Egyetlen nap alatt kinyírta a Fidesz a lakástakarékokat

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. október 16.

Belpol

A Fidesz-KDNP kedden kivételes eljárásban megszavazta a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetését.

A képviselők 125 igen szavazattal, 49 nem ellenében hagyták jóvá a fideszes Bánki Erik erről szóló javaslatát.

Tegnap lengette be a kormány a lakástakarékpénztárak támogatásának megszüntetését

Ma rendkívüli eljárásban döntenek is róla. Az Országgyűlés ma kivételes eljárásban megtárgyalja, majd el is fogadhatja a l akás-takarékpénztári megtakarítások állami támogatásának kivezetését. Az előterjesztő Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke a javaslatot azzal indokolta: a lakás-takarékpénztárak konstrukciója nem volt kellő hatékony, és az elmúlt időszakban nem szolgálta olyan aktívan és eredményesen az otthonteremtést, mint elvárták volna, emellett pedig 2010 óta 60 milliárd forint extraprofitra tettek szert a programot működtetők és forgalmazók.

A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

A Fidesz azzal indokolta a lakástakarék-program megszüntetését, mert szerintük mára „egy az állam és az adófizetők számára költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált: miközben az összes öngondoskodási megtakarításnak csak az egyharmadát teszi ki a lakástakarékban tartott összeg, addig az összes ilyen jellegű állami támogatás háromnegyede kerül évente a lakás-takarékpénztárakhoz”

Az előterjesztő elismerte, cél, hogy a csok felé tereljék az embereket. A költségvetés idén mintegy 230, jövőre pedig több mint 240 milliárd forintot biztosít különböző konstrukciókban otthonteremtésre.

Szakemberek, közgazdászok szerint állami támogatás nélkül nem éri meg a lakástakarékokba helyezni a megtakarításokat, így annak kivezetését követően ez a konstrukció várhatóan elhal.

Jól működött?

Ugyanakkor Tátrai Bernadett, Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója kedden egy konferencián azt mondta a napi.hu beszámolója szerint: soha ilyen hatékony nem volt a lakástakarékok működése Magyarországon: idén valóban mintegy 60 milliárdos támogatást ad az állam a megtakarítóknak, csakhogy a rendszer révén mintegy 110 milliárd forint állami bevétel is keletkezik, azaz az állam egyértelműen jól jár a jelenlegi feltételek mellett is.

Harmati László, az Erste Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese elismerte, hogy túl sok állami támogatás ment a rendszer fenntartására, de ezt lehetett volna szerinte korrigálni, a bankok tettek is erre vonatkozó javaslatot.

Ám a kormány valamilyen rejtélyes oknál fogva úgy döntött, a teljes szisztémát megszüntetni.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.