Cyber hírek

  • 1999. november 11.

Belpol

Hackerek a ReutersnélOrosz számítógépkalózok törtek be a Reuters hírügynökség számítógép-rendszerébe, és megcsapolták a moszkvai kirendeltség műholdas vonalát. Egy korábban elbocsátott moszkvai Reuters-alkalmazott közreműködésével dekódolni is tudták a jeleket, az így megszerzett információkat pedig több mint egy hónapon keresztül egy pénzügyi befektetésekkel foglalkozó cégnek továbbították.
Az okozott kárt a Reuters néhány tízezer dollárra becsüli, és a tettesek büntetőjogi felelősségre vonását sürgeti. Az elkövetők közül négyet letartóztattak, és amennyiben a hatóságok nem emelnek vádat ellenük, a Reuters polgári peres eljárást indít.

Szerencsejáték: az interneten is tilos Az amerikai szenátus illetékes bizottsága után a képviselőház igazságügyi bizottsága is jóváhagyta az internetes szerencsejátékokat betiltó törvényjavaslatot - adta hírül az Index. A tervezet szerint online sportfogadásért vagy szerencsejáték űzéséért a tét nagyságának megfelelő összegű büntetés róható ki, maximum négy év börtönnel súlyosbítva. Az FBI becslése szerint idén a tavalyi összeg több mint dupláját, 651 millió dolláros forgalmat bonyolíthatnak le az online kaszinók, ez az összeg pedig - amennyiben a törvényhozók nem tesznek ellene - néhány éven belül akár 10 milliárdra is rúghat.

Mikrohullámú rakétamotor Rakétamotorok új generációjának kifejlesztését inspirálta a mikrohullámú sütő. A New Scientist beszámolója szerint Michael Micci, a Penn State University kutatója olyan miniatűr rakétamotorokat épített, amelyekben az eddig megszokott kémiai reakciók, illetve az elektromosság helyett mikrohullámú sugárzás szolgál hőforrásként, éppen úgy, mint egy mikrohullámú sütőben. Az ilyen elven működő rakétamotorok sokkal gazdaságosabban használják fel az üzemanyagot, mint elődeik, és szinte korlátlanul miniatürizálhatók, így éppen kapóra jönnek a műholdiparban, ahol újabban problémát okoz a rohamosan zsugorodó méretű távközlési és műsorszóró szatellitek manőverezőképességének biztosítása. Az amerikai légierő is érdeklődik a felfedezés iránt, amely az irányítható kémműholdakban is roppant hasznos lehet.

Előre fizetett internet A számítógép-vásárlással kombinált internet-előfizetés után újabb, a mobiltelefon-piacon már működő konstrukciót vezetnek be a magyar internetszolgáltatók: az előre fizetett szolgáltatást, amely bizonyos összegért fix időtartamú internet-hozzáférést nyújt. A CD formájában kínált szolgáltatást a felhasználó a mintaboltokban, postai úton vagy viszonteladónál, szerződéskötés nélkül vásárolhatja meg, és tetszőleges idő alatt használhatja fel. A Datanet most bevezetett terméke a Mozaik Internet CD, amely 3500 forintért 20 óra, 7500 forintért 60 óra hozzáférést biztosít. Hasonló termék bevezetésére készül még az idén a Matávnet és a Telnet is.

Lélektelen hús Három holland kutató olyan módszert fejlesztett ki, amellyel nagy mennyiségű hús termelhető anélkül, hogy szenvedést okoznánk az állatoknak. A módszer lényege az, hogy sejtmintát vesznek az állatból - legyen az marha, birka, baromfi, kagyló vagy rák - és azt egy speciális kollagén mátrixban, tápanyagok jelenlétében szövettenyészetben szaporítják. A kutatók szerint hatalmas mennyiségű szövet termelhető nagyon rövid idő alatt, ami szerintük felválthatja az álattartás hagyományos módszereit.

Vesztett a Microsoft A Microsoft a személyi számítógépekhez készült operációs rendszerek piacán fennálló monopolhelyzetét használta arra, hogy az internet-böngészők piacán elnyomja a rivális Netscape-et, és ezzel nem csupán vetélytársa, de a fogyasztók érdekeit is sértette - állapította meg Thomas Penfield Jackson bíró múlt pénteken. A döntéssel a végéhez közeledik az évszázad talán legnagyobb antitrösztpere: az amerikai Igazságügyminisztérium és tizenkilenc állam két éve perelte be a szoftveróriást az 1890-es trösztellenes törvény alapján. A szövetségi bíróság a minisztérium csaknem minden érvének igazat adott, még azt a vádat is alátámasztottnak ítélte, mely szerint a Microsoft a fogyasztók érdekeit szolgáló újításokat tiport el, mert azok nem szolgálták a cég érdekeit, illetve versenyhelyzetet teremthettek volna neki. A Microsoft sajtótájékoztatón vitatta a dokumentum számos megállapítását, ugyanis a per a mostani döntéssel még nem ért véget: a megállapított tények ismeretében a felek javaslatot tehetnek jogi értelmezésükre, majd a bíró meghozza a pert lezáró döntését, előreláthatólag már csak jövőre. Elemzők szerint a mostani döntés kényszerhelyzetbe hozta a Microsoftot, hiszen ha nem köt sürgősen peren kívüli megállapodást a minisztériummal, súlyos korlátozásokat, sőt a vállalat szétdarabolását elrendelő ítéletre is számíthat. Az antitrösztperrel párhuzamosan a Caldera szoftvercég is pert indított a Microsoft ellen, mert az piaci fölényével visszaélve, még a nyolcvanas évek végén megpróbálta ellehetetleníteni az MS-DOS-nak konkurenciát jelentő DR-DOS operációs rendszert, később pedig megakadályozta, hogy a Windows 95 DR-DOS-szal is működjön - állítja a Caldera. A bíróság ebben az ügyben elutasította a Microsoft kérelmét a per vádpontok szerinti feldarabolására, így gyakorlatilag egy új antitrösztper indult Microsoft-ügyben, mielőtt még az előző befejeződött volna.

Morze

óvatos bankok Az évszámváltással kapcsolatos kockázatok csökkentése érdekében a pénzintézetek az év végén a szokásosnál hosszabb ideig, december 30-tól január 3-ig tartanak zárva, és papíron is pontos leltárt készítenek az év végi számlaegyenlegekről. A bankjegy-automaták és a kártyaleolvasók ebben az időszakban is rendelkezésre állnak.

Kézi vezérlés Az orosz Egyesített Energiarendszerek országos áramszolgáltató december 31-én kézi vezérlésre vált, hogy elkerülje a számítógépes dátumváltásban rejlő kockázatot. A vállalat vezetői azt is nyilvánosságra hozták, hogy a biztonságos felkészüléshez szükséges 28 millió dollár helyett csak 8 milliót tudtak a probléma megelőzésére költeni.

MTV: egymillió szavazat Tíz nappal az MTV Europe által meghirdetett internetes szavazás lezárulta előtt több mint egymillió szavazatot regisztráltak a www.mtv-vote.com honlapon. A Europe Music Awards díjait november 11-én Dublinban ítélik oda az MTV-n élőben közvetített gálaműsor keretében.

MP3: tisztogatás A Hanglemezgyártók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) a Brit Hanglemezgyártók Szövetségével (BPI) és az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetségével (RIAA) karöltve hadjáratot indít a szerzői jogokat sértő internetoldalak ellen - jelentette a Reuters. Az akció egyszerre irányul a nem jogtiszta, főleg MP3 formátumú zenei fájlokat terjesztők és az ezt eltűrő internetszolgáltatók ellen. A BPI azokat az internetes keresőket is perelni fogja, amelyek megkönnyítik az MP3-fájlok felkutatását a neten.

Megint az űrszemét A múlt héten a NASA 1,5 kilométerrel megemelte az épülő nemzetközi űrállomás pályáját, hogy az kikerüljön egy orbitális pályán keringő, kiégett Pegasus rakétát. Ez volt az első ilyen jellegű, sikeres manőver, miután az űrállomás júniusban majdnem összeütközött egy kiégett orosz rakétafokozattal. A NASA folyamatosan figyeli a nagyobb űrszemétdarabokat, előrejelzése szerint évente kétszer kell majd kitérnie az űrállomásnak.

Nyakörv helyett mikrocsip A thaiföldi hatóságok a kutyák mikrocsipes megjelölésére készülnek. A múlt szombaton indított kampány keretében több mint félmillió kutya kap olyan csipet a bőre alá, amely a nevét, az oltási adatait és a gazdája címét tartalmazza.

Figyelmébe ajánljuk