Donáth Anna: Legyen kevesebb párt az ellenzéki oldalon

  • narancs.hu
  • 2022. április 14.

Belpol

Bár lejtett a pálya a kormánypártoknak, az ellenzék vereségét nem lehet csak erre fogni a Momentum elnöke szerint.

„Az elmúlt napokban egyre többet merül fel a kérdés, hogy egyáltalán le lehet-e váltani a Fideszt demokratikus úton. Annak ellenére, hogy igazságtalanul lejt a pálya a kormánypártoknak, nem lehet erre a kérdésre egyértelmű választ adni. Bármennyire is fájó ezzel szembesülni, a mostani választási eredmény elsősorban az ellenzéki kampány és az ellenzéki politika hiányosságain múlt” – írja 7 pontban a jövőről címmel a hang.hu oldalán közölt publicisztikájában Donáth Anna, a Momentum elnöke.

Az ellenzéki politikus az együttműködés választási vereségének okait keresve arra jut, hogy legközelebb az ellenzéknek a rendszeren kívül kell megteremtenie a rendszer alternatíváját, az orbánozás helyett inkább arról kell beszélni, milyennek képzelik el a hazát, nem lehet hatékony politikát építeni olyan radikális akciókra, amelyek egy szűk keménymagnak szólnak, a Fideszt pedig nem lehet jobbról előzni. Ehelyett az emberek megélhetési problémáival kell foglalkozni.

A nyugati identitáspolitikának Donáth szerint nincs helye a magyar ellenzéki politikában, jelen kell lenni a magyar vidék mindennapjaiban – és az ellenzéki oldalon kevesebb pártra van szükség.

„...Az ellenzéki térfél ilyen szintű tagoltsága önmagában akkora politikai versenyhátrányt jelent, ami elég egy újabb bukáshoz. Azért nem volt megfogható üzenete az ellenzéki kampánynak, mert a legfontosabb döntésekhez hat párt, a miniszterelnök-jelölttel közösen pedig hét szereplő egyetértésére volt szükség. Így lett a kampány – szinte szükségszerűen – színtelen és szagtalan. Így biztos nem lehet felvenni a versenyt a Fidesz hatalomgyárával” – írja Donáth Anna.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk