Cyber hírek

  • 1999. december 9.

Belpol

Egyelőre terjeszkedhet a MatávElnémult a Mars-szonda Három hónappal azután, hogy az előző Mars-szonda, a Climate Orbiter a fedélzeti számítógép hibás programozása miatt lezuhant és megsemmisült a Marson, újabb fiaskót könyvelhet el az amerikai űrkutatás: a múlt pénteki leszállás közben megszakadt a kapcsolat a vörös bolygó déli sarkvidékének felderítésére szánt Polar Lander szondával is. Péntek óta a kutatók folyamatosan próbálnak kapcsolatot teremteni vele, ám lapzártáig nem jártak eredménnyel.
A 2,72 milliárd dolláros misszió célja talajminták elemzése, hangfelvételek készítése és víz utáni kutatás lett volna a mínusz 90 Celsius-fok hőmérsékletű terepen, de a NASA illetékesei szerint most már elég csekély az esély arra, hogy a szonda mégis jelentkezik.A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint nem engedélyköteles a Hungária Biztosító üzletrészvásárlása a MatávkábelTv Kft.-ben, így tovább terjeszkedhet a kábeltelevíziós piacon a Matáv Rt. kizárólagos irányítása alá tartozó cég, amelyben a Hungária Biztosító nemrégiben 25 százalékos üzletrészt és 75 százalékos szavazati jogot vásárolt. Az idén júniusban módosított távközlési törvény értelmében a távközlési koncessziót birtokló vállalatok, illetve érdekeltségeik nem vásárolhatnak fel - a médiatörvény által kötelezővé tett átépítés után telefonszolgáltatásra is alkalmas - kábeltelevíziós hálózatokat a 30 ezernél nagyobb lélekszámú településeken. A GVH által szorgalmazott törvénymódosítás így kívánta elősegíteni a távközlési piac küszöbönálló liberalizációját, a Hungária Biztosító üzletrészvásárlása azonban mentesíti a MatávkábelTv Kft.-t a törvény hatálya alól. A GVH által kiadott közlemény éppen ezért szorgalmazza a távközlési törvény mielőbbi újabb módosítását, amely biztosítja, hogy a Matáv - leányvállalatán keresztül - ne terjeszkedhessen tovább ezen a piacon. A kormány által már elfogadott és hamarosan a parlament elé kerülő új kábeltelevíziós törvény is tartalmaz egy olyan rendelkezést, amely szerint a kábeltelevíziós társaságokban a távközlési cégek nem szerezhetnek 25 százalékos szavazati vagy tulajdonrészt sem. (Az előzményekről lásd: MaNcs, 1999/36. szám.)

EU: irányelv az elektronikus aláírásról Az Európai Unió távközlési miniszterei kedden jóváhagyták azt az uniós jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy ezentúl az elektronikus aláírást is elfogadják a tagországokban. Az irányelv kimondja, hogy az elektronikus aláírást bizonyos biztonsági feltételek teljesülése esetén ugyanolyannak kell elfogadni, mint a kézzel írottat. Lehetőséget teremt arra is, hogy egy külső állam és az unió tagországai kölcsönösen elismerjék egymás igazolásait az effajta aláírások hitelességéről. A jogszabály elsődleges célja az, hogy megkönnyítse az unión belüli és a külső országokkal folytatott elektronikus kereskedelmet.

IP-telefon a Matávtól is A Westel 900 és a Pannon GSM mobilszolgáltatók által kínált olcsó internetes nemzetközi híváshoz hasonlóan a Matáv Rt. december elsején ismét elindította internet alapú távhívó szolgáltatását, amellyel akár 20-50 százalékkal olcsóbban lehet külföldre telefonálni. A Matáv tavaly már bevezette a kísérleti szolgáltatást, de az most lényegesen jobb minőségű a cég szerint. Az IP Tel szolgáltatás igénybevétele egy speciális telefonkártya segítségével történhet, és nincs sem havi, sem egyszeri, sem kapcsolási díja, használata szerződéskötéssel sem jár. A kártyával a világ összes országába lehet telefonálni, 15 országban használható, és a lebonyolított forgalom egy jelszó megadásával folyamatosan követhető az interneten.

A bankoké a kártyás csalás kockázata December elsején életbe lépett az elektronikus fizetőeszközök kibocsátását és használatát szabályozó kormányrendelet. Az új szabályozás értelmében, ha a kártyabirtokos elveszíti bankkártyáját, az esetleges visszaélésekből származó kár a bejelentés pillanatától átszáll a kártyát kibocsátó bankra. A jegybank statisztikája szerint ez év első félévének végére egymillióval, azaz 42 százalékkal nőtt Magyarországon a bankkártyák száma az előző évhez képest. Június 30-án összesen 3,5 millió bankkártyát használtak az országban. Az első félévben összesen 5,5 ezer visszaélésgyanús eseményt regisztráltak a bankok mintegy 307 millió forint értékben.

Halálbüntetés a számítógépkalóznak Számítógépes bankrablásért halálra, illetve életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy testvérpárt Kínában, mert egy házilag barkácsolt számítógép segítségével behatoltak a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank számítógépes rendszerébe, és ott hamis számlákat létesítettek. A számlákról 250 ezer jüant (mintegy 30 ezer dollárt) emeltek le, de a pénzt 10 ezer jüan híján sikerült visszaszereznie a rendőrségnek. A Jangcsou város bírósága által hozott elsőfokú ítéletet másodfokon is megerősítették, az idősebb testvér azért kapott csak életfogytiglanit, mert a nyomozás során együttműködött a hatóságokkal.

7,5 millió dolláros internetcím Rekordösszegért kelt el a business.com internetcím, amelyért 7,5 millió dollárt fizetett az eCompanies online tartalomszolgáltató. A cég induló internetes vállalkozásokat segítő szolgáltatásokat kíván indítani ezen a webhelyen, ahol egy internetkatalógus és számos más szolgáltatás könnyítené meg az e-bizniszben induló cégek életét. A cím korábban egy magánszemély tulajdonában volt, Marc Ostrofsky százötvenezer dollárért szerezte meg egy névbróker cégtől. Elemzők szerint hamarosan ezt a rekordot is túl fogják szárnyalni, hiszen egyre értékesebbé válnak a könnyen megjegyezhető, jól hangzó internetcímek, mint például az america.com, amelytől 10 millió dollár körüli összegért válna meg tulajdonosa.

Morze

A dátumváltás költségei A múlt héten nyilvánosságra hozott adatok szerint az állami hivatalok és nagyvállalatok jelentős összegeket áldoztak a dátumváltással kapcsolatos számítástechnikai problémák megelőzésére. A Mol Rt. mintegy 2,2 milliárd forintot, a Posta csaknem 2 milliárd forintot költött az átállásra, az APEH százmillióért vásárolt új számítógépeket erre a célra. A Mol Rt. felkészültsége november 15-én 93 százalékos, a Postáé 99 százalékos, míg az APEH gépparkjában minden régebbi típusú, nem 2000. év-kompatibilis számítógépet lecseréltek az illetékesek.

Új Y2K-vírus Január elsején támadó vírus terjed e-mailben a Microsoft Outlook levelezőprogram felhasználói között. A Mypics nevű vírus a levélhez csatolt Pics4You.exe nevű fájl lefuttatásával aktivizálja magát, és 2000 első napján leformázza a merevlemezt. A víruskeresők még ezen a héten ellenszert ígérnek a fertőzött gépek kúrálására.

Kína felkészületlen A kínai kormány elismerte, hogy az ország több szférában nincs felkészülve a dátumváltásra. Az illetékes bizottság jelentése szerint a kis és középvállalkozások, valamint a kórházak a legveszélyeztetettebbek, míg a bankok, a távközlés, az atomerőművek és az áramellátás terén kedvezőbb a helyzet.

Miskolc: internet a kábeltévén Az UPC kábeltelevíziós szolgáltató december elsejével Miskolcon elindította kábeles, szélessávú internet-szolgáltatását. Az internet- és adatkommunikációs szolgáltatást Broadband (vagyis szélessáv) névre keresztelték, az 1 GB adatforgalmat tartalmazó privát csomag havi ára bruttó 12 500 Ft. A kábelmodemet, a szoftvert és a dokumentációt tartalmazó egységcsomag letéti díja 20 ezer Ft, a belépési díj 25 ezer Ft.

Elindult a Vodafone Múlt héten megkezdte tevékenységét a negyedik mobiltelefon-szolgáltató, a Primatel néven koncessziót nyert Vodafone. A világon a legtöbb előfizetővel dicsekvő GSM-szolgáltató ügyfelei három előfizetéses és egy előre fizetett (kártyás) csomag közül választhatnak, a tarifák nem térnek el jelentősen a másik két GSM-szolgáltató áraitól. A Vodafone 1800 és 900 MHz-en egyaránt szolgáltat, így a régebbi típusú (nem kétnormás) mobilkészülékekkel is elérhető.

Pentium III-hiba A Pentium III processzorok új, 18 mikronos technológiával készült szériájának néhány darabját csak kétszeri indítással lehet működésre bírni. Az Intel elismerte a hibát, amely becslések szerint a készlet 1-2 százalékát érinti.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?