Egyelőre nem vették őrizetbe Völner Pált

  • narancs.hu
  • 2022. január 4.

Belpol

A Központi Nyomozó Főügyészség nem indokolta meg a döntést.

Annak ellenére, hogy kiderült, Völner Pál rendszeresen fogadott el kenőpénzt a végrehajtói kar elnökétől, Schadl Györgytől, és Völner mentelmi jogát is felfüggesztették, az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség nem kezdeményezte Völner letartóztatását - írja a Népszava.

A lap kiemeli, hogy a a Központi Nyomozó Főügyészség többszöri érdeklődésükre sem indokolta meg, miért hagyták szabadlábon Völnert. A hatóság ugyanis csupán gyanúsítottként hallgatta ki a képviselőt, és mivel a letartóztatást nem kezdeményezték, Völner akár be is járhatna a Parlamentbe szavazni, sőt akár törvényjavaslatot is adhat be.

Ezt azért is furcsának tartják, mert Völner mentelmi jogának felfüggesztését kérő ügyészségi összefoglalóban már konkrét vádpontok szerepelnek, napra pontosan, összegszerűen említve, hogy Völner mikor, mennyi kenőpénzt vett át Schadl Györgytől. Mígy az ügyben az állásukat vesztegetéssel megszerző végrehajtókat őrizetbe vették, Völnernél ez még várat magára. 

A lapnak nyilatkozó  ellenzéki pártok szerint beleillik a történtek sorába, hogy Völner továbbra is szabadlábon van: "úgy vélekednek, évek óta lényegében az ügyészség teszi lehetővé, hogy a Fidesz-frakció kétharmaddal üzemeljen".

A Népszava felidézi, hogy az ügyészség sok gyanús ügyben nem indított nyomozást, például az OLAF által feltárt Elios-ügyet, a Tarlós-érában történt orosz hármas metrók ügyét, a Bidodómot és az adófizetői tízmilliárdokból finanszírozott Mátrai Hőerőmű ügyét is megemlítik. Több példa van arra is, hogy a nyomozás ugyan elindult, de vádemelésig nem jutott, például az amerikai tőzsdefelügyelet által feltárt Microsoft-ügy; a Farkas Flórián fideszes képviselőhöz fűződő „Híd a munka világába” program esetében pedig már hat éve nyomoznak költségvetési csalás gyanújával.

Bár a lapnak nyilatkozó jogi forrás szerint a nyomozó hatóság hivatkozhat arra, hoyg elegendő volt a vesztegetőket őrizetbe venni, de a lap emlékeztet: éppen a Simonka-ügy mutatta meg, milyen fontos lenne az azonnali őrizetbe vétel. A költségvetési csalással, vesztegetéssel megvádolt Simonka Györgyöt ugyanis szintén szabadlábon hagyta az ügyészség, és csak később, már a vádemelés után derült ki, hogy a szabadlábon védekezés alatt adóhivatali vizsgálókat akart megvesztegetni, tanúkat próbált befolyásolni, sőt, a Parlamentben olyan törvényjavaslatot lobbizott ki, amivel saját büntethetőségének esélyét próbálta csökkenteni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk

„Engem untatnak a hagyományos elektromos gitárszólók”

  • Nagy István
Steve Stevens közreműködött filmzenékben, de a leginkább mégis Billy Idol szólógitárosaként ismerhetjük. A budapesti Billy Idol-koncert előtt mesélt nekünk együttműködésükről, a Top Gun Grammy-díjáról és sok minden másról.