Döntött a Kúria: több egyéni választókörzetben is újra kell számolni a szavazatokat

  • narancs.hu
  • 2018. május 2.

Belpol

Ezek azonban minden valószínűséggel nem befolyásolják az április 8-i eredményeket.

Helyt adott a Jobbik kérelmének a Kúria, tudta meg az Index, miután a párt még április 28-án felülvizsgálatot kért két szavazókör eredménye miatt. Az egyik Pálfiszegen, a zalai 1-es választókerület egyes szavazókörét érinti, a másik Sárospatakon, a borsodi 5-ös körzet hetes szavazókörét: előbbinél 14 voksot írtak jóvá a NET Pártnak a Jobbik helyett, utóbbinál ugyanígy 144-et.

A lap birtokába jutott jogerős végzés szerint a Kúria elrendelte a szavazatok újraszámlálását, az eredmények összevetését az április 8-i adatokkal és az esetleges eltérések indokainak rögzítését. Az Index értesülései szerint kedden már meg is történt a szavazatok újraszámlálása, és mindkét esetben beigazolódott a Jobbik igaza: mindkét szavazókörben 0 voksot kapott a NET Párt, az elsőben a Jobbik 14-et, a másodikban pedig 122-t. Ezek érdemben nem befolyásolják a megnyert egyéni mandátumok sorsát.

A cikk megjelenése után derült ki, hogy szerda reggel újabb két szavazókörben, az újpesti 53-ban és a bajai 1-esben kell újraszámolni a szavazatokat a Kúria döntése alapján.

Az április 8-i választás listás eredményét megállapító NVB-határozat ellen hétfő délután 4 óráig lehetett felülvizsgálatot kérni.

Figyelmébe ajánljuk