Cyber hírek

  • 2000. május 11.

Belpol

Microsoft: ellenjavaslat, lemondásokA Microsoft feldarabolása helyett a cég azt javasolja a bíróságnak, hogy elégedjen meg a cég üzleti szerződéseinek korlátozásával. A tervezet vázlata szerint a szoftvercég nagyobb mozgásteret adna a számítógépgyártóknak, hogy igényeik szerint átalakítsák a Windows háttérképernyőjét.
A Microsoft javaslata szerint készülhetne olyan Windows, amelyben az Internet Explorer böngésző el van rejtve a felhasználók elől. Múlt héten bejelentette lemondását Nathan Myhrvold, a Microsoft fejlesztési igazgatója, aki közel egy éve ment fizetés nélküli szabadságra. Az évi hárommilliárd dolláros költségvetésű kutatólabort vezető elméleti és matematikai fizikus doktori diplomával, illetve matematikai, közgazdaságtani, geofizikai és űrfizikai egyetemi diplomákkal rendelkező Myhrvold ezentúl Bill Gates elnök tanácsadója lesz. Távozása több vezető beosztású munkatárs lemondását követi, legutóbb Greg Maffei, a cég pénzügyi igazgatója hagyta ott a szoftvercéget.

újabb Outlook-vírusok Dollármilliárdos kárt okozott a világ számítógéprendszereiben az "I love you" névre keresztelt és azonos subject-sorral ellátott, e-mailben terjedő vírus, amely a Microsoft Outlook levelezőprogram felhasználóinak számítógépeit fertőzi. Híres elődjénél, a Melissánál is gyorsabban terjedő vírus a szöveges üzenetnek álcázott csatolt fájl - az Outlookban automatikus - lefuttatásával aktiválódik, törli a megtámadott gépen tárolt kép- és hangfájlokat, majd továbbküldi magát a címlistában szereplő e-mail címekre. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a legtöbb nagyvállalat, valamint a Pentagon, a CIA és az FBI hálózata is megfertőződött, a Ford autógyár például összesen mintegy százezer alkalmazottjának adott szabadnapot rendszerleállás miatt. Múlt csütörtökön több magyar internetszolgáltató levelezőrendszerét is ideiglenesen le kellett állítani a vírus által generált hatalmas forgalom miatt. A hatóságok nagy erőkkel nyomoznak a vírus készítője után, az FBI szerint egy 23 éves manilai bitbuherátorról van szó, akiről még az is elképzelhető hogy nőnemű - de nem kizárt az sem, hogy a szerelemvírus Litvániából indult világhódító útjára. Az eredeti vírusnak kisvártatva több mutációja is megjelent, "Joke", "I hate you", valamint "Mother´s Day" subjecttel - ha ilyen tárgyú e-mailt kapunk, megnyitás helyett azonnal töröljük. Az orosz Kaspersky Lab már elkészítette az új vírusok felismeréséhez szükséges frissítést az F-Secure és AVP vírusirtó programokhoz. A vírusirtók azonban csak a vírus eltávolítására képesek, a törölt állományokat nem képesek visszaállítani.

Csehország: félmillió rendszeres internetező Csehországban mintegy 450 ezer személy használja az internetet hetente legalább két alkalommal - derül ki a Deloitte and Touche legújabb felméréséből. További 751 ezer személy legalább hetente egyszer kapcsolódik a világhálóra. Hetente tehát 1,2 millió cseh állampolgárnak van kapcsolata az internettel. Ez csupán 80 ezerrel több, mint 1999 tavaszán. A korábbi felméréstől eltérően azonban lényegesen - több mint 50 százalékkal - nőtt az internetet legalább heti két alkalommal használók száma. A szakértők szerint az internetet használók számának gyorsabb növekedésére csak azután lehet számítani, hogy Csehországban megszűnik az országos távközlési vállalat 2002-ig tartó monopóliuma.

Ukrajna: információvédelmi hivatal Leonyid Kucsma ukrán elnök olyan új szervezet létrehozására adott utasítást, amelynek az lesz a feladata, hogy megakadályozza a bizalmas állami információk engedély nélküli felkerülését az internetre. Az április közepén aláírt rendelet értelmében a Különleges Kommunikációs Rendszerek és Információvédelem Főosztálya névre hallgató szervezet az Állami Biztonsági Szolgálat (SZBU) fennhatósága alá tartozik majd. A rendelet értelmében valamennyi, bizalmas állami információkat továbbító, gyűjtő vagy tároló ügynökségnek és vállalatnak eleget kell tennie az új biztonsági szervezet utasításainak.

Tomb Raider-paródia Szülői és női érdekképviseleti szervezetek egyaránt tiltakoznak a Simon & Schuster Interactive által készített, ebben a hónapban piacra kerülő új "first person shooter" számítógépjáték ellen, amelyben a játékosnak női szupermodelleket kell felkutatnia és levetkőztetnie, nehogy a földönkívüliek elpusztítsák bolygónkat. A tiltakozók szerint a Panty Raider című játék a nőket szexuális tárgyként, a férfiakat pedig erőszakosnak és agresszívnek ábrázolja. A fejlesztőcég állásfoglalása szerint felnőtt férfiaknak szánt komédiáról van szó, amely csak 18 éven felüliek számára hozzáférhető, és a játék weboldalának (www.pantyraider.com) elérését tartalomszűrő szoftverekkel is korlátozni fogják.

Programozó csapatverseny A BME Informatika épületében május 1-jén 60 ember küzdötte végig azt az 1440 percet, amelynek során intelligens ügynökökből álló, egymással kommunikáló focicsapatokat kellett kialakítani. A feladatot végül tíz csapatnak sikerült kemény munka után megoldania, s míg az egyéb, kiegészítő feladatokat a bírálóbizottság személyesen értékelte, addig a focicsapatok egymással mérkőzhettek meg. A végső sorrend:

1. helyezés: Blahut György Gábor, Kovács Gábor, Szabó Balázs (BME V. műszaki informatika szak)

2. helyezés: Bolla Péter, Pálfalvi Tamás, Berki Lukács Tamás (BME II. műszaki informatika szak)

3. helyezés: Viczián István, Klampeczki Zsolt, Erdei Szabolcs (KLTE)

Linux ifjúsági különdíj: Vigovszky Dániel, Lénárt János, Riskó Gergely (NJSZKI)

Morze

INFO 2000 Május 9-13. között második alkalommal rendezi meg a Hungexpo Rt. az INFO 2000 szakkiállítást. A seregszemlére összesen 288 kiállító jelentkezett, közülük 17 cég külföldről érkezett. A kiállítás során Polgár Judit nemzetközi sakknagymester minden délután 14-17 óráig 10-10 perces sakkpartit játszik a világ minden tájáról interneten jelentkező versenyzőkkel.

Internetes film A Quantum Project című félórás sci-fi az első hollywoodi minőségű film, amelyet kizárólag az interneten terjesztenek. A 32 perces darab főszereplője John Cleese, Fay Masterson és Stephen Dorff. A filmet a www.sightsound.com oldalról lehet letölteni Windows Media Playerhez készült ASF formátumban. Az alacsonyabb felbontású verzió ára 3,95 dollár, a jobb minőségű változat 5,95 dollárba kerül.

Az MP3.com legalizálta adatbázisát Az MP3.com licencszerződést kötött a Broadcast Music (BMI) amerikai szerzői jogvégő hivatallal zeneszámai terjesztésére. A második legnagyobb, több mint száznegyvenezer szerzőt és hatvanezer kiadót képviselő szerzői jogvédő szervezet hozzájá-rult, hogy 4,5 millió dalát az MP3.com felhasználja honlapján.

Megmentenék az Iridiumot Az Index értesülése szerint a nato.com oldalon nem az észak-atlanti védelmi szervezet található, hanem az Iridium műholdas telefonszolgáltató megmentésére gyűjtő szervezet. A Save Our Satellites nevű szervezet köztulajdonná akarja nyilváníttatni a csődbe jutott Iridium 66 műholdból álló hálózatát. Ha nem talál befektetőre az Iridium, a műholdakat a Föld légkörébe irányítják, ahol a világ legdrágább tűzijátéka keretében elégnek.

Figyelmébe ajánljuk