Cyber hírek

  • 2001. március 1.

Belpol

Diáktudósok különös Mars-felvételeTöbb mint tízezer jelentkező közül két magyar diáklány, Bodó Zsófia (Budapest, 15) és Gaál Bernadett (Hódmezővásárhely, 15) is bekerült abba a kilenc- fős nemzetközi csapatba, akik februárban egy hetet töltöttek a San Diegó-i Malin Space Science Systems űrközpontban, és a Mars Global Surveyor űrszonda kamerájával felvételeket készítettek a vörös bolygó felszínéről. Ez volt az első eset, hogy diákok vezérelték egy működő űrszonda műszereit, és a "szűz kéz" szerencsét hozott: a NASA Mars-kutatói is tudományos szenzációként értékelik az egyik felvételt, amelyen rejtélyes fekete sziklák láthatók - ilyesmit még soha senki nem fedezett fel a Marson.
Egyelőre senki nem tudja, honnan származnak e hatalmas, több tíz méter átmérőjű kövek, s hogyan kerültek jelenlegi helyükre. Michael Malin (Malin Space Science Systems), a Mars felszíni kutatásának vezető szakembere, aki személyesen segítette a diákok kaliforniai munkáját, elmondta: a sziklák jellege és előfordulási helye szokatlan, ugyanakkor alakjuk és eloszlásuk - a lejtőviszonyok figyelembevételével - arra utal, hogy egy nagy görgeteg eróziójából, széttöredezéséből származhatnak. Malin szerint az igazi rejtély az, hogy a lejtő többi része miért mentes az ilyen szikláktól. A technikai adatok és a diákok által készített képek teljes felbontású verziói a Mars Global Surveyor honlapján, a következő címen tekinthetők meg: www.msss.com/mars_images/moc/redrover_2_01/

Virágözön Hamarosan lehetségessé válik olyan növények kitenyésztése, melyek levél helyett is virágokat növesztenek - adta hírül a Jövőnéző. 1790-ben Johann Wolfgang Goethe német filozófus és író felvetette, hogy a virágok szirmai valójában nem mások, mint elváltozott levelek. Az elmúlt évtizedben a biológusoknak sikerült megtalálni azokat a géneket, melyek a virágok sziromképződését irányítják, és rájöttek, hogy kikapcsolásukkor a növény minden szirma, porzószála és termőlevele helyett csészelevélszerű képződmény alakul ki. Visszafelé azonban a dolog nem működött, azaz a leveleket nem tudták szirmokká alakítani. Tavaly azonban a National Autonomous University (Mexikó) és a University of California (San Diego) kutatói további három sziromgént azonosítottak, melyeket Sepallata-géneknek neveztek el. Ha ezeket a géneket kikapcsolták a vizsgált növényben, a virágok szintén csak csészelevelet növesztettek. Arra azonban csak most jöttek rá, hogy ha a Sepallata-gének közül kettőt bekapcsolnak, valamint a három, régebben felfedezett sziromgént is aktiválják, azt eredményezi, hogy a levelek helyén is virágszirmok nőnek. A felfedezés gyakorlati alkalmazása lehetővé teheti a növénytermesztők számára, hogy levél nélküli, csupa szirom virágkölteményeket kreáljanak.

Tudakozó Plusz Hiba! A kapcsoló argumentuma érvénytelen. Február 15. óta a 197-es hívószámon érhető el a Matáv új szolgáltatása, a Tudakozó Plusz, amelyben szakmai tudakozó (az Arany Oldalak teljes adatbázisával), közérdekű tudnivalók (menetrendek, tőzsdei információk, árfolyamok, bank-, betét-, ATM-kereső, mozi- és színházműsor, tv- és rádióműsor, időjárás, az Origo hírei), az Expressz apróhirdetései, továbbá különleges tudakozó (lexikonok, enciklopédiák, szótárak, szakácskönyv, verstár) kapott helyet. A száz Ft-os percdíjú szolgáltatás mennyiségi korlátozás nélkül ad meg telefonszámokat, neveket, postai vagy e-mail címeket. Az előfizetői adatok és a közérdekű információk angol nyelven is elérhetők. A keresett információkat kérésre, külön díjért faxon vagy e-mailen is megküldi az operátor.

Trójai a Matávkillerben A Matáv elleni DoS-támadásra szánt, az interneten terjesztett matavkiller.exe nevű program trójaival fertőzött: az extra.hu/matavkiller weboldalról február 18. után letöltött változata Back Orifice-t (BO) telepít, és a használati utasítással ellentétben nem kezdi el hívni a Matávnet behívószámát, illetve a Matáv-tudakozót, miután elindítják. Látszólag semmit nem csinál, valójában azonban hátsó ajtót telepít a gépre: a Back Orifice segítségével a gép a távolból irányítható, bármilyen programot futtathat rajta a támadó, illetve bárki, aki megtalálja a számítógépet az interneten. A BO-t a legtöbb frissen tartott vírusirtó felismeri és eltávolítja a fertőzött PC-ről.

Harmincmilliárd forint e-kereskedelemre A Széchenyi-terv információs társadalom- és gazdaságfejlesztési programja keretében a kormány idén 15 milliárd, 2002-ben pedig 28,9 milliárd forinttal támogatja a hazai elektronikus kereskedelmet. A programot felügyelő Informatikai Kormánybiztosság munkatársa az Indexnek elmondta: a támogatáshoz pályázati úton lehet majd hozzájutni, amelynek feltételeit előreláthatóan március közepén hirdetik ki. Varga Mihály pénzügyminiszter a visegrádi csoport országai által New Yorkban szervezett gazdasági találkozón, az Inwest Fórumon fejtette ki, hogy a kormány egyre nagyobb hangsúlyt fektet az elektronikus kereskedelem fejlesztésére. "Nagyon bízom abban, hogy ez az esztendő már arról fog szólni, hogy azok az összegek, amelyeket erre a területre szánunk - és amelyek harmincmilliárd forint fölött vannak - partnerre tudnak találni, és meg tudják sokszorozni e tőke hozadékát", fogalmazott a miniszter.

Familynet.hu A familynet.hu és babaruhaborze.hu címek alatt elérhető babaruhabörzén a szülők nemcsak kereshetnek, de meg is hirdethetik a használt gyermekholmikat. A Familyneten a szülők a csereberén kívül eszmét cserélhetnek a gyermeknevelés problémáiról is.

Negyven új teleház Magyarországon jelenleg 203 teleház működik, s április végéig újabb 40-et létesítenek. 1997 óta 400 millió forinttal támogatta az állam a teleházak létrehozását, most újabb 90 millió forinttal segíti a 40 új teleház létesítését. A teleházak működését a települések is támogatják.

Körzetjelző A Pannon GSM hétfőtől folyamatosan vezeti be az ország területén ingyenes adókörzet-kijelző szolgáltatását. A szolgáltatás segítségével a mobilkészülékek kijelzőjén tartózkodási helytől függően megjelenik az adott település neve. A mobilcég befejezte HSCSD-rendszerének kiépítését is, amellyel az egész ország területén 43,2 kb/s sebességű adatforgalom érhető el.

Kártérítés A bíróság tízezer dolláros kártérítést ítélt annak a diáknak, akit igazgatóhelyettesét parodizáló weboldala miatt büntettek meg iskolájában. Karl Beidler iskolai tagságát 1999-ben függesztette fel egy hónapra a Timberline High School igazgatója, amiért helyetteséről olyan képek jelentek meg a neten, amelyeken Homer Simpson-rajzfilmkarakterrel szeretkezik.

Börtön szexhirdetésért Egy kairói bíróság két egyiptomit letöltendő börtönbüntetésre ítélt, mivel szexhirdetést tettek közzé az interneten. Egy programozó 15, egy könyvelő pedig 3 hónapot kapott az első ilyen jellegű egyiptomi büntetőperben.

Hosszabb a Nagy Fal A legújabb vizsgálatok szerint a kínai nagy fal mintegy ötszáz kilométerrel hoszszabb, mint ahogy eddig tudtuk - vagyis 7200 kilométeres. A világ legnagyobb építményének 1998-ban felfedezett szakasza a kínai kormány által nukleáris kísérletekre használt Lop Nor sivatag határáig húzódik.

Figyelmébe ajánljuk