Végleges: Schmidt Mária intézete kezelheti a Kertész-hagyatékot

  • narancs.hu
  • 2019. január 21.

Belpol

Másodfokon jogerős döntés született.

Eldőlt Kertész Imre írói hagyatékának sorsa.  A Nobel-díjas író műveinek szerzői joga még egy a Kertész Imre 2016-ban meghalt özvegye, Kertész Magda és Schmidt Mária közalapítványa közötti szerződés alapján került a Kertész Imre Intézethez.

Ezt a szerződést támadta meg Kertész Magda örököse (első házasságából született fia, Sass T. Márton), keresetét első fokon a bíróság elutasította, Sass ekkor fellebbezett. A másodfokú bíróság viszont jóváhagyta az elsőfokú bíróság korábbi döntését, melyben az elutasította a felperes keresetét.

A másodfokú bíróság jogerős ítéletét a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány tette közzé az MTI-ben. A döntés értelmében érvényes a Kertész özvegye és Schmidt Mária közalapítványa közötti szerződés, és a jövőben Közalapítvány keretei között a működő Kertész Imre Intézet kezeli az író hagyatékát.

Sorstalan hagyaték

Nagy a titkolózás a Kertész Imre Intézet körül, a szakmai vezető nem hajlandó kérdésekre válaszolni, és már egy rosszízű jogvitába is belefutottak. Schmidt Mária pedig újabb lehetőségeket kap, hogy Kertész-művek alapján ostorozza a kormány ellenségeit, a politikailag korrekt nyugati világot és a liberálisokat.

Figyelmébe ajánljuk