Egy 30 éves producer havi 1,5 millióért ad "bizalmi jellegű" tanácsokat Csák Jánosnak

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 7.

Belpol

Szakpolitikai és politikai kommunikációs kérdésekben.

"A miniszter személyéhez kötődő bizalmi jellegű tanácsadás szakpolitikai és politikai kommunikációs kérdésekben" – ez a feladata az Avian Fund Innovációs és Technológiai Tudásközpont Kft.-nek, és ezért cserébe havi nettó 1,5 millió forintot kap a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztériumtól. Ez a kormány honlapjára feltöltött friss szerződéslistából derül ki, szúrta ki a hvg.hu.

A szerződéslistából az is jól látszik, hogy a céggel idén június elsejével kötötték a megbízási szerződést, amely két évre, 2024 május végéig szól.

A vállalkozás az elmúlt három hónapban nettó 4,5 millió forintot kapott a tanácsadásért, ami már csak azért is szép teljesítmény, mert a cég működése első két évében nulla forint árbevételre tett szert. A cég tevékenységi körei között egyébként nincs tanácsadás, van viszont elektromos, híradástechnikai célú közmű építés, piac- és közvélemény-kutatás vagy internetes kiskereskedelem. A vállalkozás ügyvezetője és egyedüli tulajdonosan a 30 éves Marencsák Kitty. A lap annyit talált róla az interneten, hogy ő volt a 2019-es Most van most című magyar játékfilm producere.

Ami szintén érdekes, hogy a cég székhelye egy 464 fős népességű Nógrád megyei község, Egyházasdengeleg. A vállalkozás a Petőfi út 2. szám alá van bejelentve, de ahogy a cégbírósági adatokból kiderült, az ingatlan további 41 jelenleg is aktív vállalkozás székhelye, valamint 19 másik cégnek is itt volt korábban a székhelye. Egyházasdengelegen ugyanis eltörölték az iparűzési adót, ezzel is igyekeznek a településre csalogatni a vállalkozásokat.

A lap azt is megjegyzi, hogy Marencsák Kitty korábban is befolyással bírt a cégben, mert annak résztulajdonosa volt egy másik, 2019-ben még kizárólagosan – most már csak 76 százalékban – általa tulajdonolt cég: ami előbb Nama' El'Shijas Private Equity Fund Kft. néven működött, majd a Meropé Trust Befektetési és Vagyonkezelési Kft. nevet vette fel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk