Deutsch mindenkit megnyugtatott: Magyarországot nem fenyegetik energiakimaradások

  • narancs.hu
  • 2021. november 7.

Belpol

Szemben Nyugat- és Dél-Európával. Mert a rezsicsökkentés csodája miatt biztonságban vagyunk.

Magyarország biztonságban van, mert Nyugat- és Dél-Európával szemben semmilyen körülmények között nem fenyegetik energiakimaradások – mondta a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Deutsch Tamás hangsúlyozta, a helyzet Nyugat- és Dél-Európában súlyos. Úgy fogalmazott, "kézzelfogható valóság, hogy blackout, azaz hosszabb ideig a polgárok által elszenvedni kénytelen áram-, illetve energiakimaradás lehet a téli hónapokban".

Ausztriában a hadsereg már óriásplakátokon, illetve online hirdetésekben készíti fel a polgárokat arra, lehet, hogy az energiaválság miatt hosszabb, egyhetes, vagy akár tíznapos energiakimaradás lesz. Németországban is hasonló a helyzet, ott a katasztrófavédelem olyan tájékoztató filmet készített, amely arról szól, hogy az idősebb, egyedül élő polgárok hogyan tudnak védekezni több napig tartó energiakimaradás esetén.

Ezzel szemben az Oroszországgal kötött hosszú távú, 10+5 éves gázszállítási megállapodásnak köszönhetően Magyarország energiatartalékai biztonságot teremtenek a polgároknak, családoknak és a gazdasági élet szereplőinek – jelentette ki a kormánypárti EP-képviselő. Deutsch úgy fogalmazott: "mi, közép-európaiak, az elmúlt több mint fél évszázadban ahhoz voltunk hozzászokva, hogy Nyugat-Európában bizony jobban élnek az emberek: magasabb anyagi színvonalon és biztonságban". Most azonban a helyzet, Magyarországgal összehasonlítva, teljes egészében megfordult:

"mi, magyarok, biztonságban vagyunk azért, mert a rezsicsökkentés politikájának és gyakorlatának köszönhetően – szemben Nyugat-Európával és Dél-Európával – nem szabadultak el az energiaárak".

A Fidesz EP-képviselője kiemelte, hogy a földgáz lakossági ára Magyarországon a legolcsóbb az Európai Unióban, a villamosenergia ára pedig a második legalacsonyabb. Azt, hogy ez milyen áron alacsony, nem fejtette ki.

Ellenben Deutsch Tamás elmondta, ebben a helyzetben a magyar baloldal, Gyurcsány is, Márki-Zay is, Molnár Csaba is, Donáth Anna is továbbra is támadják, meg akarják változtatni, meg akarják szüntetni a rezsicsökkentés politikáját.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk