Debrecen vehet fel hitelt, Budapest, Miskolc nem

  • narancs.hu
  • 2023. december 17.

Belpol

A kormány megmagyarázta, miért nem jár segítség ellenzéki vezetésű nagyvárosoknak.

Az önkormányzatok 2011 óta a kormány engedélyével vehetnek fel hitelt. Csütörtökön megjelent a Magyar Közlönyben az 1564/2023-as kormányrendelet, amelyből – mint a Telex írja – az derül ki, hogy jellemzően fideszes vezetésű nagyvárosoknak engedélyezi a kormány ezt a lépést.

Így Békéscsaba, Szolnok, Sopron és Szarvas hitelkérelme megkapta a kormány engedélyét, ugyanakkor Budapesté, Gödöllőé, Dunaújvárosé és Miskolcé nem. 

Debrecen igényelhet 13 milliárd forint hitelt, a sokkal nagyobb költségvetésből gazdálkodó Budapest 16,5 milliárdot szeretett volna felvenni, hiába.

Az ATV eredetileg az Építési és Közlekedési Minisztériumot kérdezte meg arról, mi alapján döntöttek a városok kérelmeiről, és az említett – ellenzéki vezetésű –települések igényét miért utasították el.

A Belügyminisztérium válaszolt.

Eszerint „kormány minden esetben a beadott kérelmek alapján hozza a döntést. A célja, hogy az önkormányzatok működőképességet fenntartsa, valamint az önkormányzatok eladósodását megakadályozza, ezért minden egyes hitelkérelmet külön-külön megvizsgál. Azoknak az önkormányzatoknak a hitelkérelmét támogatta, akik jól gazdálkodnak, akiknél a csőd és az eladósodás nem fenyeget.”

A kérelmeket a Magyar Államkincstár és a kormányhivatalok is megnézték. 

Arról, hogy Budapest pénzügyi stabilitásához hogyan viszonyul a kormány, többek között ez a cikk szól:

Bár a szintén nem kormánypárti vezetésű Szeged nem szerepel az említett kormányhatározatban, pénteken a szegedi közgyűlés ülésén Botka László polgármester beszámolt arról, milyen elvonásra számíthat az önkormányzat. Öt évvel ezelőtt, amikor a szolidaritási adót bevezette a kormány, Szegedtől ezen a jogcímen 40 millió forintot vitt el a helyi iparűzésiadó-bevételből. A kormány mostani közlése szerint ez az összeg 4 milliárd forint lesz, ezzel kell számolni a 2024-es szegedi költségvetés összeállításakor.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk