Fél kettőig lehet csak szülni Mátészalkán

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 26.

Belpol

A kórház nem cáfolta a hírt, de bejelentette, októberben visszaáll a régi rend.

„Több tucat olvasói levél érkezett hozzánk azzal kapcsolatban, hogy a Mátészalkai Kórházban 13 óra 30 perc után nem vállalják a szülések levezetését. Az észrevételek hitelesnek tűnnek, és azokból kitűnik, nem egyedi esetekről van szó, hiszen az elmúlt pár hétben szült kismamák fordulnak hozzánk, és írják le történeteiket” – írja a 12 ezer követővel rendelkező Mátészalkaleaks oldal.

Az információt ellenőrizte az RTL Klub, amelynek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Mátészalkai Kórháza nem cáfolta az értesülést, viszont közölte, hogy októbertől visszaáll az ellátás korábbi rendje az intézményben.

A híradóban megszólalt egy asszony, akinek a menye veszélyeztetett terhes, és elküldték a kórházból másik intézménybe, arra hivatkozva, hogy kettő után már nem lehet ott szülni. 

A Mátészalkaleaks több ilyen esetet is közöl. Eszerint volt, akinél 22 óra 30 perckor indult meg a szülés a terhesség 40. hetében, a mátészalkai kórház ügyeletes orvosa azonban továbbküldte a kismamát az 52 kilométerre lévő nyíregyházi intézménybe, és ezt az utat a család személyautóval tette meg. „Egy másik esetben egy 2021. szeptember 18-ra kiírt hölgynél már 2021. szeptember 12-én hajnalban elkezdett szivárogni a magzatvíz, a hölgy férje mentőt hívott, majd a mentő érkezésekor kiderült, hogy a mentős tanácstalan volt abban, hogy hova szállítsa a szülő nőt, mert ahogy elmondta: »a Mátészalkai kórház mostanában nem fogad szülő nőket, ügyeleti időben. « Végül az ügyeletes orvos azt kommunikálta a szülő nő felé, »csak a kitolási fázisban lévő kismamák szülhetnek ügyeleti időben Mátészalkán, vagy akik már több gyermeket is világra hoztak, hiszen belőlük szinte kipottyan a baba« – írta az érintett nő.”

Mivel a Mátészalkaleaks jó ideig nem kapott választ a kérdéseire a kórháztól, a mentők kapacitása felől kezdte vizsgálni az ügyet, és nem hagyta magát:

 

 

Az RTL Klub által megszólaltatott  Kunetz Zsombor egészségügyi elemző szerint az nem baj, ha valahol nem lehet szülni, de az ilyen hibrid megoldás veszélyezteti az emberek egészségét. Szerinte azt a szülészeti osztályt, ahol nem lehet nonstop ellátást biztosítani, meg kell szüntetni.

A kórház a híradónak az ellátási rend októberi visszaállítása mellett azt is nyilatkozta, hogy nem tervezi az ellátás szűkítését, sem megszüntetését. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.