Drogmentes országot akarnak, ez a baj velük – mondják a szcientológusok

Belpol

A szcientológiához köthető szervezetek is állami támogatással folytathattak drogprevenciós tevékenységet iskolákban – áll a TASZ múlt héten nyilvánosságra hozott jelentésében. Az érintettek nem tagadják a kapcsolatot, de a TASZ-t azzal vádolják, hogy a drogliberalizációért lobbiznak.

„A TASZ közérdekű adatkéréssel fordult a Klebersberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik), hogy tájékozódjon arról, vajon van-e nyoma a szcientológiához közel álló szervezetek és az iskolák közötti együttműködésnek” – közölte múlt hétfőn a jogvédő szervezet. „A válaszok sajnos alátámasztották azt a gyanúnkat, hogy a beszivárgás, bár még nem általános, de valós veszélyt jelent, és több ilyen eset dokumentálható” – írják jelentésükben. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) 2014 márciusában fordult a Klikhez, miután sajtóértesülések szerint a Magyar Prevenciós Alapítvány által 2014 februárjában szervezett Országos konferencia a drogmentes Magyarországért című rendezvényen több pedagógus részvételét a Klik fizette. A közérdekű adatigénylésre a Klik a TASZ többszöri felszólítására sem volt hajlandó válaszolni, a jogvédők perre vitték az ügyet, ahol végül a Klik jogi képviselője kérte a peren kívüli megállapodást. „Túlságosan nem vagyok megelégedve a válaszokkal, keveset tudunk meg belőle, de a számlákkal és együttműködési szerződésekkel már bizonyíthatóak a kapcsolatok és az, hogy ezek közpénzből voltak finanszírozva. Kiderült továbbá, hogy az iskolák többsége nem ellenőrzi, vajon a szervezeteknek van-e szakmai ajánlása” – mondta a magyarnarancs.hu-nak Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője, a jelentés készítője.

A beszivárgás

A jelentés szerint öt szcientológiához köthető szervezet (Együtt egy Drogmentes Magyarországért, Drogmentes Maraton, Narconon, Magyar Prevenciós Alapítvány, Alkalmazott Oktatástan) összesen 38 tankerülettel áll kapcsolatban, igaz, nem minden tankerületből érkezett értékelhető adat. Például a Narconon Magyarország Alapítvány és a Klik Hatvani Tankerülete tavaly januárban kötött együttműködési szerződése értelmében a Narconon egy munkatársa „Igazság a drogokról” címmel tartott előadást a boldogi Berecz Antal Általános Iskolában bruttó 50 ezer forintért. Az iskola igazgatója, Tóth Éva lapunknak elmondta, értetlenül állnak a dolog előtt, nem volt előzetes tudásuk a szervezet szcientológus kötődéséről, a szolgáltatás ellen viszont semmiféle kifogásuk nem volt. „Elégedettek voltunk mi is, a gyerekek is, az előadás gyerekközpontú, precíz és érthető volt” – mondta, és hozzátette: drogprevenció legalább másfél évtizede van az iskolájukban, eleinte a védőnő tartotta, négy éve pedig a Narconon. A kapcsolat most megszakad, mert a szervezet nincs rajta a listán, amely azokat a szervezeteket tartalmazza, akikkel megállapodást lehet kötni.

Szintén a Narcononnal kötött megállapodást 2013 decemberében a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Hidasnémetiben, három előadásra és 60 ezer forintért. Oravecz Jánosné intézményvezető úgy emlékszik, mindössze két előadást tartott náluk egy aktivista, aki első ízben ingyen jött, másodjára útiköltség ellenében és egy rendhagyó osztályfőnöki óra keretében tartott drogprevenciós előadást. „Mi csak ezzel az előadóval találkoztunk, az előadáson végig ott volt az osztályfőnök is, az elhangzott anyag pedig nagyban megegyezett azzal az oktatási segédanyaggal, melyet mi is megkapunk. Az előadó referenciákkal szolgált a drogprevenciós előadásokról, igazolta magát és hozott egy prospektust a Narcononról, de soha semmi mást nem fedeztünk fel benne, csak a legjobb szándékot” – mesélte az igazgató.

false


A TASZ jelentése szerint a Klik fizette 2014 februárjában a budaörsi Herman Ottó Általános Iskola pedagógusának részvételét a szcientológusok szervezte országos drogprevenciós konferencián. Az iskola igazgatóját telefonon és e-mailben is próbáltuk elérni, de cikkünk megjelenéséig választ nem kaptunk. A drogprevenciós előadások mellett a Drogmentes Maraton rendezvényei jelenthetnek még kapcsolatot, ezek azonban iskolán kívüli események, így az együttműködés gyakran nem is dokumentált.

A Klik a jelentésre rövid közleménnyel reagált, miszerint „a tankerületeket naprakész információkkal látják el a szcientológiai egyház és társzervezeteinek működéséről és módszereiről. A tankerületek és az intézmények a vonatkozó jogszabályi előírásokat követve előzetesen szűrik az iskolákban megszervezendő prevenciós eseményeket és az előadásokat tartó szervezeteket”. A Klik válasza azért is furcsa, mert az általunk megkérdezett iskolák vezetői elmondták, sem a szcientológiáról, sem a drogprevenciót tartó szervezetekről nem volt előzetes tudásuk.

A szakmaiság hiánya

Sárosi Péter szerint a szcientológusok tevékenységét rendszerben kell látni: oktatási, cégmenedzselési, személyiségfejlesztő módszereiken keresztül próbálnak egyházukba beszervezni újabb tagokat, a Narconon ezt a drogról leszokni kívánókon keresztül hivatott elérni. „A magyar társadalom tudása a szcientológiáról rendkívül kicsi, sokaknak ezek miatt a programok miatt alakul ki jó benyomása róluk. Én nem gondolom azt, hogy ha elmennek egy iskolába, rögtön téríteni kívánnak, de ezek a marketinghumbugok azt a célt szolgálják, hogy újabb embereket érjenek el egyházukhoz” – véli Sárosi, aki szerint a Drogmentes Maraton titkos alapszabályából kiszivárgott részek is ezt támasztják alá. Sárosi szerint a programok problémája nemcsak egy egyházhoz való kötődés, hanem a szakmaiság hiánya is. A jó prevenció ugyanis interaktív, és nem csupán elrettentő információk közlése egy frontális előadás keretében.

Osztja ezt a véleményt Paksi Borbála is, az ELTE PPK Neveléstudományi Intézetének tudományos munkatársa, a BCE Viselkedéskutató Központjának vezetője is. „A Szcientológia Egyházhoz köthető prevenciós programokkal a legfőbb probléma az – ahogyan a TASZ-jelentésben vagy a Magyar Addiktológiai Társaság és az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete már 2008-ban kiadott állásfoglalásában is szerepel –, hogy a Szcientológia Egyház tagadja a modern pszichiátria és a pszichiátriai kezelések, így a drogbetegeket gyógyító pszichiátriai és addiktológiai kezelések jogosultságát. Kábítószer-ellenes és prevenciós programjaiban szakmailag téves állításokat fogalmaz meg” – mondta Paksi.

A szakmai ajánlások rendszere sem működik megfelelően. „Azért tudnak ezek a programok ennyire sikeresek lenni, mert Magyarországon nagy a hiány a jó prevenciós programokból. Van egy piaci rés” – véli Sárosi. Ahhoz ugyanis, hogy iskolai prevenciós előadásokat tarthasson egy szervezet, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) ajánlása kell – jelenleg 27 program rendelkezik ezzel, közülük 13 foglalkozik drogprevencióval. „Tekintettel arra, hogy az utóbbi években az iskolai prevencióra rendelkezésre álló pályázati források minimalizálódtak, illetve mert azok igénybevétele OEFI-ajánláshoz kötött, így ebben a kínálatkorlátos helyzetben piaci előnyhöz jutnak azok a programok, melyek valamilyen, az állami/pályázati forrásoktól eltérő finanszírozási háttérrel rendelkeznek, mint például a Szcientológia Egyházhoz köthető programok” – véli Paksi. A szcientológiához köthető szervezetek prevenciós programjai nem rendelkeznek OEFI-ajánlással.

A TASZ a jelentésében „arra kéri a döntéshozókat, hogy végezzenek átfogó vizsgálatot a szcientológusok beszivárgási kísérleteiről”. Sárosi emellett kiemelte, hogy míg korábban a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda volt a felelős a drogprevenciós programok és konferenciák koordinálásáért, addig mára tevékenysége erősen leépült, ahogyan a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok (KEF) is; mindkettőt revitalizálni kellene. „Átfogó vizsgálatra lenne szükség az iskolai drogproblémákról, addig pedig használni lehetne a Klik rendszeres adatgyűjtését, a kérdőívek részévé kellene tenni azt is, hogy számoljanak be az iskolában észlelt drogesetekről. Továbbá fontos lenne a pedagógusok képzése, és egy részletes tájékoztatás a szcientológusok tevékenységéről” – mondta Sárosi. Paksi Borbála ehhez annyit tett hozzá, hogy „az ajánlási rendszer fokozatos, a prevenciós színtéren jelen lévő keresleti és kínálati folyamatokat figyelembe vevő bevezetésére lenne szükség”.

Ellenvád

A TASZ jelentésére reagálva a Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület kiadott egy közleményt, melyben közlik, hogy nem végeznek hittérítő tevékenységet az állami iskolákban, a jelentésben említett civil szervezetek pedig az egyháztól függetlenül működnek, fő céljuk a társadalmi bajok enyhítése, az ő nevükben azonban nem tudnak és akarnak nyilatkozni. Kérdéseinkkel ezért megkerestük a Narconon Magyarország Alapítványt, ám az ügyvezető hosszabb külföldi tartózkodására hivatkozva cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ tőlük. Németh Gergő, az Együtt egy Drogmentes Magyarországért Mozgalom ügyvezető igazgatója pedig az alábbi választ küldte. „Felháborító az egész jelentés úgy, ahogy van. De tisztázzunk valamit már az elején. Az egész jelentés legfőbb érve »ellenünk« az, hogy kapcsolatban állunk a Szcientológia Egyházzal. Úgy állítja be az egészet, mintha ez valami rejtélyes összeesküvés lenne. A szcientológusok csinálják az ország legjelentősebb drogmegelőzési kampányát és ebben nincs semmi titok, mindenki tud erről, aki valamennyire otthon van a drogprevenció területén. Én eddig több száz iskolában voltam, és igazán örültek nekünk. A fiatalok szeretik ezt a kampányt, és a tanárok is. A jelentést olvasva feltételezem, hogy Sárosi teljesen inkompetensnek néz több száz iskolaigazgatót és pedagógust, akiknél évek óta rendszeres esemény az iskolában, hogy befutunk hozzájuk a Drogmentes Maratonnal, és drogmegelőző előadásokat tartunk. (…) Ha valaki Magyarországon engedély nélkül téríteni menne be egy iskolába, azt öt percen belül kitessékelnék. És ez így van rendben. Mi drogmegelőzéssel foglalkozunk, és ez egyedül azokat zavarja, akik dekriminalizálni akarják a drogokat – vagyis, hogy a használatuk ne legyen büntetendő. A Szcientológia Egyházzal kapcsolatban állunk, ez nem titok senki előtt. Ez mindenkit érdekel. De ha valakinek elmondom, hogy kapcsolatban állunk még számos más egyházzal, az nem érdekel senkit. Pedig az is igaz. A Drogmentes Maraton nem végez hittérítést, hanem drogfelvilágosítást tart, és ezáltal igyekszik megelőzni a droghasználatot. Nem is értem, mi járt Sárosi fejében, hogy nyilvánosan leközöljön egy ilyen megkérdőjelezhető jelentést, amely számos csúsztatást is tartalmaz.” A válasz ezen a ponton átcsúszik vádaskodásba: „Sajnálattal látjuk, hogy nyilvánosan megpróbálnak befeketíteni egy olyan társadalomjobbító csoportot, amely nap mint nap azon dolgozik, hogy a jövő generációja épelméjűen, drogoktól mentesen nőjön fel. Érdemes tudni, hogy most több országban is megy a lobbi, hogy legalizálják a drogokat. Ha Sárosi Péteréknek vannak ilyen terveik Magyarországon, akkor a gyerekek felvilágosításával beleköpünk Sárosiék levesébe.”

Figyelmébe ajánljuk