Jogos volt a képviselők elleni erőszak az MTVA székházban: így döntött az ügyészség

  • narancs.hu
  • 2019. január 21.

Belpol

Szerintük nem hivatalos személyként mentek be a képviselők az épületbe.

Központi Nyomozó Főügyészség egy hónap után döntött az MTVA székháznál 2018. december 16-án és 17-én történt események ügyében.

A közlemény szerint az országgyűlési képviselők és más személyek által tett feljelentéseket az azokról készült – 2500 GB terjedelmű, mintegy 1000 óra tartalmú – felvételek alapján bírálták el.

A mai napon kelt határozat szerint "az országgyűlési képviselők az MTVA székházába bemenő képviselők nem hivatalos személyként jártak el, ugyanis hivatalos eljárást nem folytattak, hanem megjelenésükkel, mozgásukkal kezdetektől fogva az volt a céljuk, hogy a tüntetéshez kapcsolódva, politikai követelések beolvasásával a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsák."

A december 16-án tartott túlóratörvény elleni tüntetés tüntetés után 13 ellenzéki képviselő éjszakázott az MTVA Kuniginda utcai székházában, miután nem engedték nekik, hogy felolvassák a követeléseiket. Hadházy Ákost és Szél Bernadettet kidobták az épletből; Varju Lászlót is megpróbálták eltávolítani a székházból, őt a dulakodás után mentő szállította el, több felvételt is nyilvánosságra hozott a biztonsági őrök vele szembeni eljárásáról.

Az ügyészség jelenleg úgy döntött, hogy a biztonsági őrök jogszerűen jártak el:

"A rendbontó magatartásuk miatt velük szemben jogszerűen fellépő MTVA Fegyveres Biztonsági Őrség tagjainak eljárását akadályozták, azzal szemben tettlegesen ellenálltak. A felvételek azt igazolják, hogy a képviselők épületből történő eltávolítása jogszerűen történt. Nem volt tehát alap arra, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök az ingatlanba bemenjenek és intézkedést kezdeményezzenek."

Tehát két következtetésre jutottakak:

1./ A képviselők ellen szerintük személyi erőszak nem történt, ezért a feljelentést elutasítják, és nem indítanak eljárást:

"Mindezek alapján az országgyűlési képviselők sérelmére hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye és más bűncselekmény sem valósult meg, ezért e körben a feljelentést elutasítottuk."

2./ Ezzel ellentétben az MTVA dolgozóit érte sérelem, és ezért ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltek el:

"Ezzel szemben az MTVA és dolgozói sérelmére elkövetett cselekmények miatt tett feljelentések tárgyában a közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja állapítható meg, ezért a mai napon ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltünk el."

Hadházy Ákos a 444.hu megkeresésére elmondta, hogy

Ilyen mélypontja nem volt még a magyar demokráciának. Az ügyészség sem engem, sem Szél Bernadettet nem hallgatta meg, hogy miért voltunk a tévészékházban, hogy mi történt ott. Egész biztosan nem fogom ennyiben hagyni a dolgot. Hivatalos értesítést nem kaptunk még a nyomozás megszüntetéséről, ilyenkor mi is betekinthetünk a keltekezett iratokba, azokat át kell nézni, hogy mi szerepel bennünk pontosan.

Figyelmébe ajánljuk