Egy lopott személyiség története: Báránybőrben

  • M. László Ferenc
  • 2007. február 1.

Belpol

H. Richárd hosszú évek óta volt osztálytársa adatai mögé bújva követ el kisebb-nagyobb stikliket, pokollá téve egykori barátja életét. A bűnüldözők tehetetlenek, ugyanis az ártatlanság vélelme mindaddig megilleti az elkövetőt, amíg újra és újra be nem bizonyítják, hogy visszaélt egy másik, vétlen ember adataival.
H. Richárd hosszú évek óta volt osztálytársa adatai mögé bújva követ el kisebb-nagyobb stikliket, pokollá téve egykori barátja életét. A bűnüldözők tehetetlenek, ugyanis az ártatlanság vélelme mindaddig megilleti az elkövetőt, amíg újra és újra be nem bizonyítják, hogy visszaélt egy másik, vétlen ember adataival.

"Ez egy kafkai történet, a fiamnak szinte havonta jelenése van valamelyik kerületi kapitányságon, jobbik esetben csak tanúként hallgatják ki, de rendszeresen jönnek a bírságok, az idézések, az ideg-összeroppanás szélén állunk" - panaszkodik W. József édesanyja, miközben az öt éve zajló történet dokumentációját lapozgatja. "Az a legrosszabb, hogy lassan senki nem hisz nekünk, az emberek meg vannak győződve róla, hogy Józsi biztos elkövetett valamit, különben nem járnának a nyakunkra a rendőrök."

W.-t a kilencvenes évek végén néhány alkalommal már berendelte a rendőrség kihallgatásra kisebb bűnügyek miatt, de

igazi kálváriája

2002-ben kezdődött, amikor a II. kerületi önkormányzat szabálysértési irodája arról értesítette, hogy néhány nappal korábban lopáson érték egy Váci utcai áruházban. Tettét állítólag a helyszínen beismerte, majd készségesen lediktálta a személyes adatait, mondván, nincs nála igazolvány. Pechére W. ezt megelőzően veszítette el a személyijét, így látszólag minden stimmelt. Kellemetlen magyarázkodás kezdődött, de József tisztázta magát. A II. és III. kerületi bíróság végül megszüntette az eljárást, arra hivatkozva, hogy "a rendelkezésre álló iratokból egyszerű szemrevételezéssel is megállapítható, hogy az eljárás alá vont személy aláírása és a szabálysértés elkövetésekor felvett jegyzőkönyvön szereplő aláírás nem azonos", továbbá "az iratok elvesztését követően tett bejelentések is igazolták az eljárás alá vont személy állítását".

A következő hónapokban az ártatlanságát egyszer már bizonyított fiú újabb és újabb idézéseket kapott, mert a nyakon csípett tolvaj folyamatosan az ő nevét adta meg a rendőröknek. Rövidesen kiderült: W. Józsefet egy gyerekkori barátja mártja be, ugyanis az egyik vizsgálat alkalmával a gyanúsított fiú a rabosításkor készült fényképen felismerte H. Richárdot. "Ricsi a fiam általános iskolai osztálytársa, többször nálunk vendégeskedett, így mindent tudott a családunkról, tudta a nevemet, a lakcímünket, a fiam adatait" - meséli József édesanyja. Mivel ezeket H. minden alkalommal pontosan lediktálta, a rendőrök nem kételkedtek kilétében, fel sem merült bennük, hogy az elfogott személy esetleg más, mint akinek kiadja magát.

H. rendkívül zűrös családi körülmények között nevelkedett; szülei kábítószerfüggők voltak, már kamaszkorában rászokott a drogra. Még nagykorúvá válása előtt a rendőrség látókörébe került, a Fővárosi Bíróság 1999-ben életveszélyt okozó testi sértésért elítélte, egy ideig intézetben nevelkedett. Rendszeres kábítószer-fogyasztóként kisebb-nagyobb lopásokból tartotta fenn magát, melyek többnyire pár ezer forintos tételek voltak - ráadásul a lopott árut visszaadta, a kár megtérült. Ügyei éppen ezért eleinte nem a bűnüldöző szervekhez, hanem a kerületi szabálysértési hatóságokhoz kerültek, ám ilyenkor soha nem a saját adatait adta meg.

Jobb esetben W.-t csak behívták meghallgatásra, ahol bizonyítani tudta az ártatlanságát, de az is előfordult, hogy a szabálysértési hatóság már csak arra figyelmeztette: ha nem fizeti be sürgősen a lopásért kivetett ötezer forintos bírságot, akkor egynapi közérdekű munkára kényszerítik. A határozat leszögezte: "A tényállás tisztázott, a szabálysértést az eljárás alá vont személy a helyszínen elismerte és aláírásával igazolta." W. persze kötelességtudó állampolgárként járta a hivatalokat, bizonygatta, hogy soha nem járt azokban a boltokban, ahol állítólag tetten érték. A barátai, ismerősei pedig több alkalommal igazolták, hogy az adott időpontban éppen a város másik végén tartózkodott.

Hiába minden,

jött a következő levél, hogy megint "elkapták", de már nem is kell bemennie meghallgatásra, ugyanis a hatóság bizonyíthatónak látja az üzletszerűséget - azaz, hogy a lopásokból szerzett árut eladja és ebből él -, így automatikusan továbbküldték az ügyét az egyik kerületi rendőrkapitányságra, majd a "bizonyítékok" az ügyészségen landoltak, és máris fogalmazták a vád-iratot. 2004. június 16-án a XIV. és XVI. kerületi ügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróságon azzal vádolta W. Józsefet, hogy barátnőjével a Pillangó utcai Tescóban tízezer forint értékben különféle krémeket vágott zsebre. Ugyanebből a vádiratból kiderül, hogy az emlí-tett bíróságon W. ellen lopás miatt folyt egy másik büntetőeljárás is. A bizonyíték most is pusztán a vádlott vallomása volt. W. 2005. október 28-án már arról értesült, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével egyéves próbaidőre bocsátotta.

"Józsi évekig járta a kerületi kapitányságokat, ügyészségeket, bíróságokat, berendelték Miskolcra, Budaörsre, napokat áldozott minden egyes ügyben az ártatlansága bizonyítására, de amikor azzal szembesült, hogy a helyzet megoldására nincs remény, betelt a pohár" - mondta a Narancsnak az édesanyja. Ekkor W. József úgy döntött, elköltözik Magyarországról. 2005 májusa óta külföldön él és dolgozik, már meg is kapta választott hazája állampolgárságát. Közben H.-t újra elfogták, kábítószerrel való visszaélés miatt pártfogói felügyelet alá helyezték, majd a lopásokért a Fővárosi Bíróság szabadságvesztésre ítélte. 2006. január 25-én a bíróság a W.-vel szembeni hamis vád bűntettében is bűnösnek találta, de mivel éppen korábbi büntetését töltötte, ezért csak felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A másodfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy "a szabadulását követően kezdődő hosszabb tartamú próbaidő megfelelő visszatartó hatást gyakorolhat a vádlottra, amennyiben az eddigi életvitelével szakítani óhajt". Ugyanakkor a bíróság kimondta, hogy bár a büntetőeljárás folyamán több alkalommal is hamis adatok kerültek a jegyzőkönyvbe, határozatokba és a rendőri jelentésekbe, H. Richárd a hamis vád bűntettét nem követte el folytatólagosan. Ahhoz ugyanis, hogy ne kerüljenek be ismételten ezek az adatok az okiratokba, H.-nak fel kellett volna fednie, hogy az általa korábban mondottak hamisak, márpedig senki nem kényszeríthető arra, hogy önmaga ellen valljon.

2007 januárjában W. József hazajött meglátogatni családját, de a repülőtéren kiderült, hogy körözik. Kezdődött minden elölről. A bűnüldöző szervek csak úgy engedték vissza választott hazájába, ha a júniusban tartandó tárgyalásra viszszajön. A történetben az a furcsa, hogy amikor W. bizonyította ártatlanságát, az illetékes rendőrkapitányság vagy az ügyészség megszüntette a nyomozást, és határozatban mondták ki - tehát bekerült a szervek informatikai rendszerébe -, hogy nem ő követte el a bűntényeket, H. él vissza az adataival. 2005 őszén a Pesti Kerületi Bíróságon született végzés leszögezi, hogy W. József korábban "büntetve nem volt". Tehát a végzés arra utal, hogy W. tényleg soha nem lopott, ő maga ilyen bűntényeket nem követett el. József egy alkalommal megengedte, sőt kérte, hogy a további félreértések elkerülése érdekében fényképezzék le, vegyenek tőle ujjlenyomatot, mégis mindig őt gyanúsítják. Miután elhagyta Magyarországot, a rendőrök felkeresték a család több tagját, és W. holléte felől érdeklődtek, mivel nem hitték el az édesanyjának, hogy külföldön él. Ekkor nagybátyja panasszal fordult a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK), azt kérve, hogy a "W. Józseffel szemben induló eljárások esetében először H. Richárdot keressék". A beadványában hangsúlyozta, hogy mint a szakterület egyetemi oktatója elég jól ismeri a rendőrség informatikai rendszerét, ezért elképzelhetetlennek tartja, hogy a meglévő bizonyítékok, határozatok, bírósági ítéletek ellenére nem biztosítható, hogy a cselekmények elkövetésével újra és újra egy ártatlan embert vádoljanak. A BRFK válasza: "a rendőrségnek kérése teljesítésére

sem technikailag, sem jogilag

nincs lehetősége". Az indoklás: az alkotmány szerint mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, azaz "ha minden W. József ellen induló eljárásnál H. Richárdot keresné meg a rendőrség, akkor 'prejudikálná' H. Richárd bűnösségét", ami egy jogállamban nem következhet be. Még akkor sem, ha H.-ról tudják, hogy korábban hamisan vádaskodott. A rendőrségi nyilvántartásból ugyanis kiderül, hogy W. adataival visszaéltek, és ez a későbbiekben segítséget nyújthat a történtek tisztázásához, "azonban - szögezte le a BRFK illetékese - a hasonló esetek teljes kizárását nem tudja garantálni".

A lapunk által megkeresett ügyvédek egybehangzóan állították: bár jogilag helytálló a rendőrség érvelése, kizárt, hogy a nyilvántartásban szereplő adatokra támaszkodva ne lehetne véget vetni W. kálváriájának. Több jogász szerint W. József polgári pert indíthatna a hatóságok ellen, milliós kártérítést követelve a többéves megpróbáltatásokért.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Fővárosi Bíróság megkeresésünkre egyforma szellemben válaszolt: mivel sem W., sem H. "nem közszereplő, így a személyes adatvédelemre tekintettel ügyükben nem nyilatkozhatnak".

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?