Dohányzó diákkal huzakodott, elvesztheti állását a pécsi tanár

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 26.

Belpol

Nem ért hozzá a sráchoz – megfogta a hátizsákja pántját, hogy felvigye az igazgatóhoz.

„Majdnem sírva fakadt Dezső bácsi, az ANK (Apáczai Nevelési Központ) tanára, miközben elmesélte, hogyan ítélte el a bíróság azért, mert az iskoláját és a kisdiákjait védte néhány agresszív tizenévestől. Senkit sem bántott, egyik fiúhoz sem ért egy ujjal sem” – olvasható a Pécs Aktuál videójának ajánlójában.

A felvétel a közösségi oldalon terjed, nagyrészt pedagógusok osztják meg.

Az összeállításból kiderül, hogy a pécsi iskolánál nagy gyerekek terrorizálják a többieket. Tavaly ősszel – ahogy a tanár, Jancsula Dezső elmondta – ment be az iskolába, és látta a cigarettázó fiúkat. Nem foglalkozott velük, de hallotta, ahogy gúnyolódva kiabáltak: „dobjátok el a cigit, mert jön Dezsőke!” A fiúk tovább dohányoztak, látványosan. A tanár megjegyzi a felvételen, ha ő rágyújtana az iskola előtt, ugyanott, százezer forint büntetést kellene fizetnie. Kiment, szólt nekik, hagyják abba a cigizést: „kaptam hideget-meleget”. A tanár megfogta az egyik fiú táskájának a pántját, és mondta neki, hogy felmennek az igazgatói irodába. Azért akarta felvinni, mert az igazgató tanította azt a fiatalembert, akinek voltak már fegyelmi ügyei. A csapat többi tagja nem abban az iskolában tanult, középiskolás korúak, csak „ott bandáznak rendszeresen”. A srác barátja rászólt a tanárra, hogy engedje el a fiút, különben eltöri a kezét, beveri a képét. A tanár felszólította a fiút, aki közelített hozzá, hogy nehogy hozzáérjen, mert az iskolája területén közfeladatot ellátó személynek számít. Közben kijött az iskolából a takarító, aki a tanár védelmére kelt, és felelősségre vonta a fiúkat, miért beszélnek így. Őt is szidalmazták, csak ő nem tűrte, és összeverekedett az egyik fiatallal.

A takarítót elítélte a bíróság, de az ügyészség szerint a tanár is bűncselekményt követhetett el. 170 ezer forintos pénzbüntetést kapott, amely ellen fellebbezett, mert ha elfogadja a büntetést, és az jogerőre emelkedik, 30 év után elbocsáthatják az állásából.

Az ügyben tárgyalás nélkül hozott határozatot a bíróság. Az érintett történelemtanár abszurdnak érzi, hogy egy borítékban kapta meg a vádiratot és az ügyében hozott elsőfokú ítéletet. 

 A fotó forrása az Apáczai Nevelési Központ Facebook-oldala

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.