Cyber hírek

publikálva
1999/43. (10. 29.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hajsza a humán kódsorrendért Az amerikai National Human Genome Research Institute (NHGRI) kutatóintézet igazgatója bejelentette, hogy az emberi örökítőanyag kódsorrendjének 90 százalékos felderítettségű verziója 2000 tavaszára készül el. Francis Collins prognózisa szerint a különféle variációkat is tartalmazó végleges géntérképet 2002-2003 körül fejezi be a Human Genome Projectben dolgozó nemzetközi kutatócsoport, és az eredményeket teljes egészükben nyilvánosságra fogják hozni.

Az állami kutatóintézetekben zajló munka azért válik egyre sürgősebbé, mert a humán kódsorrend felderítésén biotechnológiai magánvállalatok is dolgoznak, köztük például a marylandi Celera, amely szabadalmaztatni kívánja az így megszerzett információt. A Celera az emberi génkészlet hárommilliárd bázispárra becsült kódállományából egymilliárd bázispárt már leolvasott, ily módon több száz új fehérjét, ioncsatornát és receptort fedezett fel, és 6500 szabadalmi kérelmet nyújtott be a felfedezések nyomán. Az NHGRI álláspontja szerint az emberi génekre adott szabadalmak hátráltatnák a kutatást. Az USA szabadalmi hivatala még nem döntött az ügyben.

Élénkülő online kereskedelem és reklám A Carnation Consulting stratégiai internet-tanácsadó cég felmérése szerint a magyar vásárlók tavaly körülbelül 21 millió forintot költöttek el az interneten. Az elemzés szerint ez a szám idén csaknem megnégyszereződik, és három éven belül az internetfelhasználók negyede vásárol majd számítógépen keresztül. Az elektronikus kereskedelem elterjedésének legfőbb akadályaként említik, hogy a magyar virtuális boltokban ritka a bankkártyás fizetési lehetőség - helyette a postai utánvéttel történő fizetési mód terjedt el -, és hogy egyelőre kevés az otthoni internetfelhasználó. A Magyar Reklámszövetség internettagozatának önbevallásos módszerrel gyűjtött felmérése szerint 1999. első félévében hazánkban 110 millió forintot költöttek a hirdetők internetes reklámfelületek vásárlására. A reklámköltések 65 százaléka az öt legnagyobb médiatulajdonosnál realizálódott. Becslésük szerint jövőre 500 millió, 2001-ben pedig 1000 millió forintot költenek majd online reklámra Magyarországon.

Számítógép internet-előfizetésért A mobiltelefon-piacon már bevált konstrukcióval próbálkoznak a magyar internetszolgáltatók: amennyiben az előfizető több évre szóló szerződést ír alá, ingyen vagy jelentős árengedménnyel juthat személyi számítógéphez. Elsőként a PSINet csoporthoz tartozó Elender Informatikai Rt. ajánlotta fel a Budapesti Ügyvédi Kamara tagjainak, hogy hároméves szerződéskötés esetén havi nettó 14 ezer forintos előfizetési díj ellenében a korlátlan kapcsolt vonali internet-hozzáférés mellé egy Hewlett-Packard Brio típusú személyi számítógépet ad előretelepített operációs rendszerrel együtt. A tervek szerint az ügyvédek után az orvosokra és a gyógyszerészekre is kiterjesztik majd az ajánlatot. Hasonló, de bárki által igénybe vehető akciót indított a GTS-Datanet Távközlési Kft. és a Compaq Computer Magyarország: a két cég által forgalomba hozott Internet-PC csomag egy Compaq Prosignia számítógépet és kétéves GTS-Datanet internet-előfizetést tartalmaz. A belépési díj nettó 44 900 forint, a havi 20 óra internet-hozzáférést, e-mail címet és telefonos ügyfélszolgálatot magában foglaló előfizetés havi díja pedig nettó 10 999 forint. Értesüléseink szerint a MatávNet is hasonló akció meghirdetésére készül még ebben a hónapban. Az internetszolgáltatók és a számítógép-kereskedők összefogása világjelenség: a múlt héten a világ legnagyobb internetszolgáltatója, az America Online és az USA legnagyobb PC-disztribútora, a Gateway állapodott meg arról, hogy a jövőben értékesíteni fogják egymás termékeit és szolgáltatásait.

Az Encyclopaedia Britannica az interneten Szerver-túlterheltség miatt néhány órával megnyitása után elérhetetlenné vált a britannica.com webkiadvány, amely ingyenesen elérhetővé tette a 231 éves lexikon mind a harminckét kötetét. Az Encyclopaedia Britannica továbbra is megjelenik könyv és CD-ROM formában is, úgy azonban 1250 dollárba kerül. A webkiadvány a lexikon teljes anyagán túl hírszolgáltatást és több mint 70 szaklap szemléjét ígéri, és online hirdetésekből kívánja eltartani magát. A www.britannica.com lapzártakor még nem elérhető, a kiadó dolgozik a hiba elhárításán.

A Matávé lesz a két Westel Százszázalékos tulajdonrészt szerezhet a Matáv a két Westel mobiltelefon-társaságban, miután az amerikai MediaOne eladta mobilportfóliója egy részét a Deutsche Telekom német távközlési cégnek. A Matáv jelenleg a Westel 900 GSM Rt. és a Westel Rádiótelefon Kft. 51-51 százalékával rendelkezik, azonban anyavállalatával, a Deutsche Telekommal kötött megállapodása értelmében opciós jogot szerzett a két mobiltelefon-társaság további, korábban a MediaOne által birtokolt 49-49 százalékos tulajdonrészének megvásárlására. Amennyiben a magyar hatóságok engedélyezik a megállapodást, a Matáv a 2000. július elsejét követő 15 hónapos időszakban bármikor megvásárolhatja a 885 millió dollárért kínált részvénycsomagot.

Morze

Optikai hálózat Felavatták a MÁV optikai kábeles adathálózatát, amely a budapesti igazgatóságot köti össze a hét területi igazgatósággal, ugyanakkor egy új országos telekommunikációs hálózat alapjául is szolgál. A teljes, 2600 kilométer hosszúságú hálózat a jövő év harmadik negyedévére készül el, a húszszálas optikai kábelekből négy szálat a MÁV használ, tizenhatot pedig a PanTel alternatív távközlési szolgáltató bérel ötven évre.

Krupanics lemond Dr. Krupanics Sándor, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója november elsején távozik posztjáról, ahol a vállalat versenypiaci felkészítését, vezető hírközlési, pénzügyi, logisztikai és informatikai szolgáltatóvá alakítását kapta feladatul nem egészen egy évvel ezelőtt. A Prím Online értesülése szerint Krupanics lemondása nem önkéntes.

E-mail kampány Terrorizmussal kapcsolatos kifejezéseket tartalmazó elektronikus levelekkel árasztották el az internetet a számítógép-hálózat lehallgatása ellen tiltakozó felhasználók múlt csütörtökön. Az USA, Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália és Új-Zéland által üzemeltetett Echelon-rendszer ugyanis rutinszerűen szűri a távközlési hálózatokon zajló kommunikációt, gyanús információk után kutatva.

Hackerek Bush honlapján Ismeretlen számítógépkalózok feltörték George W. Bush amerikai elnökjelölt kampányoldalát az interneten. Az ifjabb Bush fotóját vörös sarló-kalapácsot ábrázoló logóra cserélték, kampányszövegét marxista jelszavakkal váltották fel.

Kaszparov győzött Gari Kaszparov nyerte meg a Microsoft Gaming Zone weboldalain négy hónapja zajló sakkjátszmát, ahol ellenfelének következő lépését a kiadvány több mint hárommillió böngészőjének szavazatai döntötték el. A játszma a 62. lépésben ért véget, miután a játékosok többsége a játszma feladására szavazott.

CD-író és DVD-olvasó egyben A Toshiba és a Ricoh olyan CD-írókat dobott piacra, amelyek a CD-ROM utódjának szánt, nagyobb tárolókapacitású DVD-lemezek leolvasására is alkalmasak. A Ricoh meghajtója 4x-es DVD-olvasó, 24x-es CD-ROM-olvasó, 6x sebességgel tud CD-ROM-ot írni, 4x-es sebességgel tud újraírható (többször használható) CD-ROM-ot újraírni, és körülbelül 500 dollárba kerül.

Internetes autó Szériatartozék lesz az internet-hozzáférés a jövő évi Cadillac Seville modellekben - jelentette be a General Motors. A rendszer a GM Onstar kommunikációs és navigációs hálózaton keresztül kapcsolódik a világhálóra, és a hangvezérlésnek köszönhetően vezetés közben is böngészhet rajta a sofőr.

publikálva
1999/43. (10. 29.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra