RTL: A másodállási engedély visszavonásával fenyegetik a mentősöket

  • narancs.hu
  • 2024. január 22.

Belpol

Ha nem jelentkeznek elegen az új ügyeleti rendszer miatt felmerülő többletfeladatokra.

Azonnali hatállyal megvonná a mentőszolgálat főigazgatója a másodállásokra vonatkozó engedélyeket, ha az ügyeleti rendszerhez csatlakozó megyékben nem jelentkezik elég mentőorvos, vagy mentőtiszt a feladatokra – derül ki egy az RTL Híradóhoz eljutott levélből.

Mint ismert, februártól Pest megyében is bevezetik az új háziorvosi ügyeleti rendszert, aminek a lényege, hogy az 1830-as ügyeleti telefonszám tárcsázása után a mentőszolgálat diszpécsere dönti el, kiért küld mentőt és kit utal ügyeleti központba. A modellt tavaly év elejétől folyamatosan terjesztették ki több megyére. Az RTL Híradó birtokába került levél szerint azonban több megyében nem megy olyan gördülékenyen a csatlakozás, több mentőállomásról alig vagy egyáltalán nem jelentkeztek az ügyeletből adódó többletfeladatra.

A levél szerint a főigazgató egyértelművé tette, hogy amennyiben nem lesz elég jelentkező a régióban az ügyeleti orvosi/mentőtiszti működtetéshez, akkor a másodállásokra vonatkozó engedélyeket azonnali hatállyal visszavonják.

A Híradónak név nélkül nyilatkozó mentődolgozó szerint ez a legtöbb kollégájának komoly anyagi veszteséget okozna, mivel majdnem mindenkinek van másodállása, amire szükségük is van. „Az OMSZ-os fizetés igazából arra elég, hogy egy hónapban ki tudjunk jönni belőle. De hogy félretegyünk, hosszú távon esetleg jövőt tervezzünk, arra nem” – mondta a mentős. Ráadásul az új jogszabállyal más is változott: egy kötelezővé tett tanfolyam után már nem csak az orvosok, hanem a mentőtisztek is végezhetnek halottvizsgálatot. Egy másik levélben az szerepel, hogy „akik a januári határidőig nem teljesítik a képzési kötelezettséget, attól megvonják a 24 órás engedélyt február 1-től.” Az RTL emlékeztetett, ez az engedély teszi lehetővé a mentősök számára, hogy a fennmaradó szabadidejükben másodállást vállaljanak.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a napokban háziorvosoknak kiküldött levelek miatt tiltakozott a Magyar Orvosi Kamara, az érdi háziorvosokat ugyanis azzal fenyegeti az OMSZ helyi telepének munkatársa, hogy amennyiben nem jelentkeznek ügyelni, úgy más megyébe lesznek vezényelhetők, de azzal is próbálták már rávenni a feladatra az ügyeletet negligálókat, hogy akár ötmillió forintos pénzbírságot kaphatnak, vagy a praxisukat is elveszíthetik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk