Cyber hírek

  • 2000. augusztus 31.

Belpol

Alternatív Szolgáltatók TáblájaA GTS Magyarország Távközlési Kft., a Novacom Távközlési Kft., a PanTel Rt. és a UPC Magyarország Kft.
alternatív távközlési társaságok szerdán megalakították az Alternatív Szolgáltatók Tábláját a Távközlési Érdekegyeztető Fórumon belül. Az új szervezet részletes véleményt készít az egységes hírközlési törvény és az ehhez kapcsolódó jogszabályok tervezetéről. A tábla állást kíván foglalni az ADSL-megoldáson alapuló szolgáltatások bevezetésével kapcsolatos szabályozási és távközlés-politikai kérdésekben. A műszaki és árazási szabályozással kapcsolatban is állásfoglalást készítenek elő. A tábla az alternatív távközlési struktúrák létrejötte kritikus pontjának tekinti a hálózatépítéshez szükséges önkormányzati tulajdonosi hozzájárulások és a hatósági engedélyek kiadásának elhúzódását, valamint az engedélyek kiadásának "túlzott ellenértékhez való kötését".

A legtöbbször letöltött nők A Guinness-rekordok könyve egyik legújabb rekord-kategóriája - a "legtöbbet letöltött nő a weben" - odaítélése máris botrányba és bírósági tárgyalásba torkollott. Az először 1999-ben kiadott díjat Cindy Margolis színésznőnek ítélték oda 58 millió letöltésért a Yahoo statisztikái alapján. A trónkövetelő azonban már 1999-ben 240 millió letöltéssel rendelkezett: Danny Ashe fotóját 1996 és 2000 júniusa között 840 milliószor töltötték le. Mind a két oldal vitatja a másik jogosultságát: Margolis honlapján (www.cindymargolis.com) még mindig fent van a Guinness ikonja, ügyvédei szerint pedig Ashe egy másik kategóriába tartozik, mivel az ő honlapja (www.daniashe.com) kifejezetten meztelen és pornográf képeket kínál. A Guinness azonban egyre inkább hajlik arra, hogy Ashe kisasszonynak ítélje a díjat, mivel nem kíván új kategóriákat felállítani.

Határon túli információk A külhoni magyarság jobb tájékoztatása érdekében internetes együttműködésbe kezdett a Határon Túli Magyarok Hivatala (HTMH) és a Magyar Távirati Iroda. Szeptember 1-jétől a www.mti.hu/htmh címen, a HTMH anyagi támogatásával jelenik meg és frissül majd az MTI Magyar Szervezetek a Világban című kiadványa, amely a világ öt földrészének 140 országában működő mintegy 2700 magyar szervezetnek a nevét, címét és elérhetőségét tartalmazza. Az oldalon olvashatók továbbá a HTMH országjelentései, az Erdélyi Felekezetközi Egyetem felhívásai, a határon túli magyarság ügyeiben tartott konferenciák anyagai, és megtalálhatóak lesznek a témában készített politikai elemzések és egyes fontosabb interjúk szövegei is.

Internetes tőzsdemanipuláció Per indult az Emulex hardvergyártó részvényárfolyamának 2,5 milliárd dollárnyi csökkenését okozó hamis sajtóközleményt közzétevő Internet Wire és az abból hírt szerkesztő Bloomberg ellen. A hálózati és üvegszálas technológiákat fejlesztő cég tőzsdei értéke felére csökkent, mikor a cég nyereségének apadásáról és a vezérigazgató lemondásáról hírt adó hamis sajtóközlemény nyilvánosságra került. A hamis közlemény szerzőjét elfogták, a gyanúsított az FBI szerint 250 ezer dollárt keresett a sajtóközlemény kiadásának időpontjában az Emulex- részvények kereskedésével. Jogi szakértők szerint hamarosan brókereket is perbe foghatnak a károsultak, de még az ügy kezelése miatt kritizált Nasdaqot is felelősségre vonhatják. Ugyanakkor kevés az esély, hogy a részvényesek megnyerik a pert, mivel semmilyen médium nem vonható felelősségre, ha jóhiszeműen közölt téves információt.

DNS-teszt az internetről Egy angliai website gyors apasági vizsgálatot ígér - mindehhez csupán néhány hajszálat kell beküldeni a gyerektől és feltételezett apjától. A vérmintát nem igénylő módszer a várakozási időt három hétről három napra csökkenti. A www.dnanow.com címen elérhető szolgáltatást támadások érték amiatt, hogy a vizsgálat az anya vagy a gyermek tudomása nélkül is elvégezhető. Az Egyesült Királyságban évente nagyjából tizenötezer apasági vizsgálatot végeznek el, ezek jó részét a gyermekvédelmi hatóságok rendelik el. A Jövőnéző értesülése szerint az ausztrál DNA Solutions cég (www.dnasolutions.net) által amerikai mintára létesített vállalkozás a Human Genome projekt eredményeire épülő technikát használ a vizsgálatok során. Az ügyfeleknek egy online kérdőívet kell kitölteniük, a mintákat postán küldik, az eredményeket pedig e-mailben vagy postán kapják meg. A 195-240 fontba kerülő vizsgálat 99,99 százalékos pontosságú. Az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint a cég működése legális.

Morze

Internetes hitelkártya Új eljárást fejlesztett ki a S [at] feNet, a Fotex csoport tagja az online vásárlások biztonságossá tételére. A Don´t Worry nevű szolgáltatás révén az ügyfelet az internetes vásárláskor a Westel Rt. rendszerén keresztül SMS-ben értesítik a tranzakcióról. A bank csak akkor terheli meg az ügyfél számláját, ha ő egy válasz SMS-ben visszaküldi egyedi azonosító kódját.

Kevés a gép Egy internetre kötött gépre a szakközépiskolákban átlagosan 21 gyerek jut - derül ki az Oktatáskutató Intézet 265 alap- és középfokú oktatási intézmény és 1226 tanár válaszát összegző reprezentatív felméréséből. A gimnáziumokban ez az arány ennél kicsivel magasabb, míg az általános és szakmunkásképző iskolákban 37 gyereknek jut egy számítógép.

R2-D2 visszatér A korábbi híreket - miszerint ezentúl színész helyett számítógépes animáció mozgatná a kultikus robotot - cáfolva, George Lucas bejelentette, az R2-D2-t "alakító" Kenny Baker visszatér a Csillagok háborúja következő epizódjában. Baker a protokolldroid C-3PO-t megszemélyesítő Anthony Daniels mellett az egyetlen színész, aki eddig mind a négy epizódban szerepelt.

Fiatalságtabletta Öregedésgátló tablettával kecsegtet egy új felfedezés: brit és amerikai tudósoknak egy speciális, antioxidánst tartalmazó gyógyszerrel sikerült egy gyűrűsféregfaj (Caenorhabditis elegans) élettartamát 50-100 százalékkal növelni. A gyűrűsférgek végig egészségesek maradtak, és rendesen szaporodtak is.

e-ruha A Levi Strauss és a Philips szeptemberben mutatja be az ICD+ névre hallgató dzsekit, melybe mobiltelefont, MP3 lejátszót és headsetet építettek be. A 900 dollárért kapható kabátot távolról és hanggal is lehet működtetni.

Figyelmébe ajánljuk