Dohányzó diákkal huzakodott, elvesztheti állását a pécsi tanár

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 26.

Belpol

Nem ért hozzá a sráchoz – megfogta a hátizsákja pántját, hogy felvigye az igazgatóhoz.

„Majdnem sírva fakadt Dezső bácsi, az ANK (Apáczai Nevelési Központ) tanára, miközben elmesélte, hogyan ítélte el a bíróság azért, mert az iskoláját és a kisdiákjait védte néhány agresszív tizenévestől. Senkit sem bántott, egyik fiúhoz sem ért egy ujjal sem” – olvasható a Pécs Aktuál videójának ajánlójában.

A felvétel a közösségi oldalon terjed, nagyrészt pedagógusok osztják meg.

Az összeállításból kiderül, hogy a pécsi iskolánál nagy gyerekek terrorizálják a többieket. Tavaly ősszel – ahogy a tanár, Jancsula Dezső elmondta – ment be az iskolába, és látta a cigarettázó fiúkat. Nem foglalkozott velük, de hallotta, ahogy gúnyolódva kiabáltak: „dobjátok el a cigit, mert jön Dezsőke!” A fiúk tovább dohányoztak, látványosan. A tanár megjegyzi a felvételen, ha ő rágyújtana az iskola előtt, ugyanott, százezer forint büntetést kellene fizetnie. Kiment, szólt nekik, hagyják abba a cigizést: „kaptam hideget-meleget”. A tanár megfogta az egyik fiú táskájának a pántját, és mondta neki, hogy felmennek az igazgatói irodába. Azért akarta felvinni, mert az igazgató tanította azt a fiatalembert, akinek voltak már fegyelmi ügyei. A csapat többi tagja nem abban az iskolában tanult, középiskolás korúak, csak „ott bandáznak rendszeresen”. A srác barátja rászólt a tanárra, hogy engedje el a fiút, különben eltöri a kezét, beveri a képét. A tanár felszólította a fiút, aki közelített hozzá, hogy nehogy hozzáérjen, mert az iskolája területén közfeladatot ellátó személynek számít. Közben kijött az iskolából a takarító, aki a tanár védelmére kelt, és felelősségre vonta a fiúkat, miért beszélnek így. Őt is szidalmazták, csak ő nem tűrte, és összeverekedett az egyik fiatallal.

A takarítót elítélte a bíróság, de az ügyészség szerint a tanár is bűncselekményt követhetett el. 170 ezer forintos pénzbüntetést kapott, amely ellen fellebbezett, mert ha elfogadja a büntetést, és az jogerőre emelkedik, 30 év után elbocsáthatják az állásából.

Az ügyben tárgyalás nélkül hozott határozatot a bíróság. Az érintett történelemtanár abszurdnak érzi, hogy egy borítékban kapta meg a vádiratot és az ügyében hozott elsőfokú ítéletet. 

 A fotó forrása az Apáczai Nevelési Központ Facebook-oldala

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk