Donáth Anna: „A NOlimpia-kampány az államcsődtől mentette meg az országot”

  • narancs.hu
  • 2024. május 22.

Belpol

A Momentum felhördülve fogadta a Tisza politikusának szavait.

Reagált a Momentum vezető politikusa Magyar Péter szavaira, aki a pártot „bűnben fogantnak” nevezte, és a Nolimpia-kampányról azt mondta, „egy nemzeti ügy ellenében” folyó kampány volt.

Donáth Anna úgy fogalmazott: „Megbélyegezték ezzel azt a 266 151 embert is, akik aláírásukkal támogatták, hogy népszavazást tartsunk a 2024-es olimpiarendezésről. A »bűnünk«, amit Magyar Péter szerint elkövettünk: a NOlimpia-kampány. Ahol a Tisza párt vezetője szerint egy »nemzeti üggyel« szemben foglalt állást a Momentum.”

A listavezető politikus emlékeztetett, hogy a Momentum népszavazásért gyűjtött aláírásokat. „És még ha nemzeti ügy is lett volna az olimpia, és nem Orbán Viktor megalomán nagyzolása, akkor sem lenne igaz [Magyar Péternek] az állítása. Hiszen ma már tudjuk, hogy a NOlimpia-kampány az államcsődtől mentette meg az országot. Komolyan gondolja Magyar Péter, hogy ez az ország, ahol romokban az egészségügy és az oktatás, ahol a költségvetésen akkora lyuk tátong májusban, ami az egész évre volt tervezve, képes lenne most nyáron olimpiát rendezni?”

Donáth szerint Magyar Péter „a rogáni propaganda szavaival támadja a Momentumot”, és pártjuk „nem bűnben fogant, hanem a rendszer és az oligarchák ellen hozták létre hazaszerető, liberális fiatalok.”

A poszt alatt Magyar Péter szokása szerint kommentben válaszolt: „Nem, Önök nem csak a népszavazásért kampányoltak, hanem az olimpia ellen is. A népszavazással semmi gond nincs és őszintén sajnálom, hogy a Fidesz azt ellehetetlenítette és hogy érdemi vita végül nem is volt a rendezésről.” Magyar szerint már nem fog kiderülni, hogy jó ötlet lett volna-e az olimpia.

Fekete-Győr András is megemlékezett a 2017-es kampányról: „Egy nagy közös álom vált akkor valóra, nem sokkal utána mégis álomgyilkossággal vádolt meg a Fidesz.” A volt elnök szerint „a NOlimpia kétségkívül szíven ütötte a NER-t: háromezer milliárd forint ellopásától, egy potenciális államcsődtől óvtuk meg a hazánkat.”

Posztjában akaratlanul is arra célzott, hogy az egykori Momentum-szimpatizánsok ma a Tisza-rajongók táborát erősítik: „A nyilatkozatod mélyen elszomorít, amit a közösségem és a NOlimpia mozgalomhoz csatlakozó 266 151 magyar polgár nevében is elfogadhatatlannak tartok. Ezek között az akkori tízezrek között sokan vannak olyanok, akik ma a te támogatóid.”

„Az erő mindig a türelemben és a tiszteletben van. Erősnek kell lenni ahhoz is, hogy megértsük egymás szándékait, és pártpolitikai megfontolásból soha senkinek ne vonjuk kétségbe a hazához való hűségét. Én sem vonom kétségbe a tiédet, kérlek Péter, te se vond kétségbe a mi hazaszeretetünket” – írta Fekete-Győr.

Magyar Péter ma sem volt tétlen, például bejelentette, hogy a köztévés vita idején és helyén tüntetést szervez.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.