„Egyetlen ingóságom az életem” – Üres Lakások Menete

Belpol

„Az üres lakás pazarlás, mindenkinek lakhatást!” jelszóval indult útjára október 19-én délután a harmadik Üres Lakások Menete a Deák térről.

Berendezték a Deák tér egy négyzetméterét. Nem egy bútorcég reklámkampánya, de még csak nem is valami színházi performansz volt a belváros közepén. Piros fotel, fehér tonettszék, terített kisasztal, lámpa, szőnyeg és házi papucs a kis zugban, ami előtt újra meg újra megállt az Üres Lakások Menete.

false

Fotó: Galló Rita

„Az üres lakás pazarlás, mindenkinek lakhatást!” jelszóval indult útjára október 19-én délután a harmadik Üres Lakások Menete a Deák térről. Az eseményt A Város Mindenkié civil csoport szervezte hajléktalanok és szimpatizánsaik részvételével; a demonstráció valójában egy közös, vidám és hangos séta volt, amelyen a szervezők egy jól megszervezett útvonalon (Deák tér – Sütő utca – Szervita tér – Városház, – Vármegye, – Semmelweis, – Kossuth utca – Károly körút – Dob utca – Klauzál tér és utca – Blaha Lujza tér) megmutattak néhányat az országosan közel félmillió üresen álló ingatlan közül. A szinte karneváli hangulatban, ritmusra vonuló, jelszavakat skandáló körülbelül 150 fő egy-egy épület előtt megállt és beszédeket hallgatott a lakhatási feltételek jobbításáért felszólaló csoport tagjaitól – szakértőktől és otthontalanoktól – a szociális lakhatásról, a hajléktalanpolitikáról.

false

 

Fotó: Galló Rita

Gettó helyett lakhatást

A hajléktalanpolitika jelen állásáról is esett szó, ami nem csak a tél közeledte miatt aktuális. A negyedik alaptörvény-módosítás értelmében október 15-től szabálysértésnek minősül, ha valaki az utcán él. A főváros vezetése már augusztus végére elkészítette saját hajléktalanrendelet-tervezetét, amelyben jogsértőnek minősítette az életvitelszerű, meghatározott közterületen tartózkodást. A kijelölt helyek, tiltott zónák másfél oldalon keresztül sorolhatók, amelyek között első helyen szerepelnek Budapest világörökségi területei – például a budai Vár, a Belváros jelentős része és a Duna-part –, illetve 29 kiemelt aluljáró, játszóterek, oktatási és egészségügyi intézmények, valamint ezek 50 méteres körzete, hidak és az ezek megközelítését szolgáló lépcsők, aluljárók. A Fővárosi Közgyűlés november elejére tervezett következő ülésén már csak az újabb helyszínekről kell szavaznia.

false

 

Fotó: Galló Rita

Költözz be!

Ma Magyarországon legalább tízezer ember él hajléktalanként, közülük többen az utcán vagy hajléktalanszállón. Ennél jóval többen félnek a kilakoltatástól, vagy húzzák meg magukat zsúfolt, rossz körülmények között. Az önkormányzati lakások aránya Európában Magyarországon az egyik legalacsonyabb, csupán 2 százalék, míg a kihasználatlanul álló önkormányzati és magántulajdonú lakások száma folyamatosan nő – becslések szerint közel félmillió. A séta célja többek között az is volt, hogy a felelős döntéshozók figyelmét felhívják a rengeteg üres ingatlanra. A szervezők egy olyan átfogó lakhatási program kidolgozását sürgetik, amely megelőzi a tömeges hajléktalanságot és a szociális bérlakás-rendszer bővítésével az alacsony jövedelemből élő embereknek is lehetőséget teremt a megfizethető lakhatásra.

false

 

Fotó: Galló Rita

A harmadik üres lakások menetéhez turisták és épp arra tévedő járókelők is csatlakoztak. Sok ember fejezte ki rokonszenvét, de akadtak rosszalló tekintetek, kötözködő kedvükben lévő hölgyek, urak is, sőt kisebb mennyiségű folyadék is jutott a menetnek – reményeink szerint csupán víz.

false

 

Fotó: Galló

Figyelmébe ajánljuk