„Egy ekkora megmozdulást már nem lehet semmibe venni” – mondja a holnapi kormányellenes tüntetés szervezője

  • Gera Márton
  • 2018. április 13.

Belpol

A szavazatok újraszámlálását követelik és abban bíznak, annyian gyűlnek össze, hogy a tömeget már a kormány sem tudja figyelmen kívül hagyni.

„A választási eredmények utáni érzéseimet nehéz leírni. Sorra jöttek az üzenetek az ismerősöktől, hogy »mi történik itt?«, »vesszük a repjegyet«, és én is úgy éreztem, hogy a demokrácia itthon elesett. A miniszterelnök-jelöltek a saját körzeteiket sem tudták hozni, nagy volt az elkeseredés” – meséli a magyarnarancs.hu-nak Lányi Örs, aki hétfő hajnalban hívta életre a szombatra, az Opera elé tervezett tüntetést, amire jelenleg 32 ezren terveznek elmenni, további 80 ezren pedig érdeklődnek az esemény iránt a Facebookon.

A jelenleg egyetemen tanuló Lányi azt mondja, miután meghirdette az eseményt, futótűzként kezdett el terjedni a híre a Facebookon, reggelre több ezren jelezték, hogy mennének. Ekkor Lányi mellé becsatlakozott szervezőként Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament (FDP) alapítója és a korábbi diáktüntetések egyik szervezője, illetve többek között Homonnay Gergely és Gulyás Balázs, a netadós tüntetések központi alakjai.

Lányi Örs

Lányi Örs

Fotó: YouTube/ATV

Lányi azt mondja, az eredmény után benne is felmerült a kivándorlás gondolata: „Egyre fullasztóbb a légkör itthon, és szabadságot szeretnénk. Éppen ez az utóbbi gondolat ösztönzött arra, hogy létrehozzam ezt az eseményt. Szabad országban akarunk élni, de azt akarjuk, hogy ez az ország Magyarország legyen. Itt akarok egzisztenciát felépíteni, és itt akarok majd családot alapítani.”

Bár a demonstrációt eredetileg „tüntetés a demokráciáért” címszóval hirdették meg, ma már azt szeretnék elérni, hogy a szavazatokat számolják újra, mert úgy látják, csak a voksok újraszámlálása után tekinthető legitimnek a győztes. „Amíg nem vizsgálnak felül minden lehetséges választási csalást, úgy gondoljuk, hogy ez a választási eredmény nem tekinthető legitimnek” – mondja Lányi Örs, aki azt is hozzáteszi, hogy szeretnék elérni, legyen egy arányos választási rendszer, és a közmédia valóban a közt szolgálja.

Ő ugyan azt mondja, számára „hatalmas csalódás volt az ellenzék választási eredménye”, úgy látja, ha a holnapi demonstráción minden ellenzéki párt képviseltetné magát, az azt jelezné, hogy elkezdték levonni a tanulságot. „Ahhoz, hogy ez sikeres demonstráció legyen, szükségünk van az ellenzék minden képviselőjére, és ahhoz, hogy valami változzon a politikai légkörben, nekik is szükségük van ránk” – teszi hozzá a tüntetés életre hívója. Úgy tűnik, a pártok valóban képviselni fogják magukat az eseményen: az MSZP, a DK és a Jobbik is jelezte, hogy ott lesz a tüntetésen, és a szimpatizánsaikat is arra kérték, hogy tegyenek így.

„Sikernek azt tekintenénk, ha kommunikációra tudnánk bírni a kormánypártot. Egy valós közélethez meg kell kezdődnie az érdemi diskurzusnak, és ha valóban ennyien megjelennek a tüntetésen, az sok mindent meg fog változtatni. Egy ekkora megmozdulást már nem lehet semmibe venni” – mondja a szervező. Lányi Örs a Kossuth tér és a Szalay utca sarkára telepített rendőrségi kamerákkal kapcsolatban azt mondta, „örül, hogy készülnek a tömegre”.

Holnap egyébként nemcsak Budapesten lesz tüntetés: demonstrálni fognak a londoni, a berlini, a hágai és a brüsszeli magyarok, de utcára vonulnak Győrben és Nyíregyházán is. Lányi Örsék azt mondják, mindenképpen szeretnék folytatni, mert azt látják, hogy a szombati megmozdulás „egy szikra lehet, ami vidéken is beindítja az eseményeket”.

Borítóképünk (MTI/Beliczay László) illusztráció, a felvétel az internetadó elleni tüntetésen készült.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.