Dúró Dóra köszönetet mondott Csák Jánosnak L. Simon menesztéséért

  • narancs.hu
  • 2023. november 6.

Belpol

Azzal nincs baja, ha valaki homoszexuálisokat fényképez. De ő azt sem hagyná, hogy ezeket a képeket a fiatalok a neten megnézzék, nemhogy a Nemzeti Múzeumban. 

Dúró Dóra köszönetet mondott Csák János innovációs miniszternek, hogy hétfőn menesztette L. Simon Lászlót a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjáról. Mint fogalmazott, meghozta „az egyetlen döntést, amely az intézmény tekintélyét helyre tudta állítani” – olvasható a Telex beszámolójában. 

Mint ismert, a Mi Hazánk Mozgalom politikusának kezdeményezésére a közelmúltban kitiltották a 18 éven aluliakat a Magyar Nemzeti Múzeum World Press Photot kiállításáról, mert az a szélsőjobbos képviselő szerint sérti az úgynevezett gyermekvédelmi törvényt. Dúró szerint ezzel az a baj, hogy a tárlaton 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az „LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot”, emellett a „meleg idősotthont” ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg a látogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat. 

A Mi Hazánk Mozgalom akciója nyomán  először kitiltották a 18 éven aluliakat a kiállításról. Majd mégis bemehettek a kiskorúak a tárlatra, mert bár tiltást jelző tábla és tájékoztatás volt az intézményben, a Magyar Nemzeti Múzeum senkitől nem kérheti el a személyi igazolványát. Ezt követően menesztette Csák János miniszter L. Simon László főigazgatót. 

Dúró Dóra a parlamentben azt mondta, nincs probléma, ha valaki homoszexuális embereket fényképez.

„Egészen nyugodtan tegye ezt bárki! De az, hogy ezt egy olyan intézményben állítják ki, és teszik normává, amely mögött a magyar állam áll, ez felháborító, és ez az, ami a törvénnyel ellentétes.”

 
Dúró Dóra, a Mi Hazánk vezérszónoka felszólal a köznevelés területén alkalmazandó diszkriminációellenes intézkedésekről szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. október 10-én
Fotó: MTI/Soós Lajos

A képviselő szerint a fotókiállításon történelemhamisítás zajlik: a világ legnagyobb problémái közé sorolták 2022-ben az LMBTQ-kisebbséggel szembeni erőszakot. „Ez az, ami propaganda, ez az, ami értékválasztás” – jegyezte meg Dúró. 

Azt is mondta, nem mindegy, hogy az ember ezeket a képeket az interneten nézegeti, vagy a Nemzeti Múzeumban. „Ha rajtam múlna, a fiatalok nem nézegethetnének ilyen képet az interneten sem, és a közösségi médiában sem. Óvok mindenkit attól, hogy a gyerekeit erre nevelje” – számolt be a portál a képviselő felszólalásáról. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk