„Nem kellett volna Dúróra posztolnia”

  • narancs.hu
  • 2023. november 6.

Belpol

Sajtóértesülések szerint L. Simon menesztésében közrejátszhatott, hogy „nem kezelte jól” a World Press Photo kiállítás közüli ügyet. 

Az ATV kormányközeli forrása szerint kétségbevonhatatlan, hogy L. Simon Lászlónak „hatalmas a kulturához való hozzáértése”, elismerést érdemel a Nemzeti Múzeum főigazgatói székében eltöltött időszakért. De „rosszul kezelte” a World Press Photo kiállítás ügyért, és „nem kellett volna Dúró Dórára ráposztolnia”. 

Mint ismert Csák János innovációs miniszter hétfőn felmentette L. Simon Lászlót a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói tisztségéből.

Az ügy előzménye, hogy Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom politikusának kezdeményezésére a közelmúltban kitiltották a 18 éven aluliakat a Nemzeti Múzeum World Press Photot kiállításáról, mert az a szélsőjobbos képviselő szerint sérti az úgynevezett gyermekvédelmi törvényt. Dúró szerint ezzel az a baj, hogy a tárlaton 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az „LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot”, emellett a „meleg idősotthont” ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg a látogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat. 

A Mi Hazánk Mozgalom akciója nyomán  először kitiltották a 18 éven aluliakat a kiállításról. Majd mégis bemehettek a kiskorúak a tárlatra, mert bár tiltást jelző tábla és tájékoztatás volt az intézményben, a Magyar Nemzeti Múzeum senkitől nem kérheti el a személyi igazolványát. Ezt követően menesztette Csák János miniszter L. Simon László főigazgatót. 

De még mielőtt ez megtörtént volna L. Simon László arról posztolt, hogy Dúró kezdeményezése után megnőtt az érdeklődés a kiállítás iránt. 

„Él és virul a nemzet múzeuma. Köszönjük, kedves Dúró képviselő asszony… Különösen köszönjük a közönségünk figyelmét, szeretetét és megértését” – írta L. Simon László a Facebookon. 

A csatorna kereste L. Simon Lászlót, de a menesztett főigazgató nem kívánt nyilatkozni. A Facebook-oldalán azt írta, tudomásol veszi Csák János döntését, de elfogadni nem tudja. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk