Bruttó 200 ezer forintos fizetésemeléssel számolhat Kövér László

  • narancs.hu
  • 2022. január 4.

Belpol

Az országgyűlési képviselők fizetése 75 ezer forinttal is emelkedhet márciustól, a bizottsági helyekért és a különböző tisztségekért pedig további pluszpénz jár.

Az országgyűlési törvény 2018-as módosítása értelmében a képviselők mindig az előző évi bruttó átlagkereset háromszorosának megfelelő összeget vihetnek haza - emlékeztet az rtl.hu. Ez azt is jelenti, hogy bérük automatikusan nő, ugyanis Varga Mihály múlt keddi Facebook-posztja szerint a 403 ezer forintos átlagkereset 2021-re 428 ezer forintra nőtt. 

Ha ezzel számolunk, az azt jelenti, hogy 25 ezer forinttal nő az idei átlagbér, akkor a képviselők fizetése ennek háromszorosával, 75 ezer forinttal emelkedik majd.

Az rtl.hu úgy számol, hogy ezzel 

  • a bruttó alapbér 1 millió 284 ezer forintra emelkedne. 

A tagsági pluszpénzek pedig azt jelentik, hogy:  

  • egy bizottsági tagság esetén az alapbér 1,2-szerese (1 millió 540 ezer forint) a fizetés,
  • míg két bizottsági hely esetén már annak az 1,4-szerese, azaz csaknem 1,8 millió forint.
  • A frakcióvezetők az átlagbér hatszorosát keresik, így a fizetésük márciustól akár a bruttó 2,5 millió forintot is átlépheti,
  • és 428 ezer forintos átlagbérrel számolva ugyanennyit vihetnek majd haza az országgyűlés alelnökei is.
  • A bizottsági elnökök fizetése 2,2 millió forint,
  • az alelnököké 1,9 millió forint lehet az emelés után.

Hozzáteszi, hogy az emelésnek legjobban  Kövér László házelnök örülhet majd, ugyanis az ő posztja utáb az alapbér 2,7-szeresének megfelelő összeg jár, így az az emelés is nagyobb mértékben érinti: márciustól akár 200 ezer forinttal is nőhet a fizetése, így már csaknem bruttó 3,5 millió forintot vihet majd haza.

Emlékeztetnek, hogy ezzel több mint nyolcszor annyit keres, mint egy átlagos magyar munkavállaló.

Hozzáteszik, hoyg mivel a képviselői juttatások összegét a zalapilletményből számolják, ezért azok is emelkednek majd, így többet költhetnek majd péládul lakásbérletre, irodabérlet,re vagy telefonköltségre. Az alapilletményhez igazodik az is, mekkora értékű ajándékot fogadhatnak el, így ennek az értékhatára is várhatóan nőni fog.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk