Fél kettőig lehet csak szülni Mátészalkán

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 26.

Belpol

A kórház nem cáfolta a hírt, de bejelentette, októberben visszaáll a régi rend.

„Több tucat olvasói levél érkezett hozzánk azzal kapcsolatban, hogy a Mátészalkai Kórházban 13 óra 30 perc után nem vállalják a szülések levezetését. Az észrevételek hitelesnek tűnnek, és azokból kitűnik, nem egyedi esetekről van szó, hiszen az elmúlt pár hétben szült kismamák fordulnak hozzánk, és írják le történeteiket” – írja a 12 ezer követővel rendelkező Mátészalkaleaks oldal.

Az információt ellenőrizte az RTL Klub, amelynek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Mátészalkai Kórháza nem cáfolta az értesülést, viszont közölte, hogy októbertől visszaáll az ellátás korábbi rendje az intézményben.

A híradóban megszólalt egy asszony, akinek a menye veszélyeztetett terhes, és elküldték a kórházból másik intézménybe, arra hivatkozva, hogy kettő után már nem lehet ott szülni. 

A Mátészalkaleaks több ilyen esetet is közöl. Eszerint volt, akinél 22 óra 30 perckor indult meg a szülés a terhesség 40. hetében, a mátészalkai kórház ügyeletes orvosa azonban továbbküldte a kismamát az 52 kilométerre lévő nyíregyházi intézménybe, és ezt az utat a család személyautóval tette meg. „Egy másik esetben egy 2021. szeptember 18-ra kiírt hölgynél már 2021. szeptember 12-én hajnalban elkezdett szivárogni a magzatvíz, a hölgy férje mentőt hívott, majd a mentő érkezésekor kiderült, hogy a mentős tanácstalan volt abban, hogy hova szállítsa a szülő nőt, mert ahogy elmondta: »a Mátészalkai kórház mostanában nem fogad szülő nőket, ügyeleti időben. « Végül az ügyeletes orvos azt kommunikálta a szülő nő felé, »csak a kitolási fázisban lévő kismamák szülhetnek ügyeleti időben Mátészalkán, vagy akik már több gyermeket is világra hoztak, hiszen belőlük szinte kipottyan a baba« – írta az érintett nő.”

Mivel a Mátészalkaleaks jó ideig nem kapott választ a kérdéseire a kórháztól, a mentők kapacitása felől kezdte vizsgálni az ügyet, és nem hagyta magát:

 

 

Az RTL Klub által megszólaltatott  Kunetz Zsombor egészségügyi elemző szerint az nem baj, ha valahol nem lehet szülni, de az ilyen hibrid megoldás veszélyezteti az emberek egészségét. Szerinte azt a szülészeti osztályt, ahol nem lehet nonstop ellátást biztosítani, meg kell szüntetni.

A kórház a híradónak az ellátási rend októberi visszaállítása mellett azt is nyilatkozta, hogy nem tervezi az ellátás szűkítését, sem megszüntetését. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?