Egy iraki menekült fiú deportálása miatt marasztalta el a magyar államot a strasbourgi bíróság

  • narancs.hu
  • 2024. január 22.

Belpol

16 évesen vizsgálat nélkül kényszerítették át Szerbiába.

A Magyar Helsinki Bizottság ügyfeleként pert nyert a magyar állammal szemben a strasbourgi bíróságon egy iraki kurd fiú, akit korábban bármiféle vizsgálat nélkül kényszerítették át Szerbiába a magyar rendőrök – írja honlapján a civil szervezet.

Karoh 2017-ben, 16 éves menekült el hazájából. A szervezet közleménye szerint életkorával a rendőrök is tisztában voltak, de nem érdekelte őket. Az akkoriban frissen bevezetett – azóta mind a strasbourgi, mind az uniós luxembourgi bíróság által jogsértőnek ítélt – szabályok alapján Karohot és felnőtt társait átkényszerítették Szerbiába, pedig a fiúnak a fóti gyermekotthonban lett volna a helye. Ráadásul ő eredetileg nem is Szerbiából, hanem Romániából lépett be magyar területre.

Az ottani civil szervezetek keresték meg a Magyar Helsinki Bizottságot, próbálja meg felülvizsgáltatni a fiú embertelen és alapjogsértő visszakényszerítését. Csakhogy ilyenre Magyarországon nincs törvényes lehetőség, így az ügy a strasbourgi bírósághoz került. Az Emberi Jogok Európai Bírósága hat és fél év után most megállapította a magyar állam jogsértését, és kimondta, hogy

a jogorvoslati lehetőség nélküli és az egyéni körülményeket figyelmen kívül hagyó tömeges vissza- és átkényszerítések megsértik a kollektív kiutasítás tilalmát.

A bíróság különösen nehezményezte, hogy az állami jogsértés áldozata egy segítségre szoruló gyerek volt. „Gyerekek eljárás nélküli deportálása helyett mindenkinek sokkal jobb lenne, ha tisztességes menekültügyi rendszerben bírálná el Magyarország a menedékkérelmeket” – kommentálta az ítéletet Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, Karoh jogi képviselője. Karohot a szerb állam azóta elismerte menekültként, ma már pedig tolmácsként működik közre a menekülteket segítő helyi szervezeteknek a munkájában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.