Debrecen vehet fel hitelt, Budapest, Miskolc nem

  • narancs.hu
  • 2023. december 17.

Belpol

A kormány megmagyarázta, miért nem jár segítség ellenzéki vezetésű nagyvárosoknak.

Az önkormányzatok 2011 óta a kormány engedélyével vehetnek fel hitelt. Csütörtökön megjelent a Magyar Közlönyben az 1564/2023-as kormányrendelet, amelyből – mint a Telex írja – az derül ki, hogy jellemzően fideszes vezetésű nagyvárosoknak engedélyezi a kormány ezt a lépést.

Így Békéscsaba, Szolnok, Sopron és Szarvas hitelkérelme megkapta a kormány engedélyét, ugyanakkor Budapesté, Gödöllőé, Dunaújvárosé és Miskolcé nem. 

Debrecen igényelhet 13 milliárd forint hitelt, a sokkal nagyobb költségvetésből gazdálkodó Budapest 16,5 milliárdot szeretett volna felvenni, hiába.

Az ATV eredetileg az Építési és Közlekedési Minisztériumot kérdezte meg arról, mi alapján döntöttek a városok kérelmeiről, és az említett – ellenzéki vezetésű –települések igényét miért utasították el.

A Belügyminisztérium válaszolt.

Eszerint „kormány minden esetben a beadott kérelmek alapján hozza a döntést. A célja, hogy az önkormányzatok működőképességet fenntartsa, valamint az önkormányzatok eladósodását megakadályozza, ezért minden egyes hitelkérelmet külön-külön megvizsgál. Azoknak az önkormányzatoknak a hitelkérelmét támogatta, akik jól gazdálkodnak, akiknél a csőd és az eladósodás nem fenyeget.”

A kérelmeket a Magyar Államkincstár és a kormányhivatalok is megnézték. 

Arról, hogy Budapest pénzügyi stabilitásához hogyan viszonyul a kormány, többek között ez a cikk szól:

Bár a szintén nem kormánypárti vezetésű Szeged nem szerepel az említett kormányhatározatban, pénteken a szegedi közgyűlés ülésén Botka László polgármester beszámolt arról, milyen elvonásra számíthat az önkormányzat. Öt évvel ezelőtt, amikor a szolidaritási adót bevezette a kormány, Szegedtől ezen a jogcímen 40 millió forintot vitt el a helyi iparűzésiadó-bevételből. A kormány mostani közlése szerint ez az összeg 4 milliárd forint lesz, ezzel kell számolni a 2024-es szegedi költségvetés összeállításakor.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.