgy rendkívül széttagolt török politikai életben. Ezzel szemben kérdéses, hogy ez milyen árral jár majd.

Tudomány

Tudomány

A Microsoft-per: Visszavágott birodalom

Pénteki beadványukban a Microsoft két részre - egy csak operációs rendszereket (Windows) és egy alkalmazásokat (Office, Internet Explorer, MSN) fejlesztő cégre - darabolását kérték a felperesek: az amerikai igazságügyi minisztérium és a szövetségi államok többsége szerint csak ez akadályozhatja meg, hogy a Netscape lenyomásához hasonló esetek ne forduljanak elő rendszeresen. A Microsoft május 10-ig nyilatkozhat arról, hogyan szúrná tökön magát kevésbé radikálisan, az antitrösztperben eljáró bíró április elején kihirdetett kemény hangú állásfoglalása óta azonban folyamatosan zuhan a vállalat tőzsdei árfolyama, magával rántva a technológiai szektor egészét, elsősorban a túlértékelt internetes cégeket.

Tudomány

Lemez: Alaposan megkeverve (LTJ Bukem: Journey Inwards)

Nem egy jó jel: az elmúlt pár évben LTJ Bukem, alias Daniel Williamson jócskán kiesett a sajtó piksziséből. A modern tánczene területén töltött tízévnyi erőltetett menete után most megjelent első önálló szólóalbuma is, és többet érdemelne sikkből finnyáskodó lemezkritikáknál. Még akkor is, ha az ellene felhozott érvek: "a bebábozódás", a "homogénség" jogosnak tűnhettek alkalomadtán. Ám én mégiscsak úgy vélem, Bukem többet melózott, mint bárki más ezen a színtéren.

Lokál
Lélek