Rétvári: „Január 30-ig minden pedagógus megkapja az értesítést a béremelés pontos összegéről”

  • narancs.hu
  • 2024. január 22.

Belpol

Ebben a hónapban még nem tudják a tanárok, mennyiért is dolgoznak.

Annak ellenére, hogy a kormány már megígérte az átlagosan 32 százalékos fizetésemelést a, furcsa módon a pedagógusok nem tudják, mennyi lesz az annyi a hónap végén – ami azért is abszurd, mert viszonylag nehezen képzelhető el úgy törvényes munkavállalói-munkáltatói viszony, hogy az előbbi nem tudja, mennyi is a fizetése. A béremelést pontosító rendelet is csak január 18-án jelent meg.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára most azt mondta egy „sajtótájékoztatón”, hogy legkésőbb január 30-ig minden pedagógus megkapja a hivatalos értesítést az őt érintő béremelés pontos összegéről, február elején pedig valamennyien a számlájukon fogják látni a megemelt fizetést.

Az államtitkár azt sem felejtette el megemlíteni, hogy a mostani a valaha volt legnagyobb fizetésemelés, és februártól a pályakezdők jogszabályban meghatározott legkisebb bére gyakornokként bruttó 528 ezer forint lesz. Pedagógus I. kategóriában legkevesebb 538 ezer forintot, pedagógus II. fokozatban 555 ezer forintot kereshetnek az oktatók és nevelők, míg a mesterpedagógusok fizetése 630 ezer forintról indul, a kutatótanárok bérének alsó határa pedig 750 ezer forint lesz. A döntés több mint 140 ezer embert érint.

Az államtitkár megjegyezte: az átlagnál nehezebb feladatokat ellátó, hátrányos helyzetű térségekben dolgozó pedagógusoknak a fentieknél is 20 százalékkal nagyobb fizetést garantál a törvény.

A sajtótájékoztató érdekessége volt, hogy azt a Nemzeti Pedagógus Kar székházában tartották, mert ez volt az a szervezet, amely „biztos partnerként végig támogatta és segítette a béremelés megvalósulását.” A Nemzeti Pedagóguskar a meglévő szakszervezetek ellenében létrehozott testület, amelynek elnöke, Horváth Péter nem nagyon szokta elmondani, miről van szó, amikor a kormánnyal tárgyal.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.