Cyber hírek

  • 2000. április 6.

Belpol

Kortárs tudomány a Science MuseumbanA világ legnagyobb természettudományi, ipari és technológiai múzeuma, a londoni Science Museum honlapján (www.sciencemuseum.org.uk) az Intel közreműködésével elkészült a múzeum legújabb létesítménye, a Welcome Wing névre keresztelt épületszárny virtuális mása. A kortárs tudomány bemutatásának szentelt, tízezer négyzetméteres alapterületű Welcome Wing ötvenmillió fontba került, megnyitóját június 30-án tartják, az interneten azonban már most megtekinthető az egyedülálló gyűjtemény, amely a digitális technológiával, az orvosbiológiával, a jövő tudományával és a tudomány aktuális kérdéseivel foglalkozó kiállításokra van osztva.
A kiállítások megtekintésén túl az épület háromdimenziós modelljét is bejárhatjuk a weben.

Összetartanak a nagyok Magyarország négy, legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező internetszolgáltatója - az Euroweb, a Matávnet, az Elender és a Datanet - a múlt héten bejelentette, hogy egyesületet hoz létre az internet és az online gazdaság, valamint az információs társadalom fejlesztésére, az ezzel kapcsolatos kérdések megvitatására, továbbá piacuk és ügyfeleik érdekeinek hatékonyabb képviseletére. A piac több mint 75 százalékát birtokló szolgáltatók által alapított egyesület munkatervet készít majd az olyan aktuális kérdések kezelésére is, mint az adatbiztonság és az elektronikus bűnözés.

Precedens értékű egyezség A Demon angol internetszolgáltató háromévi pereskedés után kártérítést fizetett egy fizikaprofesszornak, aki azért nyújtott be keresetet a cég ellen, mert az nem volt hajlandó eltávolítani egy vitafórumról egy őt rágalmazó hozzászólást. A Demon korábban nem cenzúrázta a felhasználók által publikált információkat, mert az a szolgáltató álláspontja szerint csorbítja az internetes szólásszabadságot. A Demon által kritizált angol törvények szerint az internetszolgáltatók kötelesek eltávolítani a rendszerükön tárolt törvénysértő információkat, amennyiben azoknak léte a tudomásukra jut.

Feltörték Stephen King e-könyvét Ismeretlen számítógépkalózok feltörték a kizárólag elektronikus formában terjesztett új Stephen King-könyvet védő, 40 bites kulcshosszúságú titkosítást, és a kódolatlan verziót hozzáférhetővé tették az interneten. Amint arról korábban beszámoltunk, a neves horrorszerző e-könyve rendkívül kapósnak bizonyult, eddig mintegy félmillióan vásárolták meg 2,5 dollárért különféle online könyváruházakban. A kiadó közleménye szerint elhanyagolható veszteséget okoz a feltört változat terjedése, de a jelenleg kapható verziót már 64 bites kulccsal látták el, amelyet nagyságrendekkel nehezebb megfejteni.

Futball-EB, játékosbörze a neten A PSINet lett a 2000. évi labdarúgó-Európa- bajnokság hivatalos internetszolgáltatója. Az euro2000.org címen elérhető portál a cég becslése szerint napi 150 millió böngészőt fogad majd, és ezzel minden idők legnagyobb napi nézettséget felmutató weboldala lesz. Ezért kilenc országban telepítenek szervereket. Az 1998-as franciaországi világbajnokságon napi 70 millió, az 1996-os EB-n mindössze egymillió látogatót fogadtak a weboldalak. Online játékosbörzét indított a londoni székhelyű interclubnet.com, a szolgáltatás májustól működik, és a tervek szerint mintegy 18 ezer labdarúgó adatait fogja tartalmazni. A kiadó célja az, hogy honlapjával kiküszöbölje a focisták adásvételével járó kockázatokat azáltal, hogy a klubigazgatók, menedzserek a szolgáltatón keresztül pontos adatokhoz jutnak, és közvetlenül is kommunikálhatnak egymással. A rendszerhez már több száz klub csatlakozott, köztük a Manchester United és az AC Milan is. Az eladásra ajánlott futballisták transzferlistára kerülnek, míg az érdeklődők a tárgyalások kezdeti szakaszában akár inkognitóban is licitálhatnak rájuk.

DVD-lejátszó Linuxra is Az amerikai Intervideo hamarosan forgalomba hozza Linux operációs rendszerre fejlesztett DVD-lejátszó programját. A LinDVD nevű szoftver a hivatalos licencnek megfelelően titkosan kezeli a CSS-kódolást, de a gyártó a forráskód bizonyos részeit az operációs rendszer szellemiségére való tekintettel nyílttá kívánja tenni. Linus Torvalds, a Linux szülőatyja üdvözölte az új programot, amely véleménye szerint jelentősen hozzájárul a multimédia linuxos térnyeréséhez. Amint arról korábban beszámoltunk, februárban egy tizenéves norvég hacker feltörte a DVD-videolemezt védő CSS-kódolást. A törést publikáló weboldalak tulajdonosai azzal védekeztek a filmstúdiók által indított perek során, hogy csupán azt szerették volna lehetővé tenni, hogy a DVD-lemezek lejátszhatóak legyenek Linux alatt is.

Ellopták az Enigmát Ismeretlen tettesek vasárnap a második világháborús kódtörő központból múzeummá alakított Bletchley Park egyik épületéből ellopták a hírhedt német elektromechanikus titkosítószerkezet, a százezer font értékű, ritkaságnak számító Enigma egy példányát. Az írógépszerű, tárcsás szerkezet igen bonyolult titkosítást tett lehetővé, a németek teljes biztonságban hitték az ily módon kódolt üzeneteket - a Bletchley Park matematikusai azonban megfejtették a készülék működési elvét: az üzenetek dekódolásán három műszakban tízezer fő dolgozott a háború folyamán. A Station X néven ismert központot - ahol a zseniális Alan Turing is dolgozott - nemrégiben múzeummá alakították, riasztórendszert azonban nem szereltek az épületbe.

Morze

Internetlabor a PeCsában Százhúsz számítógépből álló internetlaborral várja a fiatalokat az Írisz-Sulinet programiroda a tavaszi szünet folyamán, április 16-19. között a Petőfi Csarnokban. A programválasztékban pénzdíjas honlapkészítő-verseny, tőzsdenap, továbbtanulási nap és próbafelvételi is szerepel.

Adatátviteli sebességrekord A Bell Laboratories kutatói új adatátviteli sebességrekordot állítottak fel: egy 300 kilométer hosszúságú üvegszáloptikán lézerfénnyel másodpercenként 3,28 terabit digitális adatot juttattak át. Ezzel a sebességgel a rendszer egy másodperc alatt az internet teljes napi forgalmának háromszorosát tudja továbbítani. A terabitlézerek adatátviteli sebessége átlagosan 18 havonta megduplázódik.

A karcsúság génje Egy amerikai kutatócsoport olyan génmanipulált egereket tenyésztett ki, amelyek akkor sem hájasodnak el, ha zsíros táplálékot fogyasztanak. Az egerekben kikapcsolták az energiatárolást szolgáló gént, így testükben nem képződik zsírszövet - ez a módszer elvileg az emberben is alkalmazható, bár a fogyókúralobbi részéről kemény ellenállásra lehet számítani.

Kínai portál a t´zsdén Kína leglátogatottabb weboldala, a 3,1 millió regisztrált felhasználóval rendelkező, híreket, szabadidős információkat és online vásárlást kínáló sina.com nyilvános részvénykibocsátásra készül a NASDAQ-on. Ez az első kínai vállalat, amelynek a kormány engedélyezte a külföldi tőzsdei bevezetést.

Netscape 6.0 áprilisban Az AOL április 5-én, a Los Angeles-i Internet World Expón mutatja be a Netscape böngészőprogram régen várt következő verzióját, a 6.0-t, amely a kissé elavult 4.7-es verziót váltja fel. A Netscape 6.0-t a Gecko nevű, nyílt forráskódú mutációból fejlesztették ki, és technológiailag jelentősen eltér elődjétől.

Műholdas személykövető rendszer A japán Mitsui műholdas rendszert fejlesztett ki a kóborló nyugdíjasok felkutatásához. A ruhájára rögzített miniatűr rádióadó segítségével az aggódó rokonok bármikor lekérdezhetik a nyughatatlan nagyi pozícióját, amelyet a hordozható terminál egy digitális térképen jelenít meg. Japánban 1,88 millió idős ember szenved memóriazavarokban.

Figyelmébe ajánljuk